Rýžový nápoj

Sdílet

Z čeho se vyrábí rýžový nápoj a jak ho v kuchyni můžete využít? Dokáže nahradit mléko? Seznamte se…


Autor: Isifa.cz

Rýžový nápoj se vyrábí z rýže, jež patří do rodu jednoděložných rostlin z čeledi lunicovitých. Je známo asi dvacet druhů rýže. Vlastí rýže je pravděpodobně jižní Asie. Je známé, že byla pěstována v Indii a Číně před více než 6 500 lety. Pěstuje se na speciálně upravených pozemcích, takzvaných rýžovištích. Tato pole se pro většinu odrůd trvale zavodňují. Některé druhy rýže, např. rýže horská, toto zavodnění nevyžadují. V Evropě se objevila až kolem roku 1000 n. l. V Čechách se rýže konzumuje od 16.století, kdy k nám byla dovezena ze Španělska. V chladném středoevropském podnebí nelze rýži pěstovat, a tak se do České republiky dováží ze subtropických oblastí celého světa. V Evropě se pěstuje především v Itálii. Rýže je považována za jednu z nejvýživnějších plodin na světě. Její nespornou výhodou rovněž je, že se v tropických oblastech sklízí dvakrát do roka.

Nejlepší je neloupaná

Plody rýže se používají k výrobě rýžové mouky, škrobu, vína (známého jako saké), sladké kaše (nazývané amasaké), rýžového octa, sladu a z klíčků se lisuje i velmi kvalitní olej. Sláma se pak využívá k výrobě papíru, rohoží, ale i košíků, slamáků apod.

Rýže obsahuje asi 80 % sacharidů, 12 % bílkovin a 2,5 % tuků. Za nutričně bohatší se považuje rýže neloupaná, respektive pololoupaná, takzvaná natural. Rýže je dobrým zdrojem vitaminů skupiny B a celé řady minerálních látek jako jsou draslík, vápník, hořčík, mangan, fosfor, síra, selen nebo měď. Kromě toho obsahuje rýže blokátory enzymu protézy, kterým se přisuzuje pozitivní vliv při prevenci nádorových onemocnění střev a konečníku.

Rýžový nápoj nezpůsobuje žádné alergie

Rýžový nápoj je vhodnou alternativou kravského mléka. Nezpůsobuje žádné alergické reakce. Neobsahuje cholesterol a je méně tučný, nezatěžuje tedy tolik trávení. Neobsahuje laktózu a ani mléčnou bílkovinu kasein. Jeho výhodou je, že na rozdíl od mléka nepřekyseluje organismus. Nezpůsobuje zahlenění a posiluje obranyschopnost organismu. Vzhledem k tomu, že neobsahuje lepek, je rovněž vhodný pro osoby dodržující bezlepkovou dietu. Rýžový nápoj je dále obohacen o slunečnicový olej, který doplňuje nápoj o mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny. Rýžový nápoj dále obsahuje riboflavin, vitamin B12 a vitamin D2.

Je vhodné zařadit rýžový nápoj do jídelníčku dětí a dospělých. Je ideální pro lidi s laktózovou intolerancí, alergií na mléko. Doporučuje se zařadit i do jídelníčků osob se srdečními a cévními onemocněními, vysokými hladinami cholesterolu nebo krevních tuků.

Palačinky z rýžového nápoje a pomerančové kůry


Autor: Alpro.com
  • 300 ml rýžového nápoje
  • 1 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 pomeranč
  • 1 rostlinný dezert
  • 2 hrušky
  • 200 ml bílého vína
  • 1 celá skořice
  • 100 g cukru

Rýžový nápoj, vejce, mouku a nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče důkladně promícháme, dokud nevznikne hladké palačinkové těsto. Na střední teflonové pánvi pečeme palačinky na troše oleje. Oloupané a vypeckované hrušky nakrájíme na měsíčky nebo dvou centimetrové kostky. Víno, cukr a skořici necháme povařit v kastrůlku, dokud se nevypaří alkohol. V této várce povaříme zhruba čtyři minuty hrušky. Necháme v lednici přes noc vychladit. Podáváme s palačinkami plněnými rostlinným dezertem.

Autor receptu: Jan Souček, šéfkuchař restaurace La Strada Ristorante

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).