Zavařování potravin je v Česku na ústupu

[Tisková zpráva] Mléko už si doma nepřevařujeme, ale stále se držíme nešvarů jako je konzumace znovu zamražených nebo plesnivých potravin.

Sdílet

Podle průzkumu společnosti Tetra Pak, světového výrobce kartonových nápojových obalů, provedeného ve spolupráci se serverem vareni.cz na téma dlouhodobého uchování potravin v domácnostech se ukazuje, že starší domácnosti se připravují na zimu mnohem častěji zavařováním, mladší rodiny dávají přednost zamražení potravin*. Dnes zavařuje 85 % procent starších českých rodin, ale jen 69 % mladších. Naopak mladší rodiny z 94 % procent zamražují. Ubývá ale také kdysi neodmyslitelného převařování čerstvého mléka v domácnostech, aby se prodloužila jeho trvanlivost. Už jen 3 % mladších rodin převařují čerstvé mléko, aby jim doma déle vydrželo. Mnohem častěji si dnes koupí šetrněji zpracované trvanlivé mléko. Přibližně na stejné úrovni je u starších i mladších rodin sušení potravin (asi 40 % rodin).

Dříve velmi častý a v podstatě i nutný způsob domácí úpravy mléka – převaření čerstvého mléka, aby déle vydrželo – je dnes už na ústupu. Nutnost převařit mléko zůstává pouze u mléka zakoupeného v nesterilním obalu jako je např. mléko na farmách. Takové mléko se doporučuje doma převařit neboť neprošlo žádnou kontrolou kvality. Mezi respondenty existují jen 3 % těch, kdo převařují čerstvé mléko. Prodejní síť totiž dnes nabízí šetrně zpracované trvanlivé mléko bez konzervantů balené v kartonu, které je běžně dostupné a mnohem lépe vyhovuje modernímu životnímu stylu. Navíc je zpracováno mnohem šetrnější metodou než je převaření.

Průzkum dále sledoval nejčastější chyby při domácím zpracování potravin – mražení, sušení, zavařování a převařování. Ukázalo se, že téměř 15 % Čechů se nebojí konzumovat jednou rozmražené a znovu zamražené potraviny, ačkoli odborníci jednoznačně upozorňují na zdravotní rizika opětovného zamražování potravin. „Dvojnásob nebezpečné je opětovné zamražování u masa, kde kromě mikrobiální činnosti dochází také k rozkladu bílkovin a maso se stává nepoživatelným a zdraví nebezpečným,“ upozorňuje Ing. Daniela Winklerová ze Státního zdravotního ústavu.

Podobně například 7 % Čechů klidně konzumuje například plísní napadené džemy (po odstranění viditelné plísně). Přitom odborníci neustále upozorňují na skutečnost, že plísní napadené potraviny jsou napadené celé a mohou obsahovat vysoce nebezpečné mykotoxiny podezřelé z působení otrav nebo přispívání ke vzniku rakoviny.

Více informací o konzervantech a online poradnu éček naleznete na www.bezkonzervantu.cz.

Informace o společnosti Tetra Pak:

Firma působí na více než 165 trzích a zaměstnává přes 20 000 zaměstnanců. Její filozofií je napomáhat zajištění bezpečnosti a dostupnosti potravin.

Tetra Pak pečuje o své zákazníky a dodává jim technologická řešení pro zpracování a balení potravin. Soustřeďuje své úsilí na inovace v souladu s potřebami spotřebitelů, výrobců a maloobchodu. Filozofií společnosti Tetra Pak je podílet se na výrobě bezpečných potravin dostupných všude a pro všechny.

Mezi nejvýznamnější zákazníky v České republice patří společnosti Madeta, Pragolaktos, Linea Nivnice, Mlékárna Kunín, Olma Olomouc, Kofola, Bohemilk a Mlékárna Bohušovice.

Společnost Tetra Pak je hlavním partnerem soutěže Město stromů, kterou vyhlašuje Nadace partnerství. Celosvětově podporuje trvale udržitelný rozvoj, především v oblasti obnovitelných zdrojů a snižování emisí skleníkových plynů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).