Je na hubnutí lepší teplé nebo studené pití? Ideální nápoj má 16 stupňů

4. 1. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Někdo to má jasné, v létě pije především studené nápoje, zatímco v zimě teplé. Jsou však lidé, kteří například horké nápoje či třeba teplou vodu pijí celoročně. Jaké jsou výhody a nevýhody pití studených nebo teplých nápojů? A kolik stupňů by měl mít ideální nápoj?

Pokud vypijeme nápoj, který má nižší teplotu než tělo (ta se pohybuje standardně okolo 36,6 °C), tedy jak studený, tak ten pokojové teploty, tedy kolem dvaceti stupňů, tělo ho musí ohřát. To se děje za spotřeby tělesné energie – podobně jako v případě jídla, na jehož celkové zpracování včetně ohřátí studeného jídla na teplotu těla a následné vstřebání živin je také potřeba energie.

Tento proces se označuje jako termický efekt stravy či nápojů a obecně spotřebuje okolo 10 procent celkové přijaté energie – ta je potřeba na všechny procesy ohřátí, zpracování i využití stravy a tekutin. Jde o přibližný údaj, například kdo sní třikrát více bílkovin než běžný člověk, bude mít termický efekt okolo 15 procent, protože zpracování bílkovin vyžaduje více energie.

Horké, teplé, nebo studené – jaké nápoje máte nejraději?

Pokud vypijeme nápoj, který je teplý nebo horký, dojde k rozšíření cév, pocitovému uvolnění a celkovému zahřátí těla, k rozproudění krve v organizmu se všemi důsledky – například k relaxaci svalstva, snížení bolesti, efektivnějšímu rozvádění látek po těle. 

Minerálce ohřátí neublíží

Mezi nejběžnější teplé nápoje patří čaje, někdo pak pije i převařenou obyčejnou vodu z kohoutku. Nemusíte se ale bát ohřát ani oblíbenou minerálku, protože vyšší teploty ji neznehodnotí. Když ohřejeme přírodní minerální vodu, maximálně přijdeme o bublinky (ztratí se CO2), ale užitečné minerální látky nezmizí – všechny benefity minerálek zůstávají, zejména obsah zdraví prospěšných minerálních látek a původní přírodní složení prakticky v biokvalitě. 

Ohřátím minerálky tedy získáte kombinaci výhod teplého či horkého nápoje a zdroje důležitých minerálních látek. Teplota na chuť přírodních minerálních vod přitom vliv nemá, záleží na našich individuálních preferencích.

Po horkém alkoholu prochladnete

V zimě často saháme i po horkých nápojích s alkoholem, jako je grog, horký punč nebo svařené víno, které zahřejí nejen svou teplotou. Ale pozor – po jejich konzumaci sice cítíme v těle teplo (díky rozšiřování cév), to se však velice rychle vytrácí a dochází k mylným pocitům tepla, které vedou ke snadnějšímu prochladnutí. K tomu přispívají i kvůli alkoholu méně bystré smysly.

Jaké jsou jednotlivé teploty nápojů? 

  • Mezi nejchladnější tekutiny, které obvykle pijeme, patří voda či obecně nápoj s ledem nebo minerálka z lednice. Takové nápoje mají teplotu okolo 4–6 °C.
  • Pokud si natočíme studenou, trochu odtočenou vodu z kohoutku, bude mít 12–16 °C. 
  • Nápoj pokojové teploty bude mít mezi 19 a 23 °C v závislosti na tom, jakou teplotu doma udržujeme. 
  • Teplý nápoj bude mít okolo 45 °C 
  • Horká voda či obecně horký nápoj okolo 55–60 °C, což je teplota, která se dá ještě pít (usrkáváme, ale neopaříme se).

Výhody a nevýhody studených nápojů

Existují studie, které se věnují vlivu teploty vypitých tekutin na sportovce při výkonu. Jedna taková studie naznačuje, že pití studených nápojů namísto nápojů o pokojové teplotě v průběhu výkonu zabraňuje přehřívání těla neboli tělesného jádra neboli core, což je v tomto případě plus. 

Déletrvající sportovní výkon totiž může vést až k přehřátí – například maratonec se při okolní teplotě 30 °C přehřeje velice snadno. Pomůže studená voda, která tělo ochlazuje, bere z něj teplo. Ještě lepší službu prokáží studené minerálky, které tělu navíc doplní pocením ztracené minerální látky, jako je hořčík, draslík, vápník a podobně. 

Proč si ráno nedávat vyprošťováka? Takhle léčí kocovinu po silvestrovském večírku odborníci Přečtěte si také:

Proč si ráno nedávat vyprošťováka? Takhle léčí kocovinu po silvestrovském večírku odborníci

Říká se, že pití studených nápojů zrychluje metabolizmus a pomáhá tak spalovat více kalorií, což v konečném důsledku přispívá k hubnutí. Teoreticky je to pravda, ale rozdíl je to tak malý, že praktický dopad na hubnutí je nulový – jak dokládá například tato studie

Svoji roli tady hraje zmíněný termický efekt – když budeme pít výhradně studenou vodu a teplé nápoje vůbec, vynaložíme nutně energii na jejich ohřátí, nicméně žádné hubnutí v řádu kil se konat nebude.

Výhody a nevýhody teplých nápojů

Teplá či horká voda pro nás může být méně atraktivní, a v konečném důsledku tak můžeme vypít méně tekutin než v případě pití vody studené nebo nápoje o pokojové teplotě. Jako ideální teplota vody pro správný pitný režim se podle vědců jeví teplota zhruba 16 °C. 

Pití teplých či horkých nápojů má ale i nesporná pozitiva. Kromě celkového prohřátí těla může podporovat také pocení (například při nachlazení nebo v sauně), což je jeden z procesů přirozené detoxikace organizmu. 

Pití kafe prodlužuje život a chrání zdraví. Hodně ale záleží na tom, kolik ho vypijete Přečtěte si také:

Pití kafe prodlužuje život a chrání zdraví. Hodně ale záleží na tom, kolik ho vypijete

Na podzim a v zimě, období častých nachlazení a virových onemocnění s problémy v oblastech dýchací soustavy, je pití horké vody prospěšné pro uvolnění nosu a dutin. Teplo, které přináší do těla teplý či horký nápoj, může způsobit celkové uvolnění nahromaděného napětí, uvolnění svalových křečí nebo navození relaxace.

Pití teplé či horké vody je také často příjemnější a vhodnější pro trávení v oblasti žaludku. Jestliže se totiž napijeme studené vody, vnitřní chlad zapříčiní smrštění žaludku, který pak hůře a obtížněji tráví, zatímco teplá voda trávení napomáhá – stejně jako když chceme něco rozpustit, tak to jde lépe v teplé vodě než ve studené.

Silnější minerálky jen občas

Každý je jiný, proto každému vyhovuje něco jiného, a to i s ohledem na zdravotní stav, míru fyzické aktivity, roční období či psychickou pohodu.

Jisté však je, že vypitím dvou litrů tekutin o pokojové teplotě v průběhu dne (nejčastěji doporučovaná teplota nápojů) tělo spálí necelých pět set kilojoulů v rámci termogenetických reakcí. 

Jaké jídlo můžete jíst před spaním, abyste po něm nepřibrali. A v kolik vlastně? Přečtěte si také:

Jaké jídlo můžete jíst před spaním, abyste po něm nepřibrali. A v kolik vlastně?

Pití vody nebo přírodní minerálky v průběhu celého dne, a to jakékoli teploty, zabezpečuje správnou hydrataci organizmu, pomáhá udržovat trávicí a vylučovací soustavy aktivní, je esenciální pro průběžné odstraňování odpadních látek a chod metabolismu. 

Ke každodennímu pití se krom obyčejné vody hodí také slabě a středně mineralizované vody s obsahem rozpuštěných pevných látek do 1000 mg/l – můžeme je pít bez omezení jako součást pravidelného pitného režimu. Silně mineralizované vody (obsah rozpuštěných pevných látek 1500–5000 mg/l) jsou vhodné při velké zátěži v namáhavých provozech, v letním období nebo při sportu, při horečce i průjmu, kdy tělo ztrácí nejen tekutiny, ale také minerální látky.

Odborná spolupráce 

RNDr. Michaela Bebová, biochemička, odbornice na metabolizmus a chemické procesy v těle, spolupracovnice AquaLife Institutu

Věnuje se poradenství v oblasti výživy a zdravého životního stylu.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).