Paleodieta

Sdílet

Paleodieta nebo také dieta jeskynního muže, jak už název napovídá, vychází z myšlenky návratu ke stravování starší doby kamenné – tedy paleolitu. Podle zastánců paleodiety je totiž náš organismus geneticky naprogramován právě na stravu pravěkých lidí, a to z jednoho prostého důvodu – jsou to naše prvopočátky a období časově tak dlouhé, že i přes změnu životního stylu se naše tělo nestačilo přeprogramovat a současným stravováním si tak podle této teorie škodíme.

Někteří zastánci diety tvrdí, že současná průmyslově zpracovaná strava našemu tělu nejenom neprospívá, ale naopak ho přímo poškozuje, a že za civilizačními chorobami stojí právě dnešní stravovací návyky. Paleodieta má být klíčem k prevenci těchto onemocnění. Dále potom garantuje hubnutí a vytvarování svalové hmoty, a celkově zdravější a výkonnější organismus.

Paleodieta se zakládá na návratu ke stravování jeskynního muže – lovců a sběračů.  Je tedy založená na vysokém příjmu bílkovin, zejména z tučného masa a ryb, doplněných o ovoce a zeleninu bohaté na vlákninu. Úplně vylučuje mléčné výrobky, výrobky z obilnin, cukry a novější odrůdy zeleniny a ovoce. Radikální paleodieta navíc zakazuje tepelnou úpravu potravin – maso i zelenina by tedy měly být konzumovány v syrovém stavu. Jídlo by se navíc mělo jíst pouze jednou nebo dvakrát denně, s občasným obdobím hladovění.

Paleodieta má spoustu zastánců, ale také spoustu odpůrců a to i na straně odborníků – ti tvrdí, že pravěký člověk si svou dietu dobrovolně nevybral, on jinou možnost neměl. Jedl, když měl co jíst, jinak hladověl. Strava s vysokým podílem bílkovin byla pro něj nutností, a to kvůli vysokému energetickému výdeji – jeskynní muž byl stále v pohybu. Nespálené bílkoviny se navíc ukládaly do tuků jako zásoby nezbytné pro přežití v období hladovění. Paleodieta rovněž obsahuje vysoký podíl cholesterolu, ten byl ale pro paleolitického člověka také samozřejmostí – žil život plný stresu, neustále připravený na útok nebo útěk. Při dnešním sedavém způsobu zaměstnání s nedostatkem pohybu tak dieta podle odborníků není právě nejvhodnější.

Jak dlouho se drží?

Paleodieta nemá být cestou ke shození nadbytečných kil, ale celkovou změnou životního stylu. Nelze ji tedy držet jednorázově, ale kompletně změnit své stravovací návyky i způsob života.

Pro koho je a není vhodná?

Dieta není vhodná pro osoby se sedavým způsobem života, trpící obezitou a nedostatkem pohybu – pro ty může být životu nebezpečná.

Je také třeba si dávat pozor, pokud trpíte alergiemi, dieta je bohatá na ořechy a syrové ovoce a zeleninu. Dále potom při vážných a chronických onemocněních, při diabetu, potížemi se srdcem a onemocněními cévního systému.

Povolené potraviny

Veškeré maso (nejlépe syrové), zelenina, ovoce (zejména bobuloviny), semínka, ořechy, bylinky, vejce, k pití voda a bylinné čaje.

Zakázané potraviny

Mléko, veškeré mléčné výrobky, olej, obilniny, pečivo, cukr, sůl, brambory, rajčata a lilkovité druhy zeleniny, alkohol, káva, čaj.

Klady

Jedním z pozitiv, z návyků, které paleodieta hlásá, je konzumace co nejméně průmyslově opracovaných potravin. Paleodieta se snaží omezit „éčka“, zakazuje polotovary, uzeniny apod. Dále podporuje v konzumaci ovoce a zeleniny.

Zápory

Zásadním záporem je konzumace vysokého podílu masa bez ohledu na obsah tuku a bílkovin v něm obsažených. Dnešní člověk nevykazuje takovou fyzickou aktivitu jako člověk pravěký, nepotřebuje tedy takový přísun energie. Při nedostatku pohybu může nadměrná konzumace masa vést ke vzniku arteriosklerotických onemocnění.

Další problém způsobuje konzumace potravin, zejména masa, v syrovém stavu – tepelná úprava jídla je nutností z důvodu hygieny a prevence infekce a mikrobů.

I přes tvrzení propagátorů paleodiety se složení trávicích enzymů ve střevech změnilo, a strava pravěkých lidí je pro dnešního člověka nestravitelná či těžce stravitelná, a může tak způsobit trávicí a střevní potíže a onemocnění.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).