Pokud vypijeme nápoj, který má nižší teplotu než tělo (ta se pohybuje standardně okolo 36,6 °C), tedy jak studený, tak ten pokojové teploty, tedy kolem dvaceti stupňů, tělo ho musí ohřát. To se děje za spotřeby tělesné energie – podobně jako v případě jídla, na jehož celkové zpracování včetně ohřátí studeného jídla na teplotu těla a následné vstřebání živin je také potřeba energie.
Tento proces se označuje jako termický efekt stravy či nápojů a obecně spotřebuje okolo 10 procent celkové přijaté energie – ta je potřeba na všechny procesy ohřátí, zpracování i využití stravy a tekutin. Jde o přibližný údaj, například kdo sní třikrát více bílkovin než běžný člověk, bude mít termický efekt okolo 15 procent, protože zpracování bílkovin vyžaduje více energie.
Horké, teplé, nebo studené – jaké nápoje máte nejraději?
Pokud vypijeme nápoj, který je teplý nebo horký, dojde k rozšíření cév, pocitovému uvolnění a celkovému zahřátí těla, k rozproudění krve v organizmu se všemi důsledky – například k relaxaci svalstva, snížení bolesti, efektivnějšímu rozvádění látek po těle.
Minerálce ohřátí neublíží
Mezi nejběžnější teplé nápoje patří čaje, někdo pak pije i převařenou obyčejnou vodu z kohoutku. Nemusíte se ale bát ohřát ani oblíbenou minerálku, protože vyšší teploty ji neznehodnotí. Když ohřejeme přírodní minerální vodu, maximálně přijdeme o bublinky (ztratí se CO2), ale užitečné minerální látky nezmizí – všechny benefity minerálek zůstávají, zejména obsah zdraví prospěšných minerálních látek a původní přírodní složení prakticky v biokvalitě.
Ohřátím minerálky tedy získáte kombinaci výhod teplého či horkého nápoje a zdroje důležitých minerálních látek. Teplota na chuť přírodních minerálních vod přitom vliv nemá, záleží na našich individuálních preferencích.
Po horkém alkoholu prochladnete
V zimě často saháme i po horkých nápojích s alkoholem, jako je grog, horký punč nebo svařené víno, které zahřejí nejen svou teplotou. Ale pozor – po jejich konzumaci sice cítíme v těle teplo (díky rozšiřování cév), to se však velice rychle vytrácí a dochází k mylným pocitům tepla, které vedou ke snadnějšímu prochladnutí. K tomu přispívají i kvůli alkoholu méně bystré smysly.
Jaké jsou jednotlivé teploty nápojů?
- Mezi nejchladnější tekutiny, které obvykle pijeme, patří voda či obecně nápoj s ledem nebo minerálka z lednice. Takové nápoje mají teplotu okolo 4–6 °C.
- Pokud si natočíme studenou, trochu odtočenou vodu z kohoutku, bude mít 12–16 °C.
- Nápoj pokojové teploty bude mít mezi 19 a 23 °C v závislosti na tom, jakou teplotu doma udržujeme.
- Teplý nápoj bude mít okolo 45 °C
- Horká voda či obecně horký nápoj okolo 55–60 °C, což je teplota, která se dá ještě pít (usrkáváme, ale neopaříme se).
Výhody a nevýhody studených nápojů
Existují studie, které se věnují vlivu teploty vypitých tekutin na sportovce při výkonu. Jedna taková studie naznačuje, že pití studených nápojů namísto nápojů o pokojové teplotě v průběhu výkonu zabraňuje přehřívání těla neboli tělesného jádra neboli core, což je v tomto případě plus.
Déletrvající sportovní výkon totiž může vést až k přehřátí – například maratonec se při okolní teplotě 30 °C přehřeje velice snadno. Pomůže studená voda, která tělo ochlazuje, bere z něj teplo. Ještě lepší službu prokáží studené minerálky, které tělu navíc doplní pocením ztracené minerální látky, jako je hořčík, draslík, vápník a podobně.
Říká se, že pití studených nápojů zrychluje metabolizmus a pomáhá tak spalovat více kalorií, což v konečném důsledku přispívá k hubnutí. Teoreticky je to pravda, ale rozdíl je to tak malý, že praktický dopad na hubnutí je nulový – jak dokládá například tato studie.
Svoji roli tady hraje zmíněný termický efekt – když budeme pít výhradně studenou vodu a teplé nápoje vůbec, vynaložíme nutně energii na jejich ohřátí, nicméně žádné hubnutí v řádu kil se konat nebude.
Výhody a nevýhody teplých nápojů
Teplá či horká voda pro nás může být méně atraktivní, a v konečném důsledku tak můžeme vypít méně tekutin než v případě pití vody studené nebo nápoje o pokojové teplotě. Jako ideální teplota vody pro správný pitný režim se podle vědců jeví teplota zhruba 16 °C.
Pití teplých či horkých nápojů má ale i nesporná pozitiva. Kromě celkového prohřátí těla může podporovat také pocení (například při nachlazení nebo v sauně), což je jeden z procesů přirozené detoxikace organizmu.
Na podzim a v zimě, období častých nachlazení a virových onemocnění s problémy v oblastech dýchací soustavy, je pití horké vody prospěšné pro uvolnění nosu a dutin. Teplo, které přináší do těla teplý či horký nápoj, může způsobit celkové uvolnění nahromaděného napětí, uvolnění svalových křečí nebo navození relaxace.
Pití teplé či horké vody je také často příjemnější a vhodnější pro trávení v oblasti žaludku. Jestliže se totiž napijeme studené vody, vnitřní chlad zapříčiní smrštění žaludku, který pak hůře a obtížněji tráví, zatímco teplá voda trávení napomáhá – stejně jako když chceme něco rozpustit, tak to jde lépe v teplé vodě než ve studené.
Silnější minerálky jen občas
Každý je jiný, proto každému vyhovuje něco jiného, a to i s ohledem na zdravotní stav, míru fyzické aktivity, roční období či psychickou pohodu.
Jisté však je, že vypitím dvou litrů tekutin o pokojové teplotě v průběhu dne (nejčastěji doporučovaná teplota nápojů) tělo spálí necelých pět set kilojoulů v rámci termogenetických reakcí.
Pití vody nebo přírodní minerálky v průběhu celého dne, a to jakékoli teploty, zabezpečuje správnou hydrataci organizmu, pomáhá udržovat trávicí a vylučovací soustavy aktivní, je esenciální pro průběžné odstraňování odpadních látek a chod metabolismu.
Ke každodennímu pití se krom obyčejné vody hodí také slabě a středně mineralizované vody s obsahem rozpuštěných pevných látek do 1000 mg/l – můžeme je pít bez omezení jako součást pravidelného pitného režimu. Silně mineralizované vody (obsah rozpuštěných pevných látek 1500–5000 mg/l) jsou vhodné při velké zátěži v namáhavých provozech, v letním období nebo při sportu, při horečce i průjmu, kdy tělo ztrácí nejen tekutiny, ale také minerální látky.
Odborná spolupráce
RNDr. Michaela Bebová, biochemička, odbornice na metabolizmus a chemické procesy v těle, spolupracovnice AquaLife Institutu
Věnuje se poradenství v oblasti výživy a zdravého životního stylu.
Zdroje:
Journal of the International Society of Sports Nutrition: The effect of a cold beverage during an exercise session
NCBI: The effect of water temperature and voluntary drinking on the post rehydration sweating
PubMed: Water-induced thermogenesis