Hlavní navigace

Vybrat IVF kliniku je těžké. Lékaři by se s vámi měli sejít a až pak nabízet léčbu

11. 1. 2024

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz s využitím DALL-E
Není problém najít kliniku IVF. Obtížné je se pro nějakou z nich rozhodnout. Lidé, kteří uvažují o umělém oplodnění, by se neměli spokojit jen s propagací na webových stránkách, kde kliniky chválí samy sebe.

Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti a redaktorka Vitalia.cz shrnují několik aspektů, které by si klienti IVF klinik měli pohlídat.

Reprodukční kliniky totiž zpravidla mají výbornou marketingovou kampaň a informace nabízí na moderních webových stránkách, o jejich kvalitě ale nic nevypovídají. „Úspěšnost kliniky se neposuzuje lehce. Důležitým ukazatelem je počet léčených pacientů a počet narozených dětí – čím jich je víc, tím více dobrých specialistů tam pracuje, a klinika má pak lepší výsledky,“ říká Štěpán Machač, předseda Sekce asistované reprodukce a vedoucí lékař jedné z olomouckých IVF klinik. Sám rovněž několik klinik spoluvlastní. 

Hlavně reference od ostatních

Jenže takové informace zatím nejsou veřejné, a tak fungují méně či více ověřené recenze či doporučení rodin, které si IVF již prošly či procházejí, nebo ambulantních gynekologů. „Ti ví, z jakých zařízení si jejich pacientky odnesly dobrou zkušenost, komu důvěřovaly. Ostatním ženám tak mohou poskytnout užitečné reference,“ doplňuje Pavel Otevřel, vedoucí lékař jedné z klinik a také vědecký sekretář Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti.

Párům, které váhají s výběrem reprodukční kliniky, napoví osobní návštěva a pohovor se specialisty přímo na místě – úvodní konzultace je navíc většinou zdarma. „Rozhodně bych se snažil vyvarovat klinik, které párům nabízí ceníky a různé balíčky ještě předtím, než zájemce vyzpovídají. Páry by měly zdravotnická zařízení vždy osobně navštívit, s lékaři probrat své problémy a pobavit se o možných způsobech řešení,“ vysvětluje Pavel Otevřel.

Pozor na tyhle metody IVF. Lidé za ně platí, ale k dítěti jim nepomohou Přečtěte si také:

Pozor na tyhle metody IVF. Lidé za ně platí, ale k dítěti jim nepomohou

Od věci není ani to, při vážném zájmu, požádat kliniku předem o náhled smluv a všech dokumentů, které pár má před zahájením léčby podepisovat. Ty si pak v klidu, třeba doma, prostudovat a zvážit, jaké dopady jejich podepsání bude mít. S ohledem na to, kolik může početí dítěte stát, se může vyplatit dokumenty předem nechat posoudit specialistou na zdravotnické právo s tím, že klinice je možné před jejich podpisem navrhnout změny. Dodejme ale, že někdy na ně nemá zdravotnické zařízení kvůli legislativě prostor.

Měli jste problémy s početím?

Při výběru reprodukční kliniky by si měly páry zjistit, jestli se v ní mohou v případě urgentních problémů obrátit na specialisty 24 hodin denně sedm dní v týdnu„Každá kvalitní klinika by měla mít pro pacienty k dispozici horkou linku, která funguje nepřetržitě. Pokud mají pacientky bolesti nebo například krvácí, je velmi důležité, aby své potíže ihned konzultovaly s odborníky,“ podotýká Štěpán Machač. 

KL24

Důležitým kritériem výběru kliniky je také možnost absolvovat plánovaný léčebný zákrok kterýkoli den v týdnu. Kliniky by měly poskytovat i další služby. „V případě potřeby by měly zajistit například genetické nebo urologické vyšetření. Důležitá je i spolupráce s ostatními specialisty, ať už se jedná o centra pro léčbu endometriózy, nebo o psychology,“ dodává Pavel Otevřel.

Odborníci na asistovanou reprodukci by měli pacienty vždy upozornit na to, že ani moderní medicína nedokáže zázraky a neumí zvýšit kvalitu pohlavních buněk. Úspěšnost asistované reprodukce proto nikdy nemůže být stoprocentní. „Pohlavní buňky dokážeme vybírat a spojovat, ale neumíme zvyšovat jejich kvalitu. Pokud k nám přijdou dva nemocní lidé a my spojíme jejich spermie a vajíčka, nikdy ‚neuděláme‘ lepší embryo než to, které by vzniklo přirozenou cestou,“ vysvětluje Štěpán Machač.

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).