Již tuto sobotu, 16. října 2010, se uskuteční další Plzeňské farmářské trhy. Tradiční místo i čas – nádvoří hotelu Gondola (Pallova 12, u Mlýnské strouhy, Plzeň) od 8 do 13 hodin.
Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola za finanční podpory Nadačního fondu Zelený poklad. Plzeňské farmářské trhy jsou součástí projektu Plzeň 2015 (www.plzen2015.cz).
Přehled farmářských trhů na celý týden vždy v pondělí na Vitalia.cz.
První říjnové trhy budou ve znamení biopotravin Občanské sdružení ENVIC, pořadatel Plzeňských farmářských trhů se snaží prosazovat zemědělské postupy šetrnější k životnímu prostředí. „V září jsme společně s občanským sdružením Fair Life pořádali v pivovaru a hotelu Purkmistr v Plzni – Černicích druhé Biodožínky. Byly podobně úspěšné jako farmářské trhy, přesto se nejednalo jen o trh s biopotravinami. Odehrálo se několik besed i přímo s ekologickými farmáři, kurzy vaření z biopotravin, kuchařská show a mnoho dalšího. Navštívilo je zhruba 4000 lidí a ukázalo se, že Plzeňáci mají o ekologické potraviny velký zájem,“ shrnuje Tomáš Popp z občanského sdružení ENVIC.
Říjnové farmářské trhy v Plzni budou právě na biopotraviny velmi bohaté. Prodávat se budou prvotřídní lahůdky produkované a zpracovávané s respektem k výchozím surovinám, životnímu prostředí i zvířatům.
Více o trhu: Plzeňské farmářské trhy
Své mléčné produkty nabídnou biofarmy Slunečná, Belina, Březí a Horský statek Abertamy. Půjde především o ovčí, kozí i kravské sýry. Farma Angus představí své uzenářské výrobky, které jsou vyrobeny z masa plemene Angus chovaného na ekologické farmě v Soběsukách u Nepomuka. Farma Uher bude prostřednictvím svých prodejců nabízet hovězí i jehněčí maso z obce Rybník nedaleko Domažlic. Pan Sklenář z ekologické farmy Sasov u Jihlavy bude prodávat kompletní sortiment svých biouzenin – biouherák, biošunka, kančí biolovečák, sasovské klobásy, uzené vepřové maso. Podzim patří jablkům a moštování, proto bude možné nakupovat i mošty v biokvalitě. Nabídne je především Stvolenská moštárna (nedaleko Manětína).
Najděte si FARMÁŘSKÝ TRH přímo vám na míru!
Vynikajících potravin bude mnohem více
Na Plzeňském farmářském trhu se však představí i další produkty té nejvyšší kvality. Své výpěstky bude prodávat rodinná farma pana Kostky z Litoměřic (sice bez certifikátu bio, ale pěstovaná bez chemie), zelenina z jihu Čech (saláty, okurky, rukola – vše z Integrované produkce zeleniny) a z Moravy své výpěstky přiveze farma Monika (zelenina je pěstovaná bez pesticidů a další nežádoucí chemie). Houby (hlíva, sušené lesní houby…) nabídne mykofarma Svatá Máří a pěstírna žampionů z Kaznějova.
Ovoce bude také dostatek – jablka a švestky z nedalekých Těnovic, Skočic i Nebílov. Čerstvé ryby budou pocházet z Českého Lesa (pstruh). Farma Neli nabídne domácí vajíčka, kachny i kuřata. Tradičně bude k prodeji čerstvé mléko z Líšťan (mléčný automat).
Své vynikající pekárenské výrobky budou prodávat pekaři z Dobřan, Sušice a Plzně. Uzenářské speciality vyrobené opravdu z masa přiveze řeznictví Šneberger, DELICAT ze Stříbra a ZEFA Volary. Sortiment mléčných výrobků bude také široký. Mimo zmíněných biofarem bude své výrobky prezentovat i minimlékárna JOMA.
Kompletní seznam prodejců je umístěn na www.plzensketrhy.cz.
Restaurace Gondola připraví opět delikátní farmářské menu.
Regionální potraviny v Plzeňském kraji
Poslední říjnovou sobotu (30. 10.) se na farmářských trzích představí všichni vítězové soutěže o Regionální potravinu Plzeňského kraje 2010, kterou vyhlásilo Ministerstvo zemědělství. Návštěvníci posledních říjnových trhů se mohou těšit například na Krchlebské koláče, jablka ze sadů firmy Alimex z Nezvěstic, na ryby ze Zpracovny ryb Klatovy, na jablečný mošt z firmy Lukrena z Nebílov. Soutěž budou prezentovat její koordinátoři v Plzeňském kraji - MAS Pošumaví, Úhlava o.p.s., Krajská agrární komora.