Hlavní navigace

Podívej, mám piercing. Děti napodobují výzvu z TikToku. Hrozí, že jim magnet proděraví střeva

Sdílet

Co se stane, když člověk spolkne malý kulatý magnet? Nic. Ale pokud spolkne takové kuličky dvě, nebo dokonce ještě více, hrozí, že se k sobě v útrobách přicvaknou třeba přes střevní stěnu a proděraví ji. To je smrtelně nebezpečné. Stává se to nejen malým dětem, ale také teenagerům, kteří pomocí malých magnetických kuliček dělají, že mají v ústech piercing.

Možná chtějí ohromit spolužáky, možná si udělat legraci z rodičů. Motivace k tomu dávat si do úst magnetické kuličky a tvářit se, že má člověk propíchnutý třeba jazyk, mohou být různé. Inspirace často přichází z videí na sociálních sítích.

V pražské motolské nemocnici poslední dobou ošetřovali hned pět dětí, které se podle lékařů inspirovaly výzvou na sociální síti TikTok nazvanou TikTok piercing challenge

Pomocí kuličkových magnetů chtěly imitovat piercing například v jazyku. Pak omylem došlo k polknutí těchto kuliček. Jedna pacientka měla velké štěstí a kuličky vyšly bez problémů, další pacienti ale zůstávají hospitalizovaní, dva z nich budou pravděpodobně akutně operováni, uvedla nemocnice ve varování na svých webových stránkách. 

Toto všechno děti spolkly: pozor na baterie, magnety a malé díly hraček. V prosinci jsou tyto úrazy nejčastější Přečtěte si také:

Toto všechno děti spolkly: pozor na baterie, magnety a malé díly hraček. V prosinci jsou tyto úrazy nejčastější

Není to poprvé, kdy je TikTok s touto piercingovou výzvou spojován – před třemi lety se o ní psalo například ve Velké Británii. Mluvčí společnosti TikTok tehdy popřel, že by taková výzva sociální sítí běžela a britskému deníku Insider se nepodařilo ji zachytit. 

Ani dnes nestačí napsat do vyhledávače spojení TikTok piercing challenge, aby se člověku zmíněná videa ve velkém ukázala. Ale i tak je možné, že se dětem v záplavě krátkých videí zobrazují i ta se skvělým nápadem, jak napodobit propíchnutý jazyk. Svědčí o tom i fakt, že případů spolknutých magnetů je více. 

KL24

Při spolknutí několika magnetů nebo magnetu a kovového předmětu hrozí jejich spojení, které může k sobě přitáhnout například žaludek a střevo a způsobit jeho poškození, nebo i dokonce proděravění (perforaci), zánět a v některých případech i ohrožení života, zmiňují ve varování lékaři z Motola. A připomněli případ osmiletého britského chlapce Rhyse Milluma, který před časem právě kvůli spolknutým magnetům zemřel. 

Bolelo ho břicho, ale jeho rodiče nevěděli, že spolknul několik magnetů. Lékaři na to také nepřišli a jeho potíže přisuzovali virové infekci. Po několika dnech zemřel na proděravění střev. V jeho břiše lékaři po smrti našli deset malých magnetů. 

Kupujete dětem hračky s malými magnety?

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).