Hlavním zdravotním rizikem nepasterizovaného mléka je možnost přenosu bakteriálních a virových původců infekčních onemocnění. Zejména se jedná o přenos bakterie Listeria monocytogenes – původce listeriózy, která může být především nebezpečná i smrtelná pro osoby s oslabeným imunitním systémem nebo těhotné ženy, u kterých vyvolává potraty nebo postižení plodu.
Dalším rizikem je výskyt bakterie Coxiella burnetti, která vyvolává Q-horečku, původce paratuberkulózy. Ta se může podle dosavadních odborných diskuzí podílet na následném rozvoji Crohnovy nemoci. Nepasterizovaným mlékem se může rovněž přenášet virus klíšťové encefalitidy. V syrovém mléce se mohou vyskytovat i další baktérie vyvolávající především průjmová onemocnění, z nichž na prvních místech figurují kampylobakterióza, salmonelóza a yersinióza. „V současné době byla konzumace nepřevařeného mléka z automatu zjištěna v anamnéze u cca 71 osob v Jihočeském kraji, kteří onemocněli kampylobakteriózou,“ varuje hlavní hygienik Michael Vít.
Aby se tato zdravotní rizika minimalizovala, vydala Státní veterinární správa ČR podmínky, za kterých lze prodej mléka z automatů uskutečnit. Při dodržení těchto podmínek je dostatečně minimalizováno riziko infekčních onemocnění. V podmínkách je navíc jasně uveden požadavek uvést na viditelném místě upozornění pro spotřebitele „syrové mléko před použitím převařit“. „Je nutné si uvědomit zásadní fakt, že mléko z automatů není nijak ošetřené, proto je nutná jeho tepelná úprava převařením. Důležité je také, aby provozovatelé mléčných automatů zajistili jejich údržbu, pravidelné čištění a sanitaci včetně ochrany výtoku mléka před kontaminací hmyzem,“ doplňuje hlavní hygienik Michael Vít.
Pro více informací kontaktujte Ministerstvo zdravotnictví ČR, tel.: 224 972 166
Odbor komunikace s veřejností, e-mail: tis@mzcr.cz