Zatímco od roku 2018 ceny obědových menu rostly průměrně o pět až šest procent ročně, letos byly o téměř devět procent vyšší než v roce 2021. V reálu to znamená, že lidé v restauraci za oběd zaplatili o více než 12 korun navíc. Zjistil to server menicka.cz, který vychází z databáze téměř šesti tisíc gastronomických provozoven napříč celou Českou republikou.
Ze sledovaných metrik vychází, že nejlevněji se naobědváte v Karlovarském kraji, a to v průměru za 122,60 koruny. Druhý v pořadí je Jihočeský kraj se 133,80 koruny. Karlovarský kraj si dlouhodobě drží neotřesitelnou pozici – právě tady se zákazník naobědvá jednoznačně nejlevněji. Navíc dochází k prohlubování cenového rozdílu vůči ostatním krajům, který se v čase jen zvětšuje.
Naopak nejdražší obědy nabízejí restaurace už tradičně v Praze, průměrně za 146 korun. Následují Středočeský (141,10 koruny) a Pardubický kraj (141 korun).
Nejvíce se oproti roku 2021 zdražovalo v Plzeňském kraji, a to o 14,90 koruny, což odpovídá vzestupu ceny o 11 procent. Naopak překvapivě v Praze se ceny zvýšily méně, než je celorepublikový průměr – jen o 11,90 koruny (8,1 %).
„V minulém roce jsme predikovali, že se situace v roce 2022 stabilizuje, avšak bohužel tato představa byla zcela iluzorní. I když s největší pravděpodobností první dva kvartály 2023 nebudou obecně z ekonomického pohledu dobré, nepřestáváme být optimisty, že se vše dříve či později překlopí do normálu, který si všichni tolik přejeme,“ uvedl spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš.