V rámci farmářského trhu pořádaného v sobotu 18. prosince v Holešovické tržnici proběhne volně přístupný kurz přípravy vánočních rybích jídel v pavilonu č. 36. „Ve spolupráci s Chefparade jsme se rozhodli revolučním způsobem změnit představu Čechů o štědrovečerní rybě,“ konstatuje marketingový manažer Holešovické tržnice Jan Štíhel.
„Češi přestaňte vyrábět kapří podkovy, “ vyzývá Eliška Sommerová z kulinářské akademie Chefparade.
„Většina českých domácností připravuje kapra na vánoční stůl ve formě podkov plných kostí. Štědrovečerní večeře pak připomíná pitvu. Místo gurmánského zážitku Češi ve strachu před udušením porcují kapra na miniaturní kousky. Není divu, že ve zbytku roku nemají na pokrmy z kapra ani pomyšlení,“ upozorňuje Eliška Sommerová z kulinářské akademie Chefparade, která sídlí v Holešovické tržnici v pavilonu 36.
Revoluce v přípravě kapra spočívá v jednoduchém opatření: „Místo podkov je třeba naporcovat kapra na filety,“ upozorňuje Eliška Sommerová. „To by měl po předvedení správné techniky zvládnout každý,“ dodává.
Přečtěte si: Kapří tipy a triky
Neplave tenhle kapr nějak moc břichem vzhůru? A tenhle už zabitý, jak dlouho tu leží? Jak poznáte dobrou rybu? Záleží na velikosti? Co s bahnitou příchutí?
Za účelem pozvednutí gastronomické úrovně štědrovečerní večeře pořádá Chefparade v sobotu od 8 do 14 hodin volně přístupnou prezentaci přípravy rybích jídel, do které se můžou návštěvníci Holešovické tržnice osobně zapojit a pak své výtvory ochutnat. Prezentace proběhne v pavilonu 36, kde kulinářská akademie Chefparade sídlí (mezi objektem restaurace SaSaZu a pavilonem 22, kde probíhá farmářský trh).
„Ukážeme, že kromě klasického smaženého kapra existuje řada dalších variant, například kapr na kaštanovém pyré s pórkem a citronovou emulzí, kapr na krémové smetaně a teplým čočkovým salátem nebo kapr marinovaný v kopru a hořčici. Budeme prezentovat i pokrmy z méně známých českých sladkovodních ryb: sivena a pstruha,“ popisuje Eliška Sommerová.
Ryby pro tuto akci zajišťuje Rybářství Liběchov, které pravidelně na Holešovickém trhu prodává živé ryby. Toto menší české rybářství patří k těm, které se vyznačují šetrným chovem ryb. Veškerá manipulaci s jikrami i dospělými rybami probíhá ručně bez jakékoliv mechanizace. „Protože jsou ryby chované bez chemie, steroidů a antibiotik, jedná se v podstatě o bio potravinu,“ upozorňuje Jan Štíhel.
Přečtěte si: „Holešovická tržnice nechce být jen rájem vietnamských stánkařů,“ říká provozovatel
O Holešovické tržnici:
Holešovická tržnice je rozsáhlý památkově chráněný areál v centru Prahy vystavěný v secesním stylu v letech 1893 až 1895 jako městská jatka. Po zrušení jatek v roce 1983 se změnil v tržnici se zaměřením na maloobchodní služby. Současným provozovatelem tržnice je DELTA CENTER, a.s., která má areál v dlouhodobém pronájmu. Záměrem provozovatele je postupně revitalizovat Holešovickou tržnici a nabídnout tak návštěvníkovi komplexní služby v oblasti maloobchodu i trávení volného času. Mezi významné nájemce patří prodejce elektroniky Alza, prodejna s bazénovým centrem Mountfield nebo luxusní restaurant SaSaZu. V pavilónu 22 se celoročně koná největší farmářský trh v ČR.
Další informace k dispozici na www.holesovickatrznice.cz.
- Jak Vánoce ke jménu přišly?
- Zvrhlý advent
- Adventní věnce – symbol, nebo prostě dekorace?
- Tajemné vánoční postavy – bubáci pro Erbena
- Něco kapřích tipů a triků
- Trocha vánočního čarování – jednoduché jak facka
- Mor! Koledníkům vstup zakázán!
- Betlém – předchůdce pokojíku Barbie a Kena
- Proč, u Santy, právě stromek? (Od větví k plastu … a zase zpátky)
- Kdo nosí dárky? Vždycky jenom chlapi
- Štědrý den, konečně