Když jdete na nákup, jistě hodně přemýšlíte nad tím, co kupujete a to především, když vybíráte potraviny. Chcete dopřát sobě a také svým blízkým dobré a kvalitní potraviny. Například tradiční českou sušenku, instantní kávu nebo mýdlo byste nekoupila, aniž by na nich byla uvedena značka výrobce, jejich popis, informace o složení nebo by snad dokonce chybělo datum spotřeby.
Když se podíváte do dárkové tašky před sebou a představíte si, že byste ze stejných výrobků vybírala v obchodě, čemu byste spíše dala přednost? Potravinám, jejichž výrobce či logo na obalu zaručuje kvalitu nebo byste zvolila levné, avšak anonymní produkty? Začněme u plátkového sýru. Ke kterému eidamu byste měla větší důvěru, krájenému v obchodě nebo balenému přímo od výrobce v Želetavě?
Eidam je nejoblíbenějším sýrem v České republice. Používá se na pečivo a je součástí mnoha receptů. Lidé při jeho koupi většinou upřednostňují pultově prodávaný eidam, aniž by měli možnost zjistit, jaký sýr kupují, kdo ho vyrábí nebo jak dlouho ho již v obchodě nabízejí.
Naproti tomu eidamy balené výrobcem jsou vždy označeny všemi potřebnými údaji a mají mnoho dalších výhod. Mistr sýrař Miroslav Hrazdil vysvětluje, proč v Želetavě preferují prodej balených sýrů: „Aby zákazník mohl koupit sýry ve stejném stavu, v jakém sýr opouští želetavské sklepy, preferujeme prodej sýrů balených přímo u nás v továrně buď vakuově nebo v ochranné atmosféře. K sýru tak nemá přístup kyslík a díky tomu si uchovává eidam svoji chuť, barvu a vůni. Ze sýra se navíc uvolňují aromatické látky, které díky obalu neunikají pryč, ale vrací se zase zpět sýru. Také nehrozí, že sýr načichne od jiných potravin. To se může stát u pultového prodeje, kde sýr bývá umístěn vedle jiných aromatických potravin.“
V dnešní uspěchané době se můžeme velmi často setkat se zrychlováním či zkracováním výrobních procesů, aby se uspokojila velká poptávka zákazníků. Především se tak děje kvůli tlaku obchodních řetězců na dodavatele, po kterých požadují sýry za nejnižší ceny, které jsou pak v obchodech prodávány na váhu za pultem nebo baleny obchodníkem. Proto je třeba pečlivě zvážit, jaký sýr si vyberete. Zárukou kvality jsou sýry balené výrobcem, z jejichž obalu zjistíte všechny důležité informace. Na první pohled se můžete rozhodnout podle obalu. Poté zkoumejte podobu samotného sýra. Správě vyrobený a vyzrálý eidam se posuzuje podle čtyř hlavních atributů – chuti, barvy, struktury a vůně. Eidam Želetava splňuje všechny tyto požadavky „na jedničku“.