O kvalitní kysané zelí je stále věší zájem. Lidé si je často nakládají doma. K tomu potřebují krouhané zelí, které ale supermarkety neprodávají. Nabízejí je však nově soukromí zemědělci, kteří se zaručují kvalitou a umí také poradit, jak zelí naložit.
Královéhradecký kraj patří k regionům, kde se zelí nejlépe pěstuje v České republice. Potvrzuje to i soukromý zemědělec David Smetana: „V říjnu je období, kdy sklízíme zelí a nabízíme zákazníkům. Hlávky jsou šťavnaté, plné vitamínů a chuti. Když si k nám zákazník přijde pro zelí, rozkrojíme mu na ukázku hlávku, aby viděl, co kupuje. To vám v supermarketu neudělají a pak se stane, že doma vyhodíte půlku shnilé hlávky.“
Pokud chcete kysané zelí, můžete si zajít do obchodu pro balení nebo si ho udělat sami doma. „Na našem statku zelí před zákazníkem přímo nakrouháme, takže vidí, co to je za zelí a doma se s tím nemusí obtěžovat. K tomu dostane zadarmo sůl a kmín, které využije k naložení zelí. Pak už stačí dát zelí s dalšími ingrediencemi do zeláku a nechat vykvasit,“ popisuje zemědělec Smetana.
Kysané zelí patří k tradiční české kuchyni. Na podzim se naloží a po celou zimu se z něj mohou připravovat saláty nebo se dá využít jako příloha k masitým pokrmům. Obsahuje vitamíny B a C a také minerální látky, které pomáhají zvláště v zimním období zvyšovat obranyschopnost našeho organismu. Účinně také chrání před vznikem rakoviny jater, tlustého střeva a prsu. Látky, které zabraňují nádorovému bujení, vznikají právě při procesu kvašení.
Kontakt: David Smetana, tel. 777 741 474, e-mail: info@smetanuvstatek.cz