Projekt Ochutnejte Českou republiku! odstartoval na začátku června spuštěním internetových stránek www.czechspecials.cz (a www.czechspecials.com v angličtině). Zde zájemci mimo svíčkové reprezentující národní pokrm číslo jedna najdou fotografie a recepty všech regionálních specialit. Ty mají inspirovat milovníky dobrého jídla k cestování za dobrotami, které jinde nenajdou. Na Šumavě si tak budou moci pochutnat např. na zvíkovském koláči, v západních Čechách na karlovarském guláši a ve Slezsku třeba na starohorské čočkové polévce. To nejlepší z gastronomické tradice svého kraje doporučili odborníci z regionálních sekcí Asociace kuchařů a cukrářů.
Důležitou součástí portálu je přehled restaurací, kde je možné tradiční česká jídla ochutnat. Označením Czech Specials se nyní může pochlubit sedm restaurací, u dalších 24 proces certifikace probíhá.Certifikát zaručuje, že host na jídelním lístku vždy najde národní a alespoň jednu regionální specialitu. Někde může být logem Czech Specials označena i specialita šéfkuchaře. „Všechny restaurace jsou prověřovány nezávislou kontrolou. Ta hodnotí kromě nabízených specialit také to, jak se k hostům chová obsluha nebo zda provozovatel dodržuje čistotu v celém zařízení. Nechceme, aby zážitek z dobrého jídla pokazil neochotný číšník nebo nepříjemné prostředí," říká vedoucí marketingových projektů agentury CzechTourism Pavel Klicpera.
Restaurace se mohou do projektu přihlásit pomocí formuláře na stránkách www.czechspecials.cz. Certifikací už úspěšně prošly pražské Café Imperial, restaurace Hotelu Děvín v Peci pod Sněžkou, Zámecká restaurace Liblice, restaurace golfového resortu Nová Amerika, olomoucká Restaurace Archa, batňovická Restaurace u Bulánka a mladoboleslavská Restaurace Zlatá Kovadlina.
Gastronomický projekt agentury CzechTourism reaguje na zvýšený zájem o kulinářskou turistiku ve světě stejně jako na stoupající prestiž české gastronomie. Společně s lázeňstvím, golfem a kongresovou a incentivní turistikou patří mezi hlavní marketingové produkty, které propagují turistický potenciál Česka doma a v zahraničí.