Petra Veselá kávě rozumí. Několikrát vyhrála mistrovství republiky v přípravě kávy a reprezentovala na mistrovství světa, má vlastní kavárnu a pořádá školení o kávě.
Seznámí vás s historií kávy, dozvíte se, jak se dostala do celého světa, jak se pěstuje, zpracovává a praží. Existují totiž různé druhy a odrůdy kávy a každá z nich má svou specifickou chuť, to, jak káva chutná, ovlivňuje také pražení, mletí, uchovávání.
Čtěte rozhovor: Odborník na kávu: Češi chtějí svého turka
Další část knihy se věnuje vlastní přípravě kávy. Jak kávu správně namlít? Jak má vypadat správné espresso nebo cappuccino? Co znamenají názvy na kávovém lístku? A jak si skvělou kávu připravit i doma? Co je to french press, chemex nebo vakuum pot? V této knize najdete kromě odpovědí na tyto otázky také skvělé recepty na kávové nápoje i rady pro nákup, uchovávání a přípravu kávy nebo tipy na dobré kavárny.
Druhy kávy, její pěstování, sklizeň a zpracování ● Historie kávy ● Pražení a degustace ● Mletí a mlýnek ● Domácí příprava kávy ● Profesionální kávovary, espresso a cappuccino, latte art ● Kávová kultura a barista ● Cukr, kofein, instantní káva, voda ● Názvy káv v nápojových lístcích ● Recepty na přípravu kávy a kávových nápojů ● Rady na závěr
O autorce
Petra Veselá se kávě profesionálně věnuje od roku 2004, kdy absolvovala první kávové školení a otevřela si kavárnu a galerii U Zlatého korálku v Jílovém u Prahy. V následujících letech se 2× stala mistryní České republiky ve vaření kávy a reprezentovala ČR i na mistrovství světa. Prošla řadou odborných školení, je certifikovanou Espresso italiano specialistkou a členkou mezinárodního svazu degustátorů kávy IANC, věnuje se latte artu. Od počátku roku 2008 má vlastní tréninková centra pro kávové specialisty v Brně a při své kavárně v Jílovém u Prahy. Spolu s týmem Coffee specialist z Brna pořádali řadu odborných školení a také pravidelný naučně zábavný pořad Coffeeright, byla koordinátorkou české sekce instituce Speciality Coffee Assotiation of Europe (SCAE).
Vydává nakladatelství Smart Press, s. r. o.