Galbani Santa Lucia Mozzarella – s recepty

Sdílet

Společnost Lactalis CZ uvádí na trh nový čerstvý italský sýr mozzarella pod značkou Galbani. Tento bílý měkký sýr jemné smetanové chuti, velmi málo solený, je známý po celém světě. 

Mozzarella se zrodila pod sluncem jižní Itálie, čerstvost a chuť tohoto výrobku mléčné chuti brzy dobyla gurmánské jazýčky Italů a stala se synonymem výtečné italské kuchyně. Spojení tradiční italské kuchyně a kultury s moderní technologií je zárukou maximální kvality výrobků značky Galbani a zároveň splňuje dnešní požadavky výroby při současném zachování tradičních receptur. Značka Galbani klade velký důraz na kvalitu použitých ingrediencí a samotný výrobní proces.

Seriál: U sporáku

Kolik času strávíme za život vařením? Jistě se to liší, ale ani v případech „specialistů na vejce natvrdo a čaj“ to nebude úplně málo. Dejme tomu, že jsme aktivní kuchaři od dvaceti do šedesáti a provaříme průměrně půl hodiny denně. Pak by to byl skoro rok našeho života. To už by stálo zato, uvařit si dobře. Snad vám k tomu napomůže i náš seriál.

Mozzarellu Galbani Santa Lucia uváděnou na český trh nyní v červnu vyrábí Mlékárna Klatovy přímo z originálního italského receptu. Vyrábí se z pasterizovaného kravského mléka, které se sráží za pomoci kyselých látek, a ze kterého se postupně odděluje sýr od syrovátky. Sýrová hmota se ponoří do 95 °C horké vody, kde se promíchává. Z pařené čerstvé sýřeniny vznikne hladká a lesklá hmota, ze které se po důkladném promíchání strojově odkrajují malé kousky, jež se dále  formují do stejně velkých kuliček a chladí ve studené vodě.

Takto vyrobená mozzarella neobsahuje žádné konzervační látky. Vnitřní struktura sýra je složena z mnoha vrstev pásků, které jsou ke středu koule stále hutnější. Má sněhobílou barvu a velmi tenkou lesklou kůru. Postupným zráním se sýr stává měkčí a jeho chuť inzenzivnější. Zachovává si vysoké procento bílkovin a relativně nízký obsah tuku. Je tedy velmi vhodný i jako součást dietní stravy a pro děti starší devíti měsíců.

Mozzarella Galbani Santa Lucia je od června k dostání v běžné maloobchodní síti za doporučenou cenu 23,90 Kč (125 g).

Neutrální chuť tohoto sýra nám dává volnou ruku při kombinování s různými výraznými ingrediencemi. Mezi nejpoužívanější patří rajčata a bazalka (tradiční caprese), olivy nebo jiná zelenina, koření nebo ovoce. My vám na další straně nabízíme několik italských receptů ideálních pro zdravé stravování. Určitě si pochutnáte.

Kulinářská poznámka:

Galbani Mozzarellu doporučujeme po vyndání z ledničky nechat cca půl hodiny odležet, aby z ní vytekla syrovátka. Vynikne tím její chuť.

RECEPTY

Salát Caprese

Pro 4 osoby, čas přípravy: do 10 minut

·         2×125g Galbani Santa Lucia Mozzarella

·         4 rajčata

·         Čerstvá bazalka

·         Olivový olej, sůl, pepř

Rajčata a Galbani Santa Lucia Mozzarellu nakrájíme na tenká kolečka. Upravíme na velký kulatý talíř tak, že střídavě pokládáme plátek rajčete a plátek Mozzarelly. Plátky by se měly překrývat. Posypeme nadrobno nakrájenou bazalkou a jemně osolíme a opepříme. Necháme odležet asi 30 minut v chladu. Před samotnou konzumací zalijeme olivovým olejem a servírujeme.

Mozzarella „Šikmá věž v Pise“

Pro 4 osoby, čas přípravy: do 30 minut

·         2×125g Galbani Santa Lucia Mozzarella

·         4 rajčata

·         1 menší lilek

·         2 stroužky česneku

·         Čerstvé oregáno

·         Olivový olej, sůl, pepř

Rajčata nakrájíme na tenká kolečka a vložíme je do misky. Osolíme, opepříme, zasypene nasekaným orgánem, zalijeme lžící olivového oleje a necháme asi 30 minut odležet. Mezitím si nakrájíme lilek na plátky, osolíme a necháme 20 minut odležet, aby z lilku odtekla přebytečná voda. Po odležení plátky lilku osušíme a poté opepříme. Na plátky nakrájíme Galbani Santa Lucia Mozzarellu a jemně potřeme plátky česneku. Na oleji zlehka opečeme zbývající plátky česneku a lilku. Nakonec tvoříme „Šikmou věz v Pise“ tak, že střídáme plátky rajčat, mozzarelly a lilku a vrstvíme je na sebe. Věž pokapeme zbývajícím olejem a obložíme listy bazalky a dozlatova opečeným čenekem.

Servírovat můžeme jako hlavní jídlo v letních měsících s čerstvým zeleninovým salátem a lehkým toastovým chlebem v kombinaci s italským červeným vínem.

Galbani Mozzarella v pitta chlebu

Pro 4 osoby, čas přípravy: do 30 minut

·         4 pitta chleby

·         2×125g Galbani Santa Lucia Mozzarella

·         čerstvá máta

·         hlávkový salát

·         1 červená paprika na plátky

·         1 žlutá paprika na plátky

·         salátový dresink dle vaší chuti

Opečený nebo ogrilovaný pitta chleba otevřeme v půli a plníme plátky mozzarelly, mátou, salátem a paprikami. Mírně zalijeme salátovým dressinkem a ihned servírujeme.

Mini pizza s Galbani Mozzarellou

Pro 2 osoby, čas přípravy: do 30 minut

·         2 ks koupené pizzy

·         2×125g Galbani Santa Lucia Mozzarella

·         6 ks ředkviček

·         2 cibule

·         olivový olej

·         sardele dle chuti

·         sůl, pepř a oregano

Na pizzy poklademe nakrájené ředkvičky, sardelky a cibuli. Navrch klademe plátky mozzarelly, osolíme, opepříme a okořeníme oreganem. Pokapeme olivovým olejem a vložíme do rozpálené trouby o 250°C na 15–20 minut. Po vyjmutí a mírném vychladnutí ihned servírujeme.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).