Lilek s cibulovou omáčkou

Sdílet

600 g úzkých lilků, 4 cibule, olivový olej, 1/2 lžičky šafránu, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička mleté skořice, 1/2 lžičky mletého nového koření, 1 1/2 polévkové lžíce medu.

zelenina lilek kapusta květák

Rozkrájejte cibule na poloviny a ty nakrájejte na úzké dílky. Vložte je do pánvičky, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Přiklopte a zvolna duste asi 5 min. Nyní cibuli slijte přes cedník.

Do pánvičky nalijte 2 lžíce olivového oleje a na velmi mírném ohni do něho vmíchejte šafrán, zázvor, skořici a nové koření. Smažte asi minutu, poté zvyšte intenzitu plamene na střední stupeň a vraťte do pánvičky cibuli.

K tomu přidejte med, a přilijte 375 ml vody a dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem. Důkladně zamíchejte, stáhněte plamen na minimum, přiklopte a zvolna duste po dobu 40 min.

Nyní sejměte pokličku a za občasného míchání vařte ještě 10 minut, dokud se neodpaří většina tekutiny. Omyjte a osušte lilky a rozkrojte je podélně na polovinu. Půlky lilků potřete novým olejem a opečte je na grilu nebo v grilovací pánvi. Grilujte z každé strany asi 4–5 minut, dokud nezměknou. Grilované lilky posolte a na rozhrojenou část naložte cibulovou omáčku a vše zalijte šťávou z pánve.

Podávejte horké nebo teplé s křupavým chlebem či jako přílohu k masu.

 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).