Praktické informace o stravování v nejrůznějších destinacích najdete zde: Cizokrajné pochoutky v dětském jídelníčku aneb Doporučení (nejen) na dovolenou.
Pokud zůstáváte doma, připravilo pro vás Poradenské centrum Výživa dětí (www.vyzivadeti.cz) několik receptů, a tak si můžete některé exotické jídlo alespoň zkusit sami uvařit:
Asijská kuchyně
Tom Yam Kai (s kuřecím masem)
Suroviny na 2 porce:
- 4 dcl kuřecího vývaru
- 4 stébla citronové trávy
- kůra z jedné limetky
- 1 větší šalotka
Vše uvedeme do varu a necháme několik minut povařit.
Pak postupně přidávat:
- 150 g krevet nebo 200 g kuřecího masa
- cca 4 lžíce limetové šťávy
- cca 2 lžíce Rybí omáčky
- 4 žampiony (nakrájené nahrubo)
- cca 2 lžíce cukru krupice
- koriandr nebo listová petržel
- cherry rajče – přidat do talíře při servírování
Katalog bylinek a koření: Koriandr
Arabská kuchyně
Jehněčí kebab s tabouleh salátem
Suroviny na 2 porce:
- 300 g mletého jehněčího
- sůl, pepř, citrónová šťáva
Mleté maso ochutíme a tvarujeme malé šišky, které napichujeme na špíz a grilujeme dozlatova z obou stran.
Suroviny na 2 porce salátu:
- 200 g kuskusu
- 100 g cherry rajčátek
- listová petržel
- sůl, pepř,olivový olej
- citrónová šťáva
Rajčátka nakrájíme na kostičky a smícháme s kuskusem a sekanou petrželí. Ochutíme soli, pepřem, přidáme olej a dle chuti dokyselíme. Podáváme vychlazené.
Evropa
Itálie
Špagety s krůtími jatýrky
Suroviny na 2 porce:
- 200 g špaget
- 200 g krůtích jatýrek
- 1 menší šalotka
- 1 dcl zeleninového vývaru
- 100 g margarínu
- 4 lžíce strouhaného parmezánu
- lístky čerstvé bazalky
- 4 cherry rajčátka
Na margarínu orestujeme šalotku, přidáme jatýrka, opečeme, lehce ochutíme solí, přidáme vývar, necháme prohřát a zahustíme lehkým vmíchaní margarínu, přidáme parmezán a do této směsi vložíme uvařené špagety. Při podávání zdobíme lístky bazalky a cherry rajčátky.
Francie
Bageta plněná tvarohovým sýrem a krůtí šunkou
Suroviny na 2 porce:
- 1 velká světlá francouzská bageta
- 100 g krůtí šunky
- 1 kvalitní sýr typu žervé
- 50 g margarínu (například Rama)
- 2 rajčátka
- 1 salátová okurka
- 4 ředkvičky
- 1 malý ledový salát
Bagetu necháme v troubě čerstvě rozpéct. Poté jí podélně prořízneme a potřeme margarínem a sýrem. Proložíme krájenou zeleninu a navrch dáme plátky pečené šunky. Přiklopíme druhým dílem bagety a rozdělíme na dvě poloviny.
Řecko
Telecí moussaka
Suroviny na 2 porce:
- 300 g mletého telecího masa
- 200 g loupaných rajčat v plechovce
- 1 cibule
- 4 čerstvá rajčata
- 1 masitý lilek
- olivový olej, sůl, pepř
Na oleji orestujeme cibuli, přidáme maso, ochutíme soli a pepřem.Přidáme rajčata a lehce podusíme. Lilek nakrájíme na plátky a ty jednotlivě opečeme na oleji. Do zapékací misky vložíme vrstvu mletého masa a střídavě prokládáme opečenými plátky lilku a rajčat. Vrchní vrstva musí být maso. Podáváme s vařenými bramborami.