Víno EDELSPITZ 1884 slaví úspěch. Jen několik měsíců poté, co se rozběhl unikátní projekt přípravy a výroby vína podle technologie z roku 1884, je čtvrtina připravovaných lahví již prodána. Přitom víno EDELSPITZ ze Starého Vinařství přijde na trh až v létě 2010, tedy 600 dní po sklizni, která proběhla v říjnu loňského roku. V prvním ročníku bude vyrobena limitovaná série 500 lahví vína, přičemž každá lahev bude číslovaná. Víno se již od začátku roku prodává v režimu en primeur a čím dříve si zákazníci víno koupí, tím je jejich lahev levnější. Číslované lahve z první limitované série je možné objednávat na stránkách www.starevinarstvi.cz. Zatím byly naplněné pouze dvě lahve. První z nich obdržel při návštěvě Jihomoravského kraje prezident Václav Klaus, druhá bude na podzim věnována papeži Benediktu XVI.
„V projektu EDELSPITZ chceme navázat na několik set let starou tradici pěstování révy a výroby vína v našem regionu a současně vzdát hold našim předkům. Při výrobě vína se nepoužívá elektrická energie či plastové materiály, pouze dřevo, sklo a kov. Dobře vyzrálé hrozny ručně sbíráme do dřevěných bedýnek a pak je šlapeme bosýma nohama,“ vysvětluje výrobu tradičního vína Marek Špalek, který projekt Starého Vinařství vymyslel.
Víno, které se bude vyrábět rovných šest set dní, neprojde žádnou filtrací a nebudou se do něj přidávat žádné kvasinky, čiřidla či jiné chemické látky. Ani teplota moštu při kvašení se nebude nijak řídit. Jedinou cizí látkou tak bude spalovaná plátková síra, kterou používali již staří Římané jako vynikající ochranu proti zvětrávání vína. Víno bude zrát výhradně v dubových sudech v hlubokých pískovcových sklepích ze 14. století při stálé teplotě jedenácti stupňů.
Víno Edelspitz 1884 představuje směs tří odrůd. Burgundské šedé, Burgundské bílé a Ryzlink rýnský budou zastoupeny přesně stejným dílem. Všechny bohatě vyzrálé hrozny pocházejí z vyhlášené vinice Kraví hora v Sedlešovicích na Znojemsku. Právě slovo Edelspitz představuje původní německý název této obce. Ve volném překladu znamená něco jako „ušlechtilý vrchol“.
Víno Edelspitz 1884 bude příští rok plněno do luxusníchlahví, které budou vyráběny na zakázku právě pro toto víno. Objem lahví, které bude možné po vypití vína používat jako dekantační nádobu, bude činit jeden a půl litru.
Víno Edelspitz 1884 se bude vyrábět každých pět let. V ostatní letech bude Staré Vinařství připravovat obdobné, ale méně náročné a tudíž i levnější víno Edelspitz. Nepůjde o cuvée, ale o odrůdová vína a jejich cena by se měla pohybovat kolem 400 korun. Také při výrobě vína Edelspitz se zachová ruční sběr hroznů a jejich šlapání. Víno Edelspitz rovněž neprojde filtrací a při jeho výrobě nebudou použity žádné cizorodé látky.