Praha chce ekologickou zeleninu z farem, nemá však kde brát

[Tisková zpráva] Zájem o odběr zeleniny prostřednictvím systému bedýnek PRO-BIO LIGY projevilo více než 100 pražských spotřebitelů. Bohužel jejich touhu po biozelenině zatím nejsou zelinářské kapacity v okolí Prahy schopny uspokojit.

Sdílet

Občanské sdružení PRO-BIO LIGA pomáhá zemědělcům s přímým odbytem faremní produkce. Zahájení realizace tzv. bedýnkového systému ukázalo enormní zájem spotřebitelů o biozeleninu od drobných hospodářů, a zároveň kritický nedostatek zelinářů v okolí hlavního města.

Nově zprovozněný bedýnkový systém zajišťuje biozeleninu ekofarmáře Karla Tachecího celkem 30ti pražským rodinám, které měly zájem o podporu jeho hospodaření a předplatily si na čtvrt roku dopředu část úrody.

Spotřebitelé do systému vstoupili s vědomím, že pokud bude úroda nižší ponesou riziko menších zásilek. Farmář tak získal stálé odběratele, finanční prostředky předem na úhradu osiva, jistotu úhrady produkce a zejména snížení práce s vyřizováním objednávek. Každý týden totiž odběratelům připravuje jednotnou bedýnku toho, co právě dorostlo. Složení bedýnky tak spotřebitelé mohou ovlivnit dohodou s farmářem na tom, co bude vysévat.

Zájem o odběr zeleniny prostřednictvím systému bedýnek PRO-BIO LIGY projevilo více než 100 pražských spotřebitelů. Bohužel jejich touhu po biozelenině zatím nejsou zelinářské kapacity v okolí Prahy schopny uspokojit, a také není dostatek producentů, kteří by měli odvahu se touto cestou vydat.

V době, kdy se zemědělství potýká s velkými problémy s odbytem a nízkými výkupními cenami by přímá distribuce spotřebitelům mohla být řešením. Zájem mezi spotřebiteli je velký, vždyť ani další bedýnkové systémy, které v Praze fungují zatím nejsou zdaleka schopny uspokojit všechny zájemce.

Bedýnkové systémy, nebo také někdy tzv. „komunitou podporované zemědělství“ je vztah vzájemné podpory mezi drobným hospodářem a těmi, kteří konzumují jím vyprodukované potraviny.

Jedná se o partnerství mezi zemědělcem a spotřebitelem, kde obě strany sdílejí rizika a přínosy zemědělské produkce. Jde zde také o znovuobjevení vztahu mezi půdou a konzumovanými potravinami a obnovení tradice drobného hospodaření s důrazem na spotřebu potravin v místě jejich produkce.


Více informací poskytne

Jan Valeška

Tel: 272 660 501

honza.valeska@bi­ospotrebitel.cz

www.biospotre­bitel.cz
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).