Zemědělské družstvo totiž řešilo prozaický problém: jak se vypořádat s nadprodukcí brambor. A nápad se ujal. Jakmile se brambůrky začaly prodávat v tehdejších obchodech Ovoce – zelenina, jen se po nich zaprášilo. Takže prodavačky musely určit příděl sáčků na každou nakupující osobu.
Osmadvacet let poté už nic podobného nehrozí. Češi milují brambůrky dodnes, jen kromě tradičních slaných, už existují i desítky dalších, leckdy exotických příchutí.
Zkonzumujeme jich ročně celkem 1,1 kilogramů na osobu. Mezi nejoblíbenější příchuti u nás patří horská sůl, pikantní paprika a moravská slanina. To znamená, že Češi jsou spíš konzervativní, co do chuti chipsů.
Brambůrky s příchutí wasabi
Na český stůl si ale hledají cestu už i nevšední příchuti inspirované světovou kuchyní, jako například chipsy s příchutí pizza či wasabi. Češi jsou také specifičtí tím, že nakupují rádi chipsy ve velkém balení (nad 150 gramů).
A víte, že výroba jednoho chipsu trvá dvacet minut? A že náš nejznámější výrobce Bohemia chips denně spotřebuje na výrobů brambůrků 120 až 150 tun brambor? A pozor: ne jen tak ledajakých, protože z celkem 130 pěstovaných druhů se na výrobů chipsů hodí jen asi patnáct z nich.
Po sladkých Vánocích tak většina českých domácností zřejmě ráda přehodí výhybku a užije si silvestrovské oslavy se slanými pochoutkami s brambůrky v čele stolu.