Dalším, a zároveň posledním krokem v prohloubení znalosti kvalitativních známek byla závěrečná tisková konference, která proběhla v pražské restauraci AROMI. Ve vyhlášené italské restauraci se 18. května 2010 sešli zástupci z Jižního Tyrolska s novináři. Na teoretickou přednášku spojenou s diskusí navázala ochutnávka lahodného menu, které právě ze špeku, vína a jablek připravil jihotyrolský kuchař Stefan Unterkircher.
O kvalitě a výhodách těchto tří produktů promluvili Dr. Sonja Seppi, zástupkyně společnosti EOS (Jihotyrolská exportní organizace), Dr. Michael Desaler (zástupce Konsorcia jihotyrolského špeku) a Dr. Michael Bradlwarter (zástupce Vinařského svazu Jižního Tyrolska).
Právě jihotyrolský špek, který se od toho českého zásadně liší, je pro české spotřebitele asi největším překvapením. Ten jihotyrolský je libový, obsahuje minimální množství tuku a odpovídá zásadám zdravého životního stylu. Navíc vám určitě bude chutnat.
Ani jihotyrolská jablka nezůstávají pozadu. Pokud na jablku naleznete symbol slunéčka sedmitečného, což je jediná schválená značka přirozeného pěstování a ekologického boje proti škůdcům, máte jistotu, že jablko bylo vypěstováno v Jižním Tyrolsku za použití co nejmenšího množství chemie.
Jižní Tyrolsko je sice jedním z nejmenších italských vinařských regionů, přesto je neuvěřitelných 98 % vín ze zdejší produkce vyrobeno podle striktních italských předpisů DOC. Na pěti tisíci hektarech se ročně vyrobí 313 000 hektolitrů špičkového vína, které si svou kvalitou získává stále více příznivců na celém světě.
Další informace o produktech a aktuálních receptech naleznete na webových stránkách www.suedtiroler-originale.info.