Jaké tuky a v jakém množstí jsou vhodné pro děti?

[Tisková zpráva] Esenciální mastné kyseliny – opomíjené nezbytnosti v dětské výživě

Sdílet

Lipidy obecně hrají v organismu nezastupitelnou funkci zejména proto, že jsou jednou ze základních složek buněčných membrán.

Kromě toho jsou velmi významným zdrojem energie, jehož význam je obrovský především v období urychleného růstu, tzn. v prvních letech života a v období dospívání. Např. u kojenců je celková spotřeba energie hrazena tuky ze 35 %. Výhodnost tuků jako zdroje energie spočívá mimo jiné v tom, že jejich energetický obsah je více než dvakrát vyšší než energetický obsah sacharidů a bílkovin.

Ve výživě dětí jsou tuky kromě již zmíněných důvodů nepostradatelné také z důvodů:

  • ovlivňují imunitní systém,
  • jsou zdrojem vitamínů rozpustných v tucích,
  • tvoří mechanickou a termickou ochranu orgánů.

Při výživě dětí bychom proto měli dbát na dostatečný příjem tuků, který je pro zdravý růst a vývoj dětského organismu mimořádně důležitý. Není ale lhostejné, jaké tuky a v jakém množství děti konzumují. Je velmi důležité dbát především na správné složení tuků, které určuje jejich zdravotní dopad.

Klíčovým faktorem rozhodujícím o zdravotní prospěšnosti tukové složky potravy je množství a spektrum jednotlivých mastných kyselin, které jsou v této složce obsažené. Některé z těchto mastných kyselin jsou tzv. esenciální, což znamená, že si je lidský organismus neumí sám vytvořit a je proto nezbytné je přijímat potravou. U dětí slouží tyto mastné kyseliny navíc jako nenahraditelný zdroj energie pro vývoj jednotlivých orgánů. Z tohoto důvodu by rodiče při výběru potravin obsahujících tukovou složku měli dbát zejména na dostatečný obsah esenciálních mastných kyselin.              

Z pohledu růstu a vývoje dětského organismu se příznivý vliv esenciálních mastných kyselin projevuje zejména v těchto oblastech:

1. Centrální nervový systém

Dostatečný přísun esenciálních mastných kyselin, zejména pak omega-3 mastných kyselin, by měl být zabezpečen již v prenatálním vývoji. Jejich nedostatek může vést k narušení prudkého rozvoje centrální nervové soustavy, ke kterému v tomto období dochází. Proto by na kvalitu stravy a dostatečné zastoupení esenciálních mastných kyselin měly dbát již těhotné ženy, které tak mohou značně přispět k příznivému vývoji centrálního nervového systému svého dítěte. Po narození získává dítě optimálně vyvážený poměr mastných kyselin z mateřského mléka. Pro kojence, kteří nemohou být kojeni a musí být živeni náhradní stravou, je příjem esenciálních mastných kyselin zajišťován dodáváním do tzv. formulí (pozn. „Formule“ je běžně užívaný název pro speciálně vyrobená náhradní mléka určená k výživě kojence), protože jejich výskyt v kravském mléce je v porovnání s mateřským mlékem velmi nízký.

2. Imunitní systém

Dle některých odborných prací bylo prokázáno, že zejména omega-3 mastné kyseliny ovlivňují kvalitu imunitního systému a to jak preventivně, tak i při léčbě onemocnění, kdy mohou zkracovat průběh zánětlivých onemocnění.

3. Prevence kardiovaskulárních onemocnění

Kardiovaskulární onemocnění patří v současné době k nejčastějším závažným onemocněním. Obsah nenasycených mastných kyselin a esenciálních mastných kyselin ve stravě je u dospělých spojen s poklesem hladin celkového cholesterolu a poklesem srdečně-cévních onemocnění. Nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění a úmrtnosti v souvislosti s nimi např. ve Středomoří je vysvětlován právě vlivem vysokého příjmu nenasycených mastných kyselin v potravě tamních obyvatel.

Vzhledem k výše uvedeným aspektům je na místě snaha o větší dietní ovlivnění dětí – především zvýšení příjmu nenasycených mastných kyselin (obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin) a nižšího příjmu nasycených mastných kyselin (obsahují velké množství cholesterolu).

Pro každodenní praktickou aplikaci doporučení z oblasti konzumace tuků a v nich obsažených esenciálních mastných kyselin je dobré se orientovat alespoň v jejich základních zdrojích. K těm nejsnáze dosažitelným a obsahově nejbohatším patří zejména:

  • losos
  • pstruh
  • sleď
  • makrela
  • ořechy
  • sója
  • kukuřice
  • olivový olej
  • řepkový olej
  • slunečnicový olej
  • kvalitní margaríny
  • kukuřice
  • sezam
  • pšeničné klíčky

Přestože se o kvalitu výživy svých dětí v poslední době zajímá stále více rodičů, zařazení dostatečného množství esenciálních mastných kyselin do dětské stravy často vůbec neřeší. Jejich dlouhodobý nedostatek však může mít na zdraví dětí velmi nepříznivý vliv, často mnohem závažnější než např. nedostatek některých vitamínů nebo minerálů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).