Rodina Basařových hospodaří v Podkrkonoší v obci Prosečné. Na svém statku nabízejí prodej hovězího masa ze dvora. Dlouho přemýšleli, jak vyřešit situaci, kdy zákazník musí čekat, až se někdo z rodiny utrhne od své práce a dojde zákazníka obsloužit. Před třemi lety se proto rozhodli vyzkoušet automat.
Na první pohled vypadá stejně jako ty, v nichž normálně najdete mezi spirálami uložené třeba bagety nebo sušenky. Jen je napěchovaný hovězím masem. Zákazníci k němu mají přístup nonstop, platit mohou hotovostí i kartou.
Setkal se s tak velkým ohlasem, že dnes Basařovi provozují ve Vrchlabí celou prodejnu postavenou pouze na automatech.
Dvě třetiny masa
Náš způsob prodeje oslovuje čím dál více lidí. Myslím, že automaty jsou úžasné nástroje k tomu, jak nabídnout zákazníkům neomezenou možnost nákupů farmářských produktů a nemuset kvůli tomu omezovat čas, který každý farmář potřebuje věnovat práci,
říká farmářka Kateřina Basařová.
Prostřednictvím automatů prodávají zhruba dvě třetiny produkce, zbytek odebírají restaurace.
Rodina tak přemýšlí o tom, zda stroje umístit i na další místa. Ale většinou si to rozmyslíme kvůli nejistotě, zda bychom zvládli pravidelné zásobování ve vzdálenějších místech,
přiznává Basařová.
Vrchlabskou prodejnu zásobují každý den. Rozváží do ní také objednávky z e-shopu, které pak čekají na vyzvednutí v zařízeních s jednotlivými uzamykatelnými boxy. Ty se zákazníkům otevřou po zadání kódu. Prodejna je otevřena denně od 9 do 21 hodin.
V jakou denní dobu chodíte nejčastěji nakupovat?
Rajčata i pětkrát denně
Automaty si před časem pořídilo také zemědělské družstvo z Haňovic na Olomoucku a celoročně v nich nabízí rajčata. Ta nikam nepadají. Zařízení má okénka, která se po zaplacení uvolní a zákazník si může vaničku s rajčaty odebrat.
Automaty se osvědčily, lidé se k nám pravidelně vrací,
chválí si vedoucí střediska skleníků haňovického družstva Veronika Sedlářová.
Stroje stojí před skleníky a přístupné jsou 24 hodin denně. Zboží se v nich nestíhá zkazit, doplňovat ho musí obvykle několikrát denně.
Například přes vánoční a velikonoční svátky doplňujeme i pětkrát denně. V ostatních dnech přibližně dva- až třikrát denně,
vypočítává Sedlářová. Pouze v létě, kdy lidé sklízejí na zahradách vlastní rajčata, je zájem menší.
Inspirace z ciziny
Na stejném principu jako v Haňovicích fungují i automaty Statku Dvořák. Zvládnou bez poškození vydávat tak křehké zboží, jako jsou slepičí vajíčka. Statek Josefa Dvořáka se nachází ve Zlatnících u Prahy. Zásobuje 15 vejcomatů převážně v jihovýchodní části Prahy a jejím okolí.
Vejcomaty doplňujeme minimálně třikrát týdně právě sebranými vejci z našeho statku a automat je udržuje díky hygienickému prostředí a stálé teplotě ve skvělé kondici,
tvrdí Dvořák.
Vejce v automatech viděl před lety v cizině. Rozhodl se proto vyzkoušet tento způsob i v Česku.
Jeho hlavní ideou bylo, aby lidé mohli nakupovat 24 hodin denně, což lze u všech vejcomatů s výjimkou jediného, jenž stojí v obchodním centru Bořislavka. Tam je provoz omezen otevírací dobou centra.
Automaty si oblíbili i producenti mléčných výrobků. Kromě mléka si v nich lze koupit kefír, jogurty, pomazánky i čerstvé sýry. Například výrobky z makovské farmy Čírtek můžete ochutnat buď v automatu na jejich statku, nebo na autobusovém nádraží v Táboře. Speciality z kozího mléka chladí automat Dvoru Ratibořice, jenž se nachází u vstupu na tuto farmu.
Odpadají marže překupníků
V moravské metropoli je možné v automatech zakoupit brambory, cibuli, česnek, jablka, a někdy dokonce i med. Automat má vlastní termoregulaci – v zimních měsících je vyhřívaný, v letních naopak klimatizovaný na teplotu okolo 8 stupňů. Vše je přes aplikaci řízeno na dálku,
vysvětluje provozovatel automatů Petr Grünwald.
Všechny produkty jsou lokální, nejčastěji od pěstitelů z Tišnovska, z okolí Velké Bíteše nebo z Břeclavska.
Cílem zavedení těchto automatů je dodat koncovým zákazníkům kvalitní zeleninu a ovoce v co nejkratší době, s rozumnými náklady bez marže překupníků či obchodních řetězců,
dodává Grünwald. Zboží doplňuje obvykle každý den, zelenina v boxech čeká na zákazníka v průměru 14 až 17 hodin.
Soumrak farmářských trhů?
Že by automaty v budoucnu vymýtily oblíbené farmářské trhy, se Kateřina Basařová nebojí. Nejsou totiž podle ní přímou konkurencí. Trhy považuje za skvělou událost, kdy mohou lidé výrobky ochutnat a zjistit jejich původ. Myslím, že zákazníci si rádi s farmářem popovídají o jeho produktech, ověří si, že za produkty opravdu stojí malý výrobce a ne žádná velkovýroba. Poté je skvělé, když zákazník, kterého produkt zaujal, má možnost si ho během celého roku pořídit v samoobslužném automatu,
domnívá se Basařová.
Galerie: Billa nabízí tašky s ovocem a zeleninou za 49 Kč