První ochucená zakysaná smetana

[Tisková zpráva] ZAKYSANÁ SMETANA ČESNEK S BYLINKAMI Z KUNÍNA

Sdílet

Mlékárna Kunín uvádí na trh ochucenou zakysanou smetanu. Je to vůbec první zakysaná smetana na českém trhu, do které byly přidány vybrané ingredience tak, aby se dala rychle, jednoduše a všestranně využít při přípravě pokrmů studené i teplé kuchyně.

Trend posledních let je jasný: v kuchyni nahrazujeme nezdravé suroviny a polotovary přírodními produkty. Obecně se v české moderní gastronomii dbá na vyhledávání zdravých a odlehčených variant jako alternativ k tradičním „babiččiným“ jídlům. Zakysaná smetana s bylinkami může v jídelníčku velmi dobře nahradit například tučnou majonézu. K dochucení pokrmů je totiž zdravá zakysaná smetana s bylinkami a zeleninou naprosto geniální. Tím ale využití ochucené zakysané smetany ani náhodou nekončí, lze ji totiž i zapékat s masem nebo například použít do slaného těsta.

Rychlost, jednoduchost, všestrannost – to jsou hlavní přednosti Zakysané smetany s bylinkami.

Seriál: U sporáku

Kolik času strávíme za život vařením? Jistě se to liší, ale ani v případech „specialistů na vejce natvrdo a čaj“ to nebude úplně málo. Dejme tomu, že jsme aktivní kuchaři od dvaceti do šedesáti a provaříme průměrně půl hodiny denně. Pak by to byl skoro rok našeho života. To už by stálo zato, uvařit si dobře. Snad vám k tomu napomůže i náš seriál.

Zakysaná smetana česnek s bylinkami je novinkou na trhu od července 2010. Kromě česneku a bylinek obsahuje mimo jiné cibuli nebo pepř. 

Zakysaná smetana s česnekem a bylinkami je určena pro studenou i teplou kuchyni s širokým využitím – dressing do zeleninových a těstovinových salátů, příloha k masům, do zapékaných pokrmů. Výborně se hodí do smetanových omáček i pomazánek, velmi moderně i jako dip k chipsům nebo jako zdravá náhrada majonézy na hranolky a ke smaženým pokrmům.

Zakysaná smetana česnek s bylinkami je k dostání v běžné maloobchodní síti od července za doporučenou cenu 15,90 Kč (190 g).

Výrazná chuť této ochucené zakysané smetany vyzývá k doplnění chuťově méně výrazných pokrmů. Nabízíme Vám na dalších stránkách několik receptů k vyzkoušení. Přejeme dobrou chuť.

RECEPTY

Kuřecí závitky

Pro 4 osoby, čas přípravy: 40 minut

·         4 kuřecí prsa

·         2 Zakysané smetany česnek s bylinkami

·         Smetana 31 % (popřípadě Smetana Profesionál na vaření)

·         vegeta, sůl, pepř

·         8 plátků eidamu

·         4 plátky šunky

·         1 červená a 1 žlutá paprika

·         příloha: vařené brambory

Na osolený a opepřený naklepaný plátek kuřecího prsa s plátkem sýra a šunky položíme proužky červené a žluté papriky. Uděláme závitek a ještě zabalíme do plátku eidamu. Závitky vyskládáme vedle sebe do zapékací misky a přelijeme polovinou rozmíchané směsi ze Zakysané smetany česnek s bylinkami, vegety a smetany 31%. Zapékáme v horké troubě přibližně 30 minut. Druhou polovinou směsi pak polijeme uvařené brambory, se kterými kuřecí závitky podáváme.

Brambory s cibulkou

Pro 4 osoby, čas přípravy: cca 1 hodina

  • 10 brambor
  • 4 jarní cibulky

Do vymazané zapékací misky nakrájíme na plátky syrové brambory spolu s jarní cibulkou a přelijeme Zakysanou smetanou česnek s bylinkami. Zapékáme v troubě asi hodinu.

Zeleninový salát s vepřovou panenkou a česnekovým dresingem

Pro 4 osoby, čas přípravy: 15 minut

  • salátová okurka
  • 4 rajčata
  • 1 paprika
  • čínské zelí (400 g)
  • citrónová šťáva
  • olivový olej
  • Zakysaná smetana česnek s bylinkami
  • 4 plátky grilované vepřová panenky
  • případně čerstvý kopr na ozdobu

Zeleninu nakrájíme na kostičky, přidáme citrónovou šťávu, olivový olej, Zakysanou smetanu s česnekem a bylinkami a vše promícháme. Nakonec přidáme na tenké plátky nakrájenou a grilovanou vepřovou panenku. Můžeme přizdobit čerstvým koprem.

Lívance ze zakysané smetany

Pro 4 osoby, čas přípravy: 30 minut

  • Zakysaná smetana česnek s bylinkami
  • Zakysaná smetana rajče s bazalkou
  • Hladká mouka (65 g)
  • 1 vejce
  • mléko (0,1 l)
  • kypřící prášek do pečiva (1/2 sáčku)

Zakysanou smetanu s česnekem a bylinkami smícháme s hladkou moukou, jedním vejcem, mlékem 0,1l a kypřícím práškem do pečiva. Z vytvořené směsi tvoříme lívance a smažíme v rozpáleném oleji v lívanečníku. Lívance osušíme a po přelití Zakysanou smetanou s rajčaty a bazalkou podáváme jako přílohu k masu nebo se zeleninovým ragú jako bezmasé jídlo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).