Hlavní navigace

Chřipka není nachlazení, může poškodit srdce. Teď je čas se očkovat

Sdílet

 Autor: Depositphotos
S nadcházejícím podzimem přicházejí také nejrůznější nemoci. Od rýmy a kašle až třeba po chřipku. Odborníci jako každý rok upozorňují, že chřipka nerovná se nachlazení, jak si plno lidí myslí, ale jde o nemoc, která může mít i vážné následky. Prevencí je očkování, na které je teď také vhodná doba. Stejně tak by lidé měli zvážit očkování proti covidu-19, zejména pokud jde o pacienty z ohrožených skupin.

Kdo někdy neřekl, že má „nějakou chřipku“, když mu pár dní nebylo dobře? Jenže chřipka je něco úplně jiného než běžné nachlazení. Nepostihuje jen dýchací soustavu, ale celé tělo. A její následky mohou být i velmi vážné.

Co se dozvíte v článku
  1. Chřipka versus nachlazení
  2. Hrozí zánět srdečního svalu
  3. Kdo patří k nejohroženějším?
  4. Očkujte se v říjnu a v listopadu 
  5. Proočkovanost je nízká. Kdo má vakcínu zdarma?

„Chřipka není jen problémem dýchacích cest, ale díky své schopnosti vyvolat systémovou zánětlivou reakci může postihnout celé tělo, což pak může vést k závažným komplikacím, nebo dokonce skončit fatálně,“ vysvětluje doktorka Veronika Jegorova z Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol.

Chřipka versus nachlazení

Zatímco běžná viróza nebo chcete-li nachlazení přichází postupně, provází ji zvýšená teplota, rýma, případně kašel, chřipka se projevuje horečkou, a to i vysokou, která se objevuje vlastně zničehonic – z plného zdraví. 

Dalšími příznaky jsou bolest hlavy, bolest kloubů a svalů, zimnice, velká únava a celková schvácenost. Až po pár dnech se může objevit i kašel, a to zpočátku suchý a dráždivý, postupně se pak mění na vlhký.

Méně obvyklými symptomy jsou bolest břicha, nevolnost, průjem či zvracení. Naopak rýma k příznakům chřipky obvykle nepatří.

Pravá chřipka je celkově onemocnění, které nastupuje rychle a dokáže člověka zcela vyřadit z provozu na několik dní.

Hrozí zánět srdečního svalu

Pokud jde o komplikace spojené s chřipkou, jednou z nejohroženějších skupin jsou pacienti s chronickými onemocněními, například kardiaci, kterých je v České republice až 3,5 milionu. „Chřipka sama může i u zdravých lidí způsobit zánět srdeční svaloviny, tzv. myokarditidu, což může být i život ohrožující stav,“ upozorňuje kardiolog Zorjan Jojko, předseda Sdružení ambulantních specialistů, a dodává:

„U pacientů, kteří se již dříve léčili se srdcem, se může jejich stav zhoršit, a to i do stupně významného srdečního selhání. Pro pacienty nejen s kardiovaskulárním onemocněním tato infekce představuje velmi vážnou hrozbu, někdy až s fatálními následky.“

Na covid i chřipku se můžete očkovat najednou. Právě teď je ideální čas Přečtěte si také:

Na covid i chřipku se můžete očkovat najednou. Právě teď je ideální čas

Kdo patří k nejohroženějším?

K nejrizikovějším pacientům patří kromě kardiaků a dalších chronicky nemocných (kupř. pacientů s cukrovkou, chronickou obstrukční plicní nemocí – CHOPN, onemocněním ledvin nebo poruchami imunitního systému) také senioři. Častěji jim hrozí například zápal plic nebo srdeční selhání, je u nich i vyšší riziko hospitalizace.

Chřipku si lidé pletou s nachlazením. Dají se spolehlivě odlišit podle příznaků Přečtěte si také:

Chřipku si lidé pletou s nachlazením. Dají se spolehlivě odlišit podle příznaků

„Jen v minulé sezóně vedla chřipka k více než 400 hospitalizacím vyžadujícím intenzivní péči a 107 pacientů infekci podlehlo. Jedná se však pouze o případy, kdy je chřipka považována za primární příčinu úmrtí. V důsledku dalších komplikací způsobených chřipkou zemře u nás každý rok zhruba 1500 až 2000 lidí,“ upozorňuje doktor Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu, s tím, že neexistují ani přesná čísla o počtu nakažených, protože řada lidí ani nejde k lékaři. Odhaduje se však, že každoročně se v Česku chřipkou nakazí více než milion lidí.

Očkujte se v říjnu a v listopadu 

Podzim je pak ideálním obdobím pro očkování proti chřipce. Lékaři to doporučují v říjnu a v listopadu, abychom byli chránění, až přijde epidemie. Ta nastupuje někdy už v prosinci a vrcholí od ledna do března.

Vakcinace je ostatně zásadní prevencí proti závažnému průběhu chřipky. Nezaručí sice, že nemoc nedostanete, ale snižuje riziko vážného průběhu, komplikací a nutnosti hospitalizace.

Co vy a očkování proti chřipce?

To stejné pak platí pro očkování proti covidu-19. „Prevence v podobě očkování je nejdůležitějším nástrojem proti závažnému průběhu onemocnění covid-19 a chřipky. Očkování proti chřipce patří k nejúčinnějším opatřením, která snižují dopady tohoto onemocnění. Nejvhodnější doba pro očkování proti covidu-19 i chřipce je od září do listopadu, proto prosím neváhejte a nechte se očkovat,“ řekl na tiskové konferenci k nastupující sezóně respiračních nemocí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Pro letošní sezónu jsou k dispozici očkovací látky proti covidu-19 (varianty JN.1) i chřipce. Proti covidu-19 je k dispozici 700 tisíc dávek, proti chřipce 900 tisíc dávek. Očkovat se můžete jak u praktických lékařů, tak v očkovacích centrech zdravotnických zařízení. Přehled očkovacích míst naleznete na webu ockoreport.uzis.cz, který nově zahrnuje i ordinace praktických lékařů poskytujících vybraná očkování i neregistrovaným pacientům,“ vyjmenovala hlavní hygienička a ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Proočkovanost je nízká. Kdo má vakcínu zdarma?

Riziko komplikací a závažného průběhu onemocnění, včetně nutné hospitalizace, stoupá s věkem pacienta. „Proočkovanost lidí starších 65 let je u nás přitom ve srovnání s jinými evropskými zeměmi velmi nízká. V průměru je v Evropě očkovaný proti chřipce každý druhý senior, v Česku je to každý čtvrtý, a to i přesto, že mají vakcínu i její aplikaci plně hrazenou z veřejného zdravotního pojištění,“ říká Jan Bodnár, náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči.

KL24

Běžné medicínské omyly: Jak to je s lupáním kloubů, vejci či dětskou hyperaktivitou?

Pokud se jen trochu zajímáte o zdraví – a to byste měli – logicky musíte narážet i na spoustu nesmyslných doporučení a rad. A to jak těch, které se tváří zásadně, tak různých maličkostí, jako je třeba varování ohledně zadržování kýchání. Otestuje si, zda je snadné vás nachytat. 

Senioři nad 65 let mají v Česku očkování proti chřipce hrazené ze zdravotního pojištění. Kromě nich pojišťovny vakcíny hradí pacientům se závažným chronickým onemocněním srdce a cév nebo dýchacích cest, s onemocněním ledvin či diabetem, pacientům po odstranění sleziny nebo pracovníkům ve zdravotnictví. Ostatní zájemci o očkování si sice vakcínu musí zaplatit, mohou ale následně využít příspěvek z fondu prevence. Pokud jde o covid-19, je očkování hrazené pro všechny pojištěnce.

Odborníci seniorům doporučují také očkování proti respiračnímu syncytiálnímu viru neboli RS viru, který velmi často způsobuje infekce dýchacích cest, někdy i s poměrně závažným průběhem. Nová vakcína je dostupná od loňského roku a je určena lidem nad 60 let a pro těhotné ženy. Není však hrazená z veřejného zdravotního pojištění a stojí asi 5 tisíc korun.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).