Třetí farmářské trhy v Plzni nabídnou opět širší sortiment. „Návštěvníkům na každých trzích slibujeme vyšší počet prodejců. V červnu své výrobky prodávalo 25 farmářů. Tuto sobotu se jich představí již 36 a s dalšími jednáme “, vysvětluje koordinátor akce Tomáš Popp z o.s. ENVIC. V sobotu (28. srpna) se mohou návštěvníci těšit například na zeleninu z Jihu Čech (saláty, okurky…) a Litoměřicka, hlívu ústřičnou z mykofarmy Svatá Máří, švestky z nedalekých Těnovic, ryby z Českého Lesa (pstruh, siven), čerstvé mléko z Líšťan (mléčný automat), žampiony z Kaznějova, slané tyčinky z pekařství Rendl, uzenářské výrobky ze Železné Rudy, uzeniny z farmy Angus vyráběné bez mouky, sóji či strouhanky, sýry (kravské, ovčí, kozí) z horského statku Abertamy, farmy Belina, Březí i Slunečná, vynikající perníčky, Těchonickou medoládu, šumavské Zelňáky, na maso s certifikátem bio z okolí Plzně a Šumavy a v neposlední řadě na med z Černošína či Chocenického Újezda. Kompletní seznam prodejců je umístěn na www.plzensketrhy.cz.
Proč je jídlo z blízka populární?
Atraktivita místních produktů spočívá v několika základních faktech. Za prvé je pro spotřebitele důležité nakupovat potraviny s dohledatelným místním (tuzemským) původem. Druhým faktem je vyšší kvalita místního, sezónně pěstovaného ovoce, zeleniny či dalších produktů. S postupem zemědělského roku jsou sklízeny a prodávány potraviny v nejlepší kondici, zralé, plné chuti. Nemusejí dozrávat chemicky ošetřené ve velkoskladech. Kvalita je nesrovnatelně vyšší i u dalších produktů – mléčné výrobky, maso, masné výrobky, vejce.
Najděte si FARMÁŘSKÝ TRH přímo vám na míru!
Naskýtá se nám i širší paleta chutí, kterou v sobě skrývají místně specifické potraviny. Třetím podstatným motivem k nákupu místních potravin je rozvoj regionu a podpora lokálních zemědělců, zpracovatelů, výrobců. „Potraviny jednak přímo udržují lidské tělo při životě, ale také působí na naše životy – jídlo formuje příbuzenské vazby a ovlivňuje život komunit, ekonomické a ekologické systémy“, dodává Popp. Neméně důležitý je tedy i environmentální dopad, který výroba potravin má. Způsob produkce, přeprava, skladování - to jsou podstatné součásti mozaiky ekologické stopy konkrétních potravin. Místní produkt, pokud je zpracován s ohledem k životnímu prostředí, krajině, hospodářským zvířatům, bude i méně zatěžovat životní prostředí. I tento fakt spotřebitelé při výběru zboží zohledňují.