Nové potraviny v oblasti výživy: Smacker Protein Steak a Dessert a Proteinové Nudle

[Tisková zpráva] Dne 8. a 9. prosince se v Pardubicích uskutečnila 33. tematická konference Výživa a potraviny 2010, kterou pořádala Společnost pro výživu ve spolupráci s firmou SVOBODA – výroba domácích knedlíků s. r. o. Blučina.

Sdílet

Konference byla věnována kvalitě výživy, inovacím v oblasti technologií potravin s vlivem na lidské zdraví a přínosu vědy v potravinářství. Hlavním bodem bylo představení světové novinky v oblasti výživy – proteinových nudlí, které vyvinul český Výzkumný ústav potravinářský v Praze. Na konferenci byly prezentovány i výsledky testování této zdravé potraviny v praxi.

Projekt výroby potravin z vaječných bílků společnosti SVOBODA – výroba domácích knedlíků, s. r. o. byl podpořen z evropských fondů  OPPI – Inovace, Inovativní bílkovinná technologie pro výrobu potravin, projekt č. 4.1 IN03/089. Nová technologie umožňuje nejen přinést na trh hodnotnou potravinu, ale je možné ji obohatit o další zdraví prospěšné látky a vytvářet různé příchutě.

Seriál: U sporáku

NOVÉ POTRAVINY V OBLASTI VÝŽIVY: Smacker Protein Steak a Dessert a Proteinové Nudle

Přední čeští odborníci v oblasti potravinářství přišli s objevem světového rozměru, když vyvinuli nutričně velmi hodnotnou potravinu na bázi bílkovin. Pod vedením Karla Kýhose vynalezl český Výzkumný ústav potravinářský způsob zpracování vaječných bílků do formy, která snadno nahradí jedno z hlavních jídel dne. Kromě výborné chuti nabízí i nízkou kalorickou hodnotu a je zdrojem živočišných bílkovin. Absolutní novinkou jsou nudle na bázi proteinů, které se na náš trh dostanou v lednu 2011.

 „Tento unikátní objev může významnou měrou přispět k řešení problémů s narůstajícím počtem obézních osob u nás i v zahraničí, říká MUDr. P. Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu a doplňuje „Problém nadváhy se nyní stále častěji týká nejen dospělých, ale i dětí a mladistvých, kteří si na špatné stravovací návyky zvykají velmi rychle. Proteinové výrobky, s obsahem kvalitní bílkoviny umožňují dát dětem kvalitní hlavní jídlo nebo svačinu formou, na kterou jsou zvyklí a chutná jim (těstoviny, sladkosti …) a navíc bez rizika příjmu nežádoucích cukrů, tuků, konzervačních látek a velkého množství soli. 

Značka Smacker dnes zahrnuje celkem 4 výrobky: Smacker Protein Steak klasický, dále s příchuti s hlívy ústřičné, sladkou variantu Smacker Protein Dessert s bio meruňkami a od příštího roku i Smacker Protein Nudle.

Všechny zmíněné produkty jsou vyrobeny z bílkoviny, obsažené ve vaječném bílku a neobsahují lepek.

Smacker protein Steak a Smacker Protein Dessert je výborný při redukčních dietách, chcete-li se bezpečně zbavit tuku, ale i jako zdroj kvalitních bílkovin pro vegetariány. Díky nutričním hodnotám jen 66 – 94 kcal (282 – 396 kJ) na 100 g nabízí jedinečné řešení pro dietní a přitom velmi chutnou kuchyni. Novinkou na trhu jsou nízkokalorické dezerty, které představují bezkonkurenční výrobek, neboť se podařilo skloubit sladkou chuť, kvalitní ovoce s vysokým obsahem antioxidantů a čistou bílkovinu. Odborníci navíc oceňují, že dezert je bez cukru a slazen (jako jeden z mála výrobků na českém trhu) sladidlem sukralóza. Toto sladidlo je považováno za natolik bezpečné, že ho můžou konzumovat i děti a těhotné ženy a má lepší chuťové vlastnosti než sladidla na bázi aspartamu.

MUDr. Václava Kunová, odborný poradce pro výživu a obezitu ve své přednášce Význam bílkovin v dietách pro prevenci civilizačních chorob, uvádí: „Více než 52 % dospělé populace má v ČR vyšší váhu než odpovídá normě, což zvyšuje riziko vzniku civilizačních onemocnění. Při redukci váhy dietou s vyšším podílem kvalitních bílkovin ve stravě, byly zaznamenány lepší výsledky váhových úbytků, než u jiných typů diet. Vaječný bílek nabízí výborné vlastnosti: kvalitní bílkovinu bez obsahu tuku a cholesterolu. Potravina Smacker spojuje v sobě výhody nízké energetické hodnoty a vysoké sytivé schopnosti při zanedbatelném obsahu tuku. Je proto potravinou velmi vhodnou při redukci váhy.“

Smacker Protein Nudle je nový druh potraviny s nízkou energetickou hodnotou, která svojí chutí a konzistencí plně nahradí klasické těstovinové výrobky. Energetická hodnota proteinových nudlí je však téměř dva a půlkrát nižší, než u běžných těstovin. Proteinové nudle jsou ideální při redukčních dietách, bezpečné pro diabetiky i osoby trpící vysokým cholesterolem, neobsahují lepek, a jsou proto vhodné i pro bezlepkovou dietu. Jejich základem je vaječný bílek obohacený o vlákninu.

Proč proteinové nudle?

Přílohy tvoří hlavní část připravovaného pokrmu a zpravidla se v našich končinách jedná o knedlíky, brambory, rýži nebo těstoviny, které jsou vyráběné z pšeničné mouky a obsahují sacharidy. Snahou českých vědců bylo vyvinout alternativní potravinu, která by dokázala nahradit sacharidy a tím snížit energetickou hodnotu pokrmů. Energetická hodnota sacharidů a bílkovin je prakticky stejná, ale v metabolizmu trávicího traktu dochází ke zcela odlišným vazbám. „Polysacharidy jsou v těle štěpeny na jednoduché sacharidy a spolu s tuky jsou hlavním zdrojem energie. Podílejí se na růstu tělesné hmotnosti a posléze obezitě. Bílkovinná složka je převážně využita organizmem pro jeho metabolickou funkci, údržbu a obnovu tkání. Nepodílí se tak na zvyšování hmotnosti organizmu. Kromě toho v našem případě nejsou živočišné bílkoviny doprovázeny tuky“, upřesňuje Karel Kýhos.

Testování nové potraviny v praxi proběhlo ve spolupráci s interní klinikou Lékařské Fakulty UK a výsledky jsou více než zajímavé.Výhody proteinových těstovin ve zkratce:

·         Dvaapůlkrát nižší energetická hodnota ve srovnání s běžnými těstovinami.

·         Až pětkrát nižší obsah polysacharidů, žádné jednoduché sacharidy.

·         Vyšší pocit sytosti ve srovnání s klasickými těstovinami.

·         Snadná příprava (nudle jsou již hotové, ohřejí se v mikrovlnce anebo propláchnou horkou vodou).

·         Ve finále přijme člověk pouze 28 % energie ve srovnání s běžnými těstovinami. Navíc tato energie pochází primárně z bílkoviny, která se neukládá do energetických zásob v organizmu.

Nutriční hodnoty ve srovnání:

100 g  Smacker Protein Nudle

100 g uvařených klasických bezvaječných těstovin:

Bílkoviny (živočišné) 9,3 %

Bílkoviny (rostlinné) 4,6 %

Sacharidy 5,9 %

Sacharidy 31,7 %

Tuky 0,3 %

Tuky 0,5 %

Energetická hodnota: 269,3 kJ (64,3 kcal)

Energetická hodnota: 626,5 kJ (149,6 kcal)

Závěr:

Unikátním výzkumem se podařilo uvést nový druh potraviny obsahující živočišné bílkoviny, ale s minimálním množstvím tuku. Nutriční skladba nové potraviny zařazuje výrobek mezi nízkoenergetické potraviny. Jejich přidání do klasického jídla navíc snižuje celkový glykemický index pokrmu. Potravina je bez přídavku chemických konzervačních látek a neobsahuje lepek. Smacker Protein Steak je vhodný jako alternativa hlavního jídla, Smacker Protein Dessert jako doplňkové jídlo, nebo k uspokojení chuti na sladké a bílkovinné nudle jsou přímou alternativou klasických těstovin, ovšem s tím, že místo sacharidů konzumujete bílkoviny. Jejich zařazením na jídelníček získáte dalšího pomocníka v boji s obezitou a budete jíst zdravěji. Výrobky Smacker jsou dostupné v prodejnách zdravé výživy v rámci celé ČR.

Více na www.smacker.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).