Temně fialové bobule zvané acai berry zažívají v posledních letech velkou vlnu popularity. Vzhledově se podobají hroznům, jsou však menší a uprostřed dužiny se nachází pecka. Jsou oblíbenou součástí zdravé výživy a přičítají se jim i některé pozitivní účinky na lidské zdraví. I když se toto ovoce stalo marketingovým trhákem teprve v posledních letech, v záplavových oblastech Amazonie bylo základní potravinou už před několika staletími.
Celosvětová poptávka po acai berry, tedy plodech palmy euterpe brazilské, se pak od počátku 21. století rychle rozšířila a na mnoha místech se pěstuje především pro komerční účely.
Jako ovoce s čokoládou
Chuť bobulí acai je podobná směsi šťavnatého ovoce a čokolády. Dávní obyvatelé Amazonie si byli vědomi mnoha pozitivních účinků tohoto daru přírody. Bobule pro ně byly zdrojem energie a tradičně je také drtili pro výrobu nápoje bohatého na živiny. Kromě toho jí připisovali zvýšení odolnosti vůči nemocem, budování fyzické kondice a brali ji i jako přírodní afrodiziakum.
O tom, jak důležitou součástí stravy domorodých obyvatel Amazonie jsou plody euterpe brazilské, svědčí také půvabná legenda o jejich původu. Podle ní kdysi žila indiánka jménem Iaca, jejíž otec byl náčelníkem. Jeho kmen se rozrostl natolik, že nebyl dostatek jídla pro všechny. Náčelník proto rozhodl všechna novorozeňata nechat usmrtit.
Když jeho vlastní dcera Iaca porodila dítě, ani tomu se nevyhnul krutý osud. Iaca po smrti svého potomka žalem zemřela pod palmou obsypanou plody, která nově vyrašila ze země. Ovoce tohoto stromu uspokojilo hlad příslušníků kmene a dodalo jim energii, také náčelník zrušil své nařízení a pojmenoval ovoce po své dceři (acai je Iaca psáno pozpátku). I v moderních studiích bylo zjištěno, že tvoří až 42 % potravy některých amazonských tradičních populací.
Je libo zmrzlinu?
Acai se používá především pro výrobu šťávy nebo zmrzlin, jako přísada do různých nápojů, včetně alkoholu nebo smoothie, i jako čerstvý doplněk zdravé stravy, třeba v jogurtech nebo ovesných vločkách. Bobule acai se však dají najít zpracované třeba také v kosmetických přípravcích, kde je najdeme zejména ve formě oleje, především v šamponech, mýdlech nebo přípravcích pro zvlhčení pokožky.
V kuchyni se uplatní při vaření teplých pokrmů nebo také jako zálivka na saláty. Má zelenou barvu, jemnou vůni a vysoký obsah mastných kyselin. Palma euterpe brazilská však není užitečná jen pro své ovoce: z palmových listů se vyrábějí klobouky, rohože, koše, košťata i střešní došky. Kmeny stromů slouží jako stavební materiál a kůra může být upravena také jako zdroj důležitých minerálů. Orálně podávané acai bylo testováno jako kontrastní činidlo pro magnetickou rezonanci pro lepší zobrazení gastrointestinálního systému a díky obsahu přírodních pigmentů antokyanů se využívá jako přírodní potravinářské barvivo.
Acai berry a vliv na zdraví
I když se často poukazuje na to, že mluvit o bobulích acai jako o zázraku je nadsazené a ničím nepodložené tvrzení, ukazuje se, že i tak mají co nabídnout. Podle výzkumů se antokyany v acai berry mohou podílet na antikarcinogenních aktivitách v organismu a pomáhat tak v prevenci onkologických onemocnění a podporovat jejich léčbu.
Jiné studie naznačují, že mají potenciál pomoci snížit riziko výskytu Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, snižovat oxidační stres i záněty v těle a podporovat zdraví mozku. Eliminace oxidačního stresu se také podepisuje na zlepšení zdraví kardiovaskulárního systému a kromě antioxidantů k tomu přispívají dále také vláknina i zdravé tuky, které bobule acai rovněž obsahují.
Odborníci také zdůrazňují, že konzumace plodů acai může pomoci snížit hladinu cholesterolu a cukru v krvi u lidí s nadváhou. Výsledky studie zveřejněné v roce 2015 ukázaly, že konzumace šťávy z acai berry po dobu 6 týdnů zvýšila antioxidační aktivitu v plazmě sportovců, zlepšily se jejich sérové lipidové profily a zdá se, že toto ovoce pomohlo i k rychlejší regeneraci poškozených svalů následkem tréninku.
Nebylo však doloženo, že by bobule acai nebo doplňky stravy s jejich obsahem samy o sobě bez dalších úprav jídelníčku a životního stylu podporovaly hubnutí. Zdravotní tvrzení týkající se acai jsou však relativně nová a je zapotřebí dalšího výzkumu, aby se jednoznačně potvrdila.
Jíte rádi neznámá a exotická jídla?
Palma má široké využití
Bobule acai pocházejí z palmy s dlouhým tenkým kmenem, dorůstající výšky až 25 metrů. Bobule visí z jejích větví ve shlucích po několika stovkách (uvádí se 500 až 900 plodů) a každá palma produkuje okolo dvaceti kilogramů ovoce ročně. Palmy rostou v amazonských deštných pralesích, plodí celoročně a sklizeň plodů probíhá dvakrát do roka: jedna je obvykle mezi lednem a červnem, zatímco druhá je mezi srpnem a prosincem.
Významným producentem bobulí acai je Brazílie, zejména stát Pará, který například v roce 2019 vyprodukoval více než 1,2 milionu tun tohoto ovoce, což představuje 95 % z celkové brazilské roční produkce.
Zdroje:
Springer Link: The urban market of Açaí fruit (Euterpe oleracea Mart.) and rural land use change
Food Insight: Super Berry: Is Acai a “Superfood”?