Na projektu A Taste of Europe spolupracuje devět muzeí z celé Evropy – ze Švédska, České republiky, Dánska, Estonska, Finska, Maďarska, Portugalska, Skotska a Slovinska. Společná výstava bude zahájena ve stejný čas ve všech participujících muzeích a slavnostní zahájení výstavy z jednotlivých zemí bude simultánně přenášeno prostřednictví satelitu.
Chuť Evropy / Taste of Europe
výstava v rámci mezinárodního projektu
od 26. 1. do 31. 7. 2011 – malý sál v 1. patře budovy NZM Praha
Přípravy projektu byly zahájeny již v roce 2005. Vedoucím pořadatelem je švédské Arbetets Museum (Museum of Work) sídlící v Norrköpingu, které přišlo s nápadem představit typickou evropskou produkci potravin a jejich konzumaci jednak prostřednictvím obvyklých muzejních prostředků, jednak využitím zkušeností zaměstnanců a odborníků v potravinářství i konzumentů samotných.
Návštěvníci se mohou těšit na tématickou prezentaci typického produktu zúčastněných zemí (Švédsko – mléko, Česká republika – pivo, Dánsko – vepřové maso, Estonsko – brambory, Finsko – chléb, Maďarsko – obilí, Portugalsko – olivový olej, Skotsko – ryby a Slovinsko – med).
Přečtěte si: Děsy staročeské kuchyně
Součástí výstavy budou doprovodné programy o stravovacích zvyklostech, rozdílech i shodách v Evropě i v jednotlivých zemích v kontextu historie, změn klimatu a životního prostředí. Jejich snahou je podnítit diskusi o jídle, kulturním dědictví, životním prostředí, výrobě a každodenní spotřebě, zejména mezi mladými Evropany.
Cílem mezinárodního projektu bylo především vytvořit hodnotovou základnu na každé partnerské straně i společně, která by mohla být užitečná pro současný i budoucí výzkum. Druhým cílem bylo získat – hlavně pro společnou výstavu – více vědomostí o způsobech výroby a zpracovávání evropských potravin a jejich konzumace v současnosti a v historii, při současném zapojení výzkumníků, státních, neziskových a ekologických organizací i veřejnosti. Třetím, neméně důležitým cílem projektu a především výstavy, je společné přání pořadatelů podnítit diskuzi odborníků i veřejnosti o důležitých globálních otázkách produkce a konzumace potravin v Evropě.
Partnerská muzea:
The Worker's Museum (Dánsko – Copenhagen), Estonian National Museum (Estonsko – Tartu), Finnish Labour Museum Werstas (Finsko – Tampere), Museum of Hungarian Agriculture (Maďarsko – Budapest), Portimão's Museum (Portugalsko – Portimão), Museum of Work (Švédsko – Norrköping), Národní zemědělské muzeum Praha (Česká republika), Scottish Fisheries Museum (Skotsko – Anstruther, Fife), Technical Museum of Slovenia (Slovinsko – Ljubljana).
Web projektu: www.atasteofeurope.eu.