Co je jitrocel?
Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) je vytrvalá bylina s typickou růžicí přízemních listů. Mezi českými bylinkáři je vnímám jako jedna z nejlepších léčivek na nachlazení. K léčbě zahlenění a dráždivého kašle se používá již od dob antického Řecka. V našich končinách si pak získal jitrocel kopinatý ohromnou popularitu a celou řadu zlidovělých názvů:
- beraní jazýček,
- myší ocásek,
- volský jazyk,
- skorocel,
- hojílek,
- král cest (wegerich).
Domovinou jitrocele kopinatého je evropský kontinent, tudíž jde o náš původní druh. Dorůstá výšky v rozmezí 7–30 cm. Na vrcholech stvolů se nachází válcovité klasy. V těchto klasech najdete drobné kvítky s bělavými nebo hnědavými suchomázdřitými listeny. V tuzemských podmínkách jitrocel začíná kvést přibližně v květnu a odkvétá v září až říjnu.
Daří se mu hlavně ve vlhké půdě a je součástí polních kultur. Divoce rostoucí jitrocel přitom najdete nejen na loukách, polích, pastvinách či rumištích, ale i v parcích, příkopech nebo na zahradách. Je velice houževnatý, proto bývá někdy vnímán jako plevel. [1, 2, 3, 4, 5]
Jitrocel: druhy
Rod jitrocel (Plantago) zahrnuje více než 275 známých druhů jitrocele. Nejznámějším a nejvyužívanějším druhem jitrocele je bezpochyby jitrocel kopinatý. Na území České republiky nicméně roste v přírodě ještě 10 dalších druhů jitrocele:
- jitrocel prostřední (Plantago media),
- jitrocel větší/jitrocel širokolistý (Plantago major),
- jitrocel alpínský (Plantago alpina),
- jitrocel blešníkový (Plantago afra),
- jitrocel černavý (Plantago atrata),
- jitrocel chudokvětý (Plantago uliginosa),
- jitrocel hořcovitý (Plantago gentianoides),
- jitrocel písečný (Plantago arenaria),
- jitrocel přímořský (Plantago maritima),
- jitrocel vraní nožka (Plantago coronopus).
Z populárních druhů jitrocele, které rostou na území Evropy, ještě nesmíme zapomenout na jitrocel vejčitý (Plantago ovata), jenž je mezi lidmi známý také jako jitrocel indický. [6, 7, 8, 9]
Jaké má jitrocel účinky?
Léčivé účinky jitrocele kopinatého jsou známy po tisíce let. Používal ho i sám Alexandr Veliký proti bolestem hlavy. Slavný lékař Claudius Galenus ošetřoval rány pomocí jeho listů. Řekové a Římané zase využívali jitrocel nejprve k léčbě oparů, kožních infekcí, zmírnění otoků nebo hojení ran. Až později získal na popularitě coby léčivka na zahlenění a infekce dýchacích cest.
Jitrocel kopinatý je charakteristický vysokým obsahem slizových látek. Díky této složce je tak účinný proti zahlenění a kašli. Slizové látky mají ochranné a sekretolytické vlastnosti, tudíž podporují vykašlávání hlenů, pomáhají zklidnit sliznici dýchacích cest a ulevují od podráždění a neustálé potřeby odkašlávat.
Čaj z jitrocele se doporučuje popíjet prakticky při jakýchkoliv problémech s dýchací soustavou. Kromě nachlazení a bronchitidy dokáže ulevit dokonce i pacientům s astmatem nebo tuberkulózou.
Jitrocel obsahuje i další účinné látky, jmenovitě kyselinu citronovou, kyselinu křemičitou, glykosid aukubin, enzymy (emulsin a invertin), třísloviny, flavonoidy, draselné soli, kumariny, xantofyl, fytoncidy a vitamín C. Nejvyšší podíl účinných látek mají v tomto případě listy, ze kterých se vyrábí jitrocelový sirup, čajové směsi a mastičky. V semenech jitrocele se nachází vláknina inulin.
Díky této jedinečné kombinaci působí jitrocel jako antioxidant (chrání somatické buňky před oxidativním stresem, a tím zpomaluje jejich stárnutí). Také nesmíme opomenout jeho významné protizánětlivé, hojivé, stahující a chladicí účinky. Šťáva z jitrocelových listů je proto vhodná na ošetření odřenin, popálenin, drobných ran, puchýřů, oparů nebo ekzému.
Semena a listy jitrocele mohou pomoci při zažívacích problémech. Podporují tvorbu žluči, povzbuzují činnost jater a zmírňují zácpu. [10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20]
Jitrocelový sirup
Nejčastější formou, ve které se jitrocel užívá, je bezpochyby sirup. Sirup z jitrocele je výborným prostředkem při léčbě suchého kašle. Zároveň pomáhá s odkašláváním, takže zmírňuje zahlenění. Léčbu respiračních infekcí zefektivňuje také tím, že působí protizánětlivě a zklidňuje podrážděnou sliznici.
Tento sirup si můžete koupit již hotový v lékárnách, nebo si připravit svůj vlastní domácí. Oblíbeným receptem je jitrocelový sirup za studena, jehož příprava je nesmírně jednoduchá. Potřebujete čerstvé a pečlivě omyté listy jitrocele nakrájené nadrobno, med a zavařovací sklenici. Do sklenice poté dávejte střídavě listy a med, přičemž poslední vrstva musí být vždy z medu. Naplněnou sklenici uzavřete a nechte ji v teple odstát 10 dní (nesmí být však na přímém sluníčku). Hotový sirup skladujte v lednici.
Léčíte se doma bylinkami?
Jitrocelový sirup v těhotenství
Těhotné ženy by měly být obecně velmi obezřetné, co se týče užívání léků a bylin. Jitrocel kopinatý je jednou z mála rostlinek, kterou mohou užívat. Výběr jitrocelového sirupu z lékárny je ale určitě vhodné konzultovat s odborníkem, protože může obsahovat i jiné byliny, které už nemusí být vhodné pro těhotné.
Jitrocelový sirup pro děti
Jitrocelový sirup pro děti se na první pohled nijak neliší od výrobků určených pro dospělé. Rozdíl může být ve složení, protože sirupy pro děti zpravidla neobsahují umělá sladidla. Buď neobsahují vůbec žádný přidaný cukr, nebo se do nich přidávají zdravější alternativy (třtinový cukr, med, melasa).
Jitrocelový sirup pro psa
Sirup z jitrocele je možné podávat i zvířatům, pokud se u nich objeví infekce dýchacích cest. Zejména u psů se jedná o oblíbený přírodní prostředek využívaný při léčbě psincového kašle. U sirupu pro psa si přitom musíte ověřit hlavně to, že neobsahuje umělá sladidla. Xylitol, který najdete v mnoha komerčně vyráběných sirupech, je pro psy vysoce toxický. [21, 22, 23, 24, 25, 26, 27]
Další formy jitrocele
- Semena jitrocele – působí proti tvorbě žlučových kamenů,
- jitrocelový čaj – výborný při léčbě respiračních onemocnění,
- bylinné pastilky s jitrocelem – uleví při škrábání v krku,
- mast z jitrocele – k ošetření drobných ranek, popálenin či štípanců,
- jitrocelový med – je mimořádně sladký a chutný. [28, 29]
Jitrocel v kuchyni
Zní to možná překvapivě, ale jitrocel najde uplatnění i v kuchyni. Čerstvé listy jitrocele se perfektně hodí do salátů, protože mu dodají nezvyklou chuť. Velice dobře chutnají v kombinaci s ředkvičkami. Můžete je použít také prakticky kdekoliv, kam se dává petrželová nať. Starší listy jitrocele se navíc dají smažit v těstíčku (podobně jako bezová květenství). [30]
Zdroje: drugs.com, mdpi.com, webmd.com, indigo-herbs.co.uk, healthline.com, sciencedirect.com, ncbi.nlm.nih.gov, plants.ces.ncsu.edu, gobotany.nativeplanttrust.org, misin.msu.edu, degruyter.com, farmaciepropraxi.cz, biolib.cz, edukafarm.cz, farmaciepropraxi.cz, solen.cz, bylinkyprovsechny.cz, cukr-listy.cz, sever.rozhlas.cz