V minulosti se v domácím prostředí glykemie měřila velmi složitě, a to pouze z moči. Pamětníci vyprávějí, že se na sporáku dlouze vařila reagenční látka a podle jejího zabarvení se hladina cukru spíše odhadovala. U lékaře se přesnější měření provádělo z krve, ale pouze jednou za měsíc. Podle této hodnoty se stanovila dávka inzulinu a léčba do další návštěvy u lékaře.
Teprve na sklonku osmdesátých let minulého století se rozšířily tzv. glukometry. Tyto přístroje ukáží na displeji aktuální hodnotu glykemie z kapky krve, která se nasaje do testovací proužku. Glukometry znamenaly obrovský posun v léčbě diabetu. Nemocným bylo umožněno, aby si sami kontrolovali svoji léčbu a mohli pohotově reagovat na případné výkyvy hladiny cukru v krvi. Tak, jak postupuje vývoj vědy a techniky, glukometry se neustále zmenšují, zmenšuje se i potřebná kapka krve i doba, po které glukometr ukáže hodnotu.
Začínají se také používat i tzv. kontinuální měřiče glykemie. To jsou maličké přístroje, jejichž sondu má pacient zavedenu po několik dní do těla a které zobrazují glykemie takřka “on line”. Pacient má možnost sledovat, jak jeho tělo reaguje např. při sportovní zátěži, změně jídelníčku, při nemoci, indikaci nových léků apod.
Co umožňuje znalost aktuální hodnoty glykemie?
Lidské tělo je velmi přesně seřízený mechanismus. Na každou odchylku od normálu reaguje a snaží se ji vyrovnat. Pokud se zdravý člověk nají, vlivem trávení se mu dostane glukóza do krve. Část jí spotřebují buňky jako energii, část potřebuje mozek, který bez glukózy nemůže vůbec fungovat a přebytek se ukládá do jater “na horší časy”. Aby tento proces fungoval, je nezbytně nutné, aby slinivka vyplavila hormon inzulin, který buňky pro glukózu “otevírá”. Člověk s diabetem má tuto schopnost buď oslabenou, nebo se mu dokonce nevyplavuje inzulin vůbec. Proto je ideální, když si může sám před jídlem změřit glykemii a podle její hodnoty si upravit dávky léků či potravin.
Hladinu glykemie je dobré mít vyrovnanou.
Pokud se diabetik málo nají a přes den hodně sportuje, hrozí mu hypoglykemie (příliš nízká hladina cukru v krvi). Může se cítit velmi unaven, třesou se mu ruce, dostane vlčí hlad a potřebuje se okamžitě najíst. Nechá-li tento stav bez odezvy, může dokonce i upadnout do bezvědomí. Pokud je ale navyklý na pravidelné měření glukometrem, nemusí k této situaci vůbec dojít. Ihned nízkou hladinu zachytí a může se např. napít sladkého nápoje či sníst kousek pečiva.
Glukometr chrání zdraví diabetika
Pokud si pacient pravidelně měří glykemii, může včas odhalit případné chyby ve stravovacím režimu či např. nastupující nemoc. Může se také bez obav věnovat nejrůznějším sportovním aktivitám. Pokud se bude v jejich průběhu měřit, bude vědět, že mu nehrozí hypoglykemie a v jejím důsledku i např. nenadálý úraz.
Jestliže se pacientovi daří udržovat hladinu cukru v krvi vyrovnanou, v doporučených mezích, předchází vzniku pozdních komplikací diabetu, jako je poškození zraku, nervů, ledvin či cévního systému.
Jak vybrat ten správný glukometr
V dnešní době je na trhu glukometrů bezpočet. Záleží na rozvoji nemoci, který určuje zda má pacient nárok na některý z glukometrů hrazených pojišťovnou či si jej musí pořídit vlastními náklady. V takovém případě lze koupit i přístroje, které nejsou finančně náročné, ale pro základní orientaci dobře poslouží. Ke každému glukometru náleží měřící proužky, které mají samonasávací schopnost kapky krve. Neexistují universální proužky, každá značka glukometru má své vlastní, byť by byly od jedné firmy. Na to je dobré myslet při pořizování nového glukometru. Rozhodující by neměla být cena přístroje, ale cena proužků, které je třeba pořizovat opakovaně. Další kriteria pro výběr jsou např. velikost displeje, snadná obsluha, velikost samotného přístroje a také to, zda se nám zcela obyčejně líbí – vždyť nám bude každodenním společníkem.
Více informací o glukometrech naleznete na internetových stránkách společnosti Abott Laboratories s.r.o. nebo na bezplatné telefonní lince 800 189 564.
Jaké hodnoty by měl glukometr ukazovat?
Přejeme vám, aby ukazoval ty nejlepší pro vaše zdraví. A pokud přeci jen některý den vyskočí příliš nahoru, určitě nebudete odkládat nápravu.
Jak řekl moudrý pan V. L. Allineare: „Když dojde na správné stravování a cvičení, neexistuje “začnu zítra”. Zítra je nemoc."