Hlavní navigace

Bradavic se můžete zbavit díky přírodní léčbě. Může trvat déle, ale nebude to bolet

Sdílet

Možností, jak se zbavit bradavic, je docela hodně – problém může řešit kožní lékař, případně se na ně dá koupit něco v lékárně. Mnoho lidí však nedá dopustit na přírodní medicínu, která je podle nich stejně účinná, a přitom většinou mnohem méně bolestivá.

Bradavice jsou neškodné výrůstky na kůži způsobené jedním typem lidského papilomaviru. Jsou nakažlivé, ale na druhou stranu mohou někdy samy ustoupit – může to však trvat měsíce, nebo dokonce roky. Obvykle se objevují na rukou či nohou. 

Mezi konvenční ošetření patří chemický peeling, chirurgické odstranění, zmrazení či použití laseru – část lidí ale touto cestou nechce jít kvůli bolestivosti, možnému podráždění pokožky, případně ceně. Tady přichází na řadu přírodní prostředky na bradavice. Pozor, v žádném případě tyto metody nezkoušejte na genitální bradavice a nedoporučují se ani na ty, které se objeví na obličeji. Kůže tady je citlivá, a léčbu by proto měl vést lékař. 

Mezi přírodní prostředky patří rostlinné produkty, homeopatika, případně i potraviny, které dokáží působit antivirově, jsou kyselé a odstraňují infikované vrstvy kůže, případně obsahují enzymy inhibující virus. Fungovat mohou i pomůcky na mechanické odstranění bradavic. 

Homeopatika

Jde o velmi šetrný způsob, jak se zbavit bradavic, přičemž i tady platí, že to chce trpělivost. Délka léčby často záleží na tom, jak dlouho už bradavice jsou. Někdy zmizí velmi rychle, někdy trvá léčba 6 až 8 týdnů, uvedla pro web Svět homeopatie farmaceutka Jana Strieglerová. Podle ní se může stát, že se i po nasazení homeopatické léčby ještě nějaká menší bradavice vyskytne. Je to známka toho, že organismus na léčbu reaguje dobře a že se snaží dostat infekce z těla ven. 

Konkrétně se doporučuje látka Thuya occidentalis v dávkování 9 C jednou denně po dobu jednoho měsíce a potom 15 C dvakrát týdně až do vyléčení. Případně vám může poradit lékárník s ohledem na to, kde a jaké bradavice se člověku udělaly. 

Například na tvrdé, rohovité a olupující se bradavice se doporučuje látkaAntimonium crudum. Na bolestivé bradavice zabarvené dožluta někdy se objevující na rozhraní kůže a sliznice se osvědčuje Nitricum acidum. Kdo má rohovité bradavice kolem nehtů, může vyzkoušet Graphites, zatímco na průsvitné a měkké bradavice často zabírá Dulcamara. Ta platí i na molusky

Menopauzu nemusíte protrpět, příznaky se dají zmírnit díky přírodní léčbě. Hormony nejsou nutné Přečtěte si také:

Menopauzu nemusíte protrpět, příznaky se dají zmírnit díky přírodní léčbě. Hormony nejsou nutné

Přírodní léky z vaší kuchyně

Jablečný ocet

Jablečný ocet zabírá díky své kyselosti, pomáhá odlupovat infikované vrstvy kůže. Ocet má také přirozené antimikrobiální vlastnosti, které mohou pomoci v boji proti viru. Chcete-li jeho efekt vyzkoušet, smíchejte 2 díly jablečného octa a 1 díl vody. Namočte vatový tampon do směsi, přiložte jej na bradavici a zakryjte obvazem. Nechte působit tři až čtyři hodiny.

Česnek

Česnek má dlouhou historii používání k léčbě kožních onemocnění, jako je lupénka, keloidní jizvy a kuří oka. Používá se i na bradavice. Ve starší studii z roku 2014 česnekový extrakt zbavil pacienty bradavic během čtyř týdnů. Allicin, klíčová složka česneku, má antimikrobiální účinky. 

Chcete-li léčit bradavice česnekem, rozdrťte jeden stroužek a smíchejte ho s vodou. Přiložte na bradavici a překryjte obvazem. Opakujte denně po dobu tří až čtyř týdnů. 

Vlaštovičník

Vlaštovičník můžete používat přímo, tedy potírat hustou oranžovou šťávou z rostliny, ale bezpečnější je koupit hotovou tinkturu nebo olej s výtažky z vlaštovičníku. 

Banánová slupka

Mnoho lidí věří, že banánová slupka pomáhá zbavit se bradavic. Pokud to chcete vyzkoušet, uřízněte si kousek banánové slupky a před spaním ji pomocí náplasti přilepte na bradavici tak, aby se vnitřní část slupky dotýkala vaší pokožky. Denně opakujte. 

Jakmile skončí léto, je nejlepší čas na kontrolu znamének, nabádá dermatoložka Přečtěte si také:

Jakmile skončí léto, je nejlepší čas na kontrolu znamének, nabádá dermatoložka

Pomerančová kůra

Dalším oblíbeným lékem na bradavice je pomerančová kůra, kterou se má bradavice potírat jednou denně. Vyznavači této metody tvrdí, že bradavice postupně ztmavne a nakonec odpadne. To může trvat dva týdny nebo déle.

Ananas

Ananas je bohatý na směs enzymů štěpících bílkoviny, které mohou pomoci odstranit poškozenou pokožku. Konkrétně se používá ananasová šťáva, kterou se bradavice potírá nebo se v ní místo máčí. Případně lze na bradavici opakovaně přikládat plátek čerstvého ananasu. 

Brambor

Lidé tvrdí, že bramborová šťáva může „dehydratovat“ bradavice, ale zatím to žádná vědecká studie nepotvrdila. Jak se to dělá? Překrojte menší bramboru na poloviny. Potřete bradavici řeznou stranou, dokud nebude pokrytá bramborovou šťávou. Opakujte dvakrát denně.

Pampeliška 

Mnoho lidí si myslí, že pampelišky jsou otravný plevel. Ale blízkovýchodní medicína věří v jejich léčivé vlastnosti, které si ještě zaslouží podrobnější výzkum. Chcete-li tuto metodu vyzkoušet, rozlomte stonek pampelišky a vymačkejte z ní lepkavou bílou mízu. Aplikujte na bradavici jednou až dvakrát denně. Opakujte po dobu dvou týdnů.

Běžné medicínské omyly: Jak to je s lupáním kloubů, vejci či dětskou hyperaktivitou?

Pokud se jen trochu zajímáte o zdraví – a to byste měli – logicky musíte narážet i na spoustu nesmyslných doporučení a rad. A to jak těch, které se tváří zásadně, tak různých maličkostí, jako je třeba varování ohledně zadržování kýchání. Otestuje si, zda je snadné vás nachytat. 

Přírodní pomoc z domácí lékárny

Aloe vera

Aloe vera gel se běžně používá při kožních onemocněních, jako jsou popáleniny a lupénka. Pokud vaše bradavice svědí nebo bolí, gel může přinést úlevu. Podle některých studií navíc obsažené látky ničí viry. 

Chcete-li použít aloe, odlomte list z rostliny aloe vera a rozřízněte ho. Naneste gel na bradavici. Opakujte denně.

Aspirin

Aspirin se vyrábí z kyseliny salicylové, která je běžnou složkou volně prodejných přípravků používaných při léčbě bradavic. Vede k tomu, že se infikovaná kůže postupně olupuje a bradavice nakonec zmizí. 

Předpokládá se, že aspirin má podobný účinek. Zkuste rozdrtit tablety aspirinu a smíchat s vodou. Naneste pastu na bradavici a překryjte přes noc obvazem.

Pálení žáhy: Někdy je to banalita, jindy jsou potřeba léky, či dokonce operace Přečtěte si také:

Pálení žáhy: Někdy je to banalita, jindy jsou potřeba léky, či dokonce operace

Průhledný lak na nehty

Průhledný lak na nehty je další neoficiální lék na bradavice, i když způsob, jakým účinkuje, není zrovna zjevný. Ale může přinejmenším fungovat jako ochranný povlak – používá se tak, že bradavici zamažete lakem, jednou až dvakrát denně. 

Vitamín C

Vitamín C posiluje imunitu, je nezbytný pro hojení ran a zdravou kožní tkáň. Starší přírodovědná studie z roku 2003 naznačuje, že céčko by mohlo na bradavice skutečně zabírat. Chcete-li vyzkoušet vitamín C jako lokální léčbu bradavic, rozdrťte tabletu vitamínu C a smíchejte ji s vodou. Naneste pastu na bradavici, překryjte obvazem a nechte přes noc. Opakujte denně. Někteří lidé tvrdí, že z citronové šťávy a vitamínu C vznikne ještě účinnější pasta.

Vitamín E

Tento vitamín je velmi důležitý pro zdravý imunitní systém. Předpokládá se, že zlepšuje reakci těla na HPV, ale neexistují žádné studie, které by toto tvrzení podpořily. Můžete propíchnout kapsli vitamínu E a aplikovat olej z ní přímo na bradavici. Poté ji převažte a nechte celou noc, opakujte po dobu dvou týdnů. 

Přemýšlíte, že byste si nechali bradavice odstranit?

Tea tree oil

Tea tree oil má silné antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti a používá se k léčbě kožních onemocnění, jako je akné. Vědci v současné době studují, zda antivirové vlastnosti oleje náhodou neplatí také na bradavice. Pozor, olej je vždycky třeba naředit v poměru 1 až 2 kapky tea tree oleje do oleje základního, jako je třeba olej mandlový. 

Nakapejte 3 až 4 kapky směsi na vatový tampon a na 5 až 10 minut jej přiložte na bradavici. Opakujte dvakrát nebo třikrát denně.

Tohle taky stojí za vyzkoušení

Včelí propolis

Včely medonosné produkují látku podobnou pryskyřici zvanou propolis. Skládá se z rostlinných látek, včelího vosku, pylu a včelích enzymů. Výzkum naznačuje, že propolis má antivirové vlastnosti a podporuje tvorbu kožních buněk. Používá se k léčbě akné, ran a viru herpes simplex, mohl by proto zabrat i na viry způsobující bradavice. 

Chcete-li použít propolis, naneste jej na bradavici. Místo převažte a nechte to tam přes noc. Opakujte denně.

Ricinový olej

Ricinový olej má antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti a používá se jako přírodní lék na bradavice, kožní onemocnění, lupy a další kožní potíže. Nanášejte ho na bradavici každý den, za dva a více týdnů by měla odpadnout. 

KL24

Lepicí páska

Věděli jste, že lepicí páska je jedním z nejoblíbenějších domácích řešení bradavic? Trik spočívá v tom, že se s její pomocí odstraňuje infikovaná vrstva kůže – tento efekt dokonce ověřovaly i vědecké studie a jedna menší stará práce ho potvrdila s tím, že funguje lépe než zmrazení bradavic. Minimálně na některý typ bradavic.

Chcete-li použít lepicí pásku, nalepte malý kousek na bradavici. Odstraňte jej každých tři až šest dní. Poté bradavici namočte a vydrhněte ji pemzou, místo nechte 10 až 12 hodin odkryté. 

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).