Mlékárna Kunín uvádí na trh ochucenou zakysanou smetanu. Je to vůbec první zakysaná smetana na českém trhu, do které byly přidány vybrané ingredience tak, aby se dala rychle, jednoduše a všestranně využít při přípravě pokrmů studené i teplé kuchyně.
Trend posledních let je jasný: v kuchyni nahrazujeme nezdravé suroviny a polotovary přírodními produkty. Obecně se v české moderní gastronomii dbá na vyhledávání zdravých a odlehčených variant jako alternativ k tradičním „babiččiným“ jídlům. Zakysaná smetana s bylinkami může v jídelníčku velmi dobře nahradit například tučnou majonézu. K dochucení pokrmů je totiž zdravá zakysaná smetana s bylinkami a zeleninou naprosto geniální. Tím ale využití ochucené zakysané smetany ani náhodou nekončí, lze ji totiž i zapékat s masem nebo například použít do slaného těsta.
Rychlost, jednoduchost, všestrannost – to jsou hlavní přednosti Zakysané smetany s bylinkami.
Seriál: U sporáku
Kolik času strávíme za život vařením? Jistě se to liší, ale ani v případech „specialistů na vejce natvrdo a čaj“ to nebude úplně málo. Dejme tomu, že jsme aktivní kuchaři od dvaceti do šedesáti a provaříme průměrně půl hodiny denně. Pak by to byl skoro rok našeho života. To už by stálo zato, uvařit si dobře. Snad vám k tomu napomůže i náš seriál.
Zakysaná smetana česnek s bylinkami je novinkou na trhu od července 2010. Kromě česneku a bylinek obsahuje mimo jiné cibuli nebo pepř.
Zakysaná smetana s česnekem a bylinkami je určena pro studenou i teplou kuchyni s širokým využitím – dressing do zeleninových a těstovinových salátů, příloha k masům, do zapékaných pokrmů. Výborně se hodí do smetanových omáček i pomazánek, velmi moderně i jako dip k chipsům nebo jako zdravá náhrada majonézy na hranolky a ke smaženým pokrmům.
Zakysaná smetana česnek s bylinkami je k dostání v běžné maloobchodní síti od července za doporučenou cenu 15,90 Kč (190 g).
Výrazná chuť této ochucené zakysané smetany vyzývá k doplnění chuťově méně výrazných pokrmů. Nabízíme Vám na dalších stránkách několik receptů k vyzkoušení. Přejeme dobrou chuť.
RECEPTY
Kuřecí závitky
Pro 4 osoby, čas přípravy: 40 minut
· 4 kuřecí prsa
· 2 Zakysané smetany česnek s bylinkami
· Smetana 31 % (popřípadě Smetana Profesionál na vaření)
· vegeta, sůl, pepř
· 8 plátků eidamu
· 4 plátky šunky
· 1 červená a 1 žlutá paprika
· příloha: vařené brambory
Na osolený a opepřený naklepaný plátek kuřecího prsa s plátkem sýra a šunky položíme proužky červené a žluté papriky. Uděláme závitek a ještě zabalíme do plátku eidamu. Závitky vyskládáme vedle sebe do zapékací misky a přelijeme polovinou rozmíchané směsi ze Zakysané smetany česnek s bylinkami, vegety a smetany 31%. Zapékáme v horké troubě přibližně 30 minut. Druhou polovinou směsi pak polijeme uvařené brambory, se kterými kuřecí závitky podáváme.
Brambory s cibulkou
Pro 4 osoby, čas přípravy: cca 1 hodina
- 10 brambor
- 4 jarní cibulky
Do vymazané zapékací misky nakrájíme na plátky syrové brambory spolu s jarní cibulkou a přelijeme Zakysanou smetanou česnek s bylinkami. Zapékáme v troubě asi hodinu.
Zeleninový salát s vepřovou panenkou a česnekovým dresingem
Pro 4 osoby, čas přípravy: 15 minut
- salátová okurka
- 4 rajčata
- 1 paprika
- čínské zelí (400 g)
- citrónová šťáva
- olivový olej
- Zakysaná smetana česnek s bylinkami
- 4 plátky grilované vepřová panenky
- případně čerstvý kopr na ozdobu
Zeleninu nakrájíme na kostičky, přidáme citrónovou šťávu, olivový olej, Zakysanou smetanu s česnekem a bylinkami a vše promícháme. Nakonec přidáme na tenké plátky nakrájenou a grilovanou vepřovou panenku. Můžeme přizdobit čerstvým koprem.
Lívance ze zakysané smetany
Pro 4 osoby, čas přípravy: 30 minut
- Zakysaná smetana česnek s bylinkami
- Zakysaná smetana rajče s bazalkou
- Hladká mouka (65 g)
- 1 vejce
- mléko (0,1 l)
- kypřící prášek do pečiva (1/2 sáčku)
Zakysanou smetanu s česnekem a bylinkami smícháme s hladkou moukou, jedním vejcem, mlékem 0,1l a kypřícím práškem do pečiva. Z vytvořené směsi tvoříme lívance a smažíme v rozpáleném oleji v lívanečníku. Lívance osušíme a po přelití Zakysanou smetanou s rajčaty a bazalkou podáváme jako přílohu k masu nebo se zeleninovým ragú jako bezmasé jídlo.