Registrace a informace najdou zájemci na www.farmarsketrziste.cz, nebo přímo v bedýnkovém systému www.farmarsketrziste.cz/bedynky. Co najdete v bedýnkách a jak to funguje?
„V bedýnkách se bude objevovat zimní česká zelenina a ovoce: červená a žlutá cibule, český česnek, kedlubny, kapusta, mrkev, celer, petržel, červená řepa, červené a bílé zelí, různé odrůdy brambor, čerstvá petržel kudrnka a kopr, pórek, jablka, hrušky, ořechy, ale může tam být i domácí chléb nebo české domácí těstoviny. Samozřejmě ne vždy všechno najednou, ale průběžně. Každá bedýnka bude vždy trochu jiná. Kapustu nebo zelí si totiž nekupujete každý týden. K zelenině si budete moci systémem e-shopu vždy a pravidelně doobjednat vajíčka z welfare farmy, lesní med, jogurty, sýry a tvaroh. Pokaždé jiné budou i doplňky pro masojedlíky, které budou každou bedýnku doprovázet a které si můžete (anebo nemusíte) doobjednat také kuře z kvalitní ho „pomalého“ faremního chovu, špičková domácí tlačenka, pravá domácí maďarská čabajka, a další. V nabídce se bude scházet takové „Best of“ Farmářského tržiště, jak jsem je v sezóně dobře poznal,“ říká Jiří Sedláček.
Pravidelný přehled farmářských trhů vždy v pondělí na Vitalia.cz zde.
„Chceme, aby zelenina v bedýnkách i nabídka doplňků tvořily kuchařsky kombinovatelný celek, například kuře, kořenová zelenina, jogurt, vlašské ořechy, jablka jsou základem několika skvělých jídel od polévky, hlavní jídla až po salát a dezert a v jedné dodávce se tyto ingredience sejdou a to v čerstvém stavu. Pro ty, kdo se budou chtít inspirovat, jak ingredience využít, bude v systému ke stažení vždy několik tipů a receptů, pro dospělé i pro děti. Sama jsem donedávna byla členem bedýnkovém systému, tak znám i jeho slabiny – vím, že není jednoduché najít recepty pro celer, kapustu, červenou řepu tak, aby to jedli i děti a muži. Mám ale právě takovou levnou, jednoduchou a mnohdy neoblíbenou zeleninu v kuchyni moc ráda a před několika lety jsem se stala spoluautorkou kuchařky zaměřené právě na tuhle nedoceněnou sezónní zeleninu, tak, aby vyhovovala současné rodině, máme tedy materiál „jak na to“," říká Šárka Sedláčková, spoluzakladatelka sdružení.
Na jaře a v létě bude výběr ovoce a zeleniny v bedýnkách samozřejmě odlišný od zimní a předjarní sezóny, přibude postupně český chřest a saláty, pak košťály, brukve, z ovoce jahody, třešně, broskve a meruňky, a v tom je právě kouzlo bedýnek…