Podrobnosti k sobotní nabídce:
Sezóna čerstvé zeleniny a ovoce pomalu končí. Teď je čas křečkovat zásoby. Česneku, cibule, zelí a brambor je habaděj a tak nás to nevzrušuje. Ale vzpomínáte, jak jsme se na prvních farmářských trzích letos v březnu vyhladověle radovali z ne zrovna levných jablek a brambor a vláčeli do aut plné tašky loňské sklizně?!
Naši farmáři a stánkaři Vám tuto sobotu nabídnou několik druhů brambor, cibuli žlutou, červenou i bílou, zelí, kapustu a také vlašské a lískové ořechy.
Taky jsou teď k mání jablka všech odrůd, několik druhů hrušek a spousta kořenové zeleniny. Snad už je teď čas na zavařování, skladování a zahrabávání do písku protože další sklizeň letos už nejspíš nebude :-)
Více o trhu: Karlínské farmářské trhy
Co ovšem bude, je burčák, červený i bílý.
Větší nabídka bude také v mase. Pan Rýznar a jeho obora z podhůří Jeseníků nám tentokrát nabídne kromě loveckých klobás, srnčí paštiku a srnčí maso, farma Studánka bude mít mj. novinku – uzené pštrosí maso, Toro z Vysokého Mýta přiveze hovězí z mladých býků a vepřové s vyšším obsahem selenu, a rybáři z Třeboně, kteří se již chystají na výlovy rybníků, nám opět dovezou chlazené a uzené ryby. A pomalu ale jistě, se se všemi našimi řezníky a uzenáři budeme chystat na příští týden 16. října, kdy se v Karlíně uskuteční velká zabíjačka. Což bude nepochybně nářez a nebude chybět polévka “prdelačka”, ovárek, jitrnice a jelita, a další typicky české radosti.
Přehled farmářských trhů na celý týden vždy v pondělí.
Jak už jsme naznačili z Minimlékárny JOMA přivezou opět senzační jogurty a zakysané smetany. A z farmy Držovice, která se svými výrobky rovněž získala ocenění regionální potravina roku, nám již podruhé nabídnou Čerstvý kozí sýr BIO, Ovčí jogurt BIO a Ovčí sýr polotvrdý Pecorino. A nových sýrů budeme mít víc i u dalších prodejců.
Co je ale skutečným leitmotivem těchto farmářských trhů je Slovenský den. Ne že bychom s našimi sousedy oslavovali nějaký svátek nebo výročí, ale bude to den slovenských lahůdek a zemědělských surovin. V prodeji budou slovenské parené sýry, bryndza a žinčica, budeme tu mít slovenská vína, i nějaká ta klobáska se najde a taky budeme mít stylové pohoštění. Pochopitelně budou bryndzové halušky, kapustnica (zelná polévka s klobásou) a co dál to uvidíme až na místě.
A proto na závěr jen zopakujeme. Ať už jste Češi nebo Slováci, všeho zanechte a naplánujte si cestu do Karlína! Pokud jsou předpovědi pravdivé, bude chladno a hezky ale to je v Karlíně vždycky.
Těšíme se! Vaše občanské sdružení POD PLATANY