Školní jídelny, které se přihlásí do soutěže, musí připravit kompletní polední menu, jenž bude splňovat povinné náležitosti školních obědů a zároveň patří mezi oblíbená jídla zdejších malých strávníků. Aby to nebylo tak jednoduché, musí se jednat o pokrmy, které se běžně nachází na jídelním lístku školní jídelny, a cena nesmí překročit normou daný limit 27,50 korun za jednu porci. Soutěž probíhá až do 31. července 2010. Následně porota vybere deset finalistů, kteří se utkají 27. října 2010 ve finálovém kole v Praze. Porota se bude skládat z odborníků na výživu a školní stravování, lékaře, hygienika a zástupce Asociace kuchařů a cukrářů. Předsedat ji budou známí kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina, kteří jsou zároveň tvářemi celého preventivního projektu YesNeYes.
Čtěte téma: Éra „univerzální hnědé“ je snad pryč
Strava ve školních jídelnách představuje letitý problém: UHO (univerzální hnědá omáčka) či UBO (univerzální bílá omáčka) jsou pojmy, na něž mnozí jen tak nezapomenou …
„Touto soutěží bychom se rádi pokusili zbořit zažitý mýtus, že pokrmy připravované ve školních jídelnách nejsou dobré. Zároveň bychom rádi inspirovali i ty školní jídelny, které se soutěže nezúčastnily, aby samy vyzkoušely některé z úspěšných receptů. Proto finálové obědy zveřejníme na internetových stránkách ww.ZijZzdrave.cz, www.YesNeYes.cz a www.spolvyziva.cz,“ uvádí Alena Strosserová ze Společnosti pro výživu, která bude rovněž jedním z členů odborné poroty, a dodává: „Již téměř rok mohou školní jídelny využívat aplikaci na internetových stránkách www.ZijZdrave.cz, která jim umožňuje tvorbu jídelníčků a nákupních košů dle zadaných parametrů.“
Recepty jednotlivých školních jídelen bude porota hodnotit podle použitých surovin, technologického postupu přípravy, vzájemné sladěnosti po stránce výběru potravin, chutě či barvy, vhodnosti z nutričního hlediska a také dle zdravotního hlediska. V říjnovém finále navíc porotu ještě posílí vybraní žáci, zástupci Ministerstva školství ČR, České školní inspekce, médií a Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.
„V rámci preventivního projektu Žij zdravě věnuje VZP ČR výhercům finanční prostředky k nákupu libovolného vybavení kuchyně. První cena je ve výši 20 tisíc korun, druhá 10 tisíc korun a třetí 5 tisíc korun. Všichni finalisté navíc obdrží jako dárek zástěry z limitované edice Žij zdravě,“ říká Tereza Květoňová, vedoucí oddělení externí komunikace Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.
Oblíbenost finálových receptů otestuje hlasováním na webech www.ZijZzdrave.cz a www.YesNeYes.cz také široká veřejnost. Menu, které zde získá nejvíce hlasů, bude odměněno zvláštní cenou. Ta představuje pro vítěznou školní jídelnu možnost jeden den vařit s kuchaři Filipem Sajlerem a Ondřejem Slaninou, kteří budou obědy rovněž vydávat.
O PROJEKTU ŽIJ ZDRAVĚ
Projekt Žij zdravě, financovaný z fondu prevence VZP ČR, je celostátní edukační kampaň, jejímž cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o obezitě jako vážném celospolečenském problému, přispět ke změně chování českého obyvatelstva a napomoci k dodržování tzv. Rovnice zdravého života, která říká: lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít.
Projekt Žij zdravě vznikl v roce 2007 za podpory Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.