Co pijí české rodiny s dětmi? Pozor na éčka v nápojích

[Tisková zpráva] Ideální pitný režim by měla tvořit z poloviny čistá voda, ze čtvrtiny ředěné 100% džusy a nektary, které dodají tělu vitaminy, minerály, některé také vlákninu, a především jsou přírodní.

Sdílet

Podle celonárodního průzkumu společnosti GfK*,  je 61 % nealkoholických nápojů, které nakupují pro spotřebu domů české rodiny s dětmi ve věku 3 – 14 let, slazených. Řada z nich navíc obsahuje umělá aditiva, jako jsou konzervanty, aromata a barviva. Třetinu z celkových nákupů tvoří sycené slazené nápoje, které přispívají k obezitě a zvyšují kazivost zubů již u předškolních dětí. Zásadní doporučení odborníků přitom zní: pokud dáváme přednost sladším nápojům, měli bychom upřednostnit 100% džusy, které neobsahují žádná „éčka“ a které můžeme naředit vodou. Pro výběr kvalitních ovocných nápojů bez konzervantů, syntetických aromat a barviv přitom může být dobrým základním vodítkem balení nápojů v kartonu. Karton spolu s technologií tepelného zpracování nápojů zajišťuje dlouhodobé uchování kvality bez konzervantů.

Na základě alarmujících zjištění o složení pitného režimu českých rodin s dětmi (61 % slazených nápojů) si společnost Tetra Pak v květnu 2009 nechala podle etiket výrobků zpracovat vlastní analýzu složení nejprodávanějších nealkoholických nápojů v České republice v pěti hlavních nealko kategoriích – sycené nealkoholické nápoje, nesycené ovocné nápoje, džusy a nektary, ledové čaje a sirupy. (Voda byla z analýzy vynechána, protože ji není třeba nutričně analyzovat.) Celkem bylo analyzováno vždy 7 – 10 nejoblíbenějších nápojů v každé kategorii.

Během analýzy bylo zjištěno, že ve slazených sycených nápojích, nesycených ovocných nápojích***, ledových čajích a nápojích připravených ze sirupů konzumujeme obrovské množství rafinovaného cukru, potravinových kyselin a syntetických přísad, jako jsou konzervanty, aromata a barviva. U některých z nich existuje odůvodněné podezření z působení zdravotních problémů, jako jsou alergie, hyperaktivita nebo nespecifické zdravotní potíže.

Podle MUDr. Kateřiny Cajthamlové je složení pitného režimu zvláště v českých rodinách, kde jsou děti, naprosto nevhodné: „Výsledky výzkumu jsou šokující a vysvětlují částečně poznatky pediatrů – vzestup obezity u dětí, zvýšenou kazivost zubů již u předškolních dětí, výskyt vyššího procenta alergiků v dětské populaci a další zdravotní problémy. Doporučovala bych namísto sycených slazených nápojů konzumovat nápoje s vysokým podílem ovoce (ideálně 100% ovocné džusy nebo nektary** ředěné vodou). Kromě toho, že neobsahují žádná syntetická sladidla, konzervanty ani jiné syntetické přísady, je u nich významný také obsah vitaminu C, který může představovat v některých rodinách vlastně jediný zdroj vitaminu C ze stravy.“

Dr. Tereza Vrbová, uznávaná česká odbornice na potravinové přísady dále připomíná, že bychom neměli také zapomínat kontrolovat, zda nápoje neobsahují syntetické přísady. Je třeba se vyhýbat umělým barvivům, aromatům, sladidlům a konzervantům, a to zejména v nápojích, které dáváme dětem!  Jednoduchým řešením je sáhnout po 100% džusu v kartonu.

MUDr. Kateřina Cajthamlová dodává: „Lidé často kupují nápoje plné nejrůznějších chemikálií jen proto, že jsou levné a sladké, místo aby si dopřáli čisté přírodní produkty. Co je nejhorší, tyto „levné“ nezdravé syntetické nápoje dávají rodiče pít i svým dětem. Ve srovnání s cenou kvalitních ovocných džusů a nektarů však zjistíte, že jejich cena je neskutečně vysoká. Voda, neslazené ovocné čaje nebo kvalitní 100% džusy vycházejí cenově mnohem výhodněji. A hlavně za ně nezaplatíte svým zdravím.“   

Jak by měl vypadat ideální pitný režim?

Podle MUDr. Kateřiny Cajthamlové by ideální pitný režim měla tvořit z poloviny čistá voda, ze čtvrtiny ředěné 100% džusy a nektary, které dodají tělu vitaminy, minerály, některé také vlákninu, a především jsou přírodní. 20 % pitného režimu by měly tvořit neslazené ovocné a jiné čaje, díky kterým tělo doplní tekutiny. Zbylou část by měly tvořit přírodní minerální vody, ze kterých získáme potřebné minerální látky.

Více informací o konzervantech a online poradnu éček naleznete na www.bezkonzer­vantu.cz.

Informace o společnosti Tetra Pak:

Firma působí na více než 150 trzích a zaměstnává přes 21 000 zaměstnanců. Její filozofií je napomáhat zajištění bezpečnosti a dostupnosti potravin.

Tetra Pak pečuje o své zákazníky a dodává jim technologická řešení pro zpracování a balení potravin. Soustřeďuje své úsilí na inovace v souladu s potřebami spotřebitelů, výrobců a maloobchodu. Filozofií společnosti Tetra Pak je podílet se na výrobě bezpečných potravin dostupných všude a pro všechny.

Mezi nejvýznamnější zákazníky v České republice patří společnosti Madeta, Pragolaktos, Linea Nivnice, Mlékárna Kunín, Olma Olomouc, Kofola, Bohemilk a Mlékárna Bohušovice.

Společnost Tetra Pak je hlavním partnerem soutěže Město stromů, kterou vyhlašuje Nadace partnerství. Celosvětově podporuje trvale udržitelný rozvoj, především v oblasti obnovitelných zdrojů a snižování emisí skleníkových plynů.

Více informací o společnosti Tetra Pak najdete na www.tetrapak.com.

Informace o ochraně životního prostřední najdete na : www.tetrapak.com/en­vironmentalper­formance


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).