Výsledky těchto snah se promítají i do výčtu činností za rok
2008 – bylo uskutečněno 73 837 cíleně zaměřených kontrol, z toho
10 235 u výrobců a 63 522 v obchodech. V porovnání s rokem 2007 tak
došlo k dalšímu znatelnému nárůstu počtu kontrol. Kromě toho inspekce
v loňském roce v souladu s požadavkem evropské legislativy zavedla
i nový typ úřední kontroly, a sice audit, v rámci kterého inspektoři
provádějí komplexní kontrolu systému zajištění bezpečnosti potravin
u daného provozovatele. Zároveň SZPI v loňském roce úspěšně obhájila
certifikát ISO 9001:2000.
V roce 2008 inspektoři uložili přes 16 tisíc zákazů uvádění do oběhu vztahující se na potraviny a tabákové výrobky v hodnotě dosahující téměř 46 milionů korun. Největší finanční objem zákazů se týkal lihu a lihovin (přes 19 milionů korun), což však bylo především způsobeno komplikovaným případem nálezu nadlimitního množství metanolu ve výrobcích firmy LIHO Blanice. Za zmínku stojí také opatření týkající se potravin pro zvláštní výživu a doplňků stravy; v této komoditě bylo zakázáno zboží za více než 11 milionů korun. V rámci správních řízení ukončených v roce 2008 pak inspekce uložila pokuty ve výši přibližně 40 milionů korun.
V roce 2008 inspektoři uložili přes 16 tisíc zákazů uvádění do oběhu vztahující se na potraviny a tabákové výrobky v hodnotě dosahující téměř 46 milionů korun. Největší finanční objem zákazů se týkal lihu a lihovin (přes 19 milionů korun), což však bylo především způsobeno komplikovaným případem nálezu nadlimitního množství metanolu ve výrobcích firmy LIHO Blanice. Za zmínku stojí také opatření týkající se potravin pro zvláštní výživu a doplňků stravy; v této komoditě bylo zakázáno zboží za více než 11 milionů korun. V rámci správních řízení ukončených v roce 2008 pak inspekce uložila pokuty ve výši přibližně 40 milionů korun.
Celkově bylo zjištěno 5 878 vzorků potravin, které nevyhověly
požadavkům právních předpisů. Nejvyšší počty nevyhovujících vzorků
se týkaly čerstvého ovoce a zeleniny, vína, masa a masných výrobků,
čokolády a cukrovinek, mléčných výrobků, ale také dehydratovaných
výrobků a ochucovadel. Ve většině případů se nedostatky týkaly
označování a smyslových jakostních požadavků. Nejznámějším případem
potenciálně nebezpečných potravin byla kauza melaminu, i tu se však
zejména díky celoevropskému systému rychlého varování podařilo
úspěšně zvládnout. K dnešnímu dni inspekce odebrala více než
40 vzorků rizikových potravin, nadlimitní obsah melaminu však nebyl
zjištěn.
Stejně jako v letech minulých i loni inspekce čerpala při
plánování své činnosti ze stížností spotřebitelů. Inspektoři
řešili 2 140 podnětů podaných přímo spotřebiteli, dalších
734 podnětů postoupily inspekci jiné kontrolní orgány a instituce.
Kvalitu a bezpečnost potravin na českém trhu však nelze hodnotit pouze
na základě výsledků kontrol SZPI. Kontroly se totiž cíleně zaměřují
především na riziková místa prodeje a výroby, z čehož plynou i velké
počty zákazů.