Kofola koupila sad s jablky. Využije je na výrobu ciderů, džusů a povidel

Sdílet

 Autor: Kofola
Společnost Kofola už dávno není jen výrobcem kolového nápoje, své aktivity rozpíná i do dalších segmentů potravinářství a zemědělství. Nově je totiž vlastníkem sadu a ve velkém pěstuje jablka i bylinky.

Zatímco ještě v roce 1989 plodily na území tehdejších Čech, Moravy a Slezska jabloně na 25 tisících hektarech, před deseti lety to už bylo jen 18 tisíc hektarů, psal loni v lednu Denik.cz. Pro stejné médium si pak předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík posteskl, že se v nejbližších měsících počet ovocných sadů v republice dostane pod hranici 10 tisíc. 

To se sice zatím nestalo, ale jen v roce 2023 se vykácelo přes milion ovocných stromů a keřů. Ty byly nahrazeny obilím nebo řepkou. Proč teď zakladatel a většinový majitel Kofoly Jannis Samaras začal „dělat“ zrovna do jablek?

Aby bylo z čeho vyrábět

Už na začátku letošního roku oznámila rodinná nápojářská firma Kofola koupi téměř 60 hektarů jabloňových sadů v Libině na Šumpersku. Odkoupení sadů bylo jistou záchranou před zničením sadů vyklučením, ale i investicí do suroviny, kterou Kofola zpracovává. Kofola totiž není jen výrobce kolových nápojů, ale i firma, která se zabývá výrobou čajů, vlastní celou síť salatérií a výrobnu šťáv, právě tady jablka využije. Ba co víc, hodit se jí budou i při výrobě ciderů značky F. H. Prager, kterou už čtvrtým rokem vlastní.

„Řádově 1000 tun jablečného koncentrátu ročně pak putuje do našich nealko nápojů, včetně tradiční Kofoly. Když se tedy naskytla možnost mít pod kontrolou jednu z dalších klíčových surovin a proniknout tak více do samotného sadařství, neváhali jsme,“ doplňuje Jannis Samaras.

Sady v Libině se nacházejí na samém konci úrodné Hané na úpatí Nízkého Jeseníku, v nadmořské výšce 289 m n. m. Z pohledu pěstitelského mají tedy ideální polohu. Na deseti z šedesáti hektarů vysadili speciální hořko-sladkou odrůdu, ideální pro řemeslné cidery. Právě pro jejich výrobu totiž musí nápojářská firma z Krnova sahat po dodavatelích až z Anglie nebo Francie.

„Plodů se dočkáme nejdřív za tři roky, ale věříme, že lokální dostupnost těchto specifických odrůd bude velkým přínosem nejen pro Kofolu, která se snaží neustále zkracovat dodavatelské řetězce, ale i celkovou stabilitu odbytu a diverzitu plodin v našem sadu,“ vysvětluje Tomáš Jendřejek, jeden ze spoluzakladatelů nápojové firmy, který má dnes celou její zemědělskou divizi na starosti.

Nejen jablka, Kofola pěstuje i vlastní bylinky

Na zhruba 10 hektarech pěstuje i heřmánek, který dosahuje hodnot nejvyšší farmaceutické kvality. Letos zkusila i mátu a meduňku. „Původní sušárnu na jablka využíváme aktuálně i pro bylinky. Loni jsme zde vysušili zhruba 4 tuny bylin (tj. zhruba 25 tun mokré hmoty). Letos bychom to rádi navýšili zhruba o třetinu,“ popisuje Michal Horáček.

Do budoucna se chce Kofola soustředit primárně na posílení perspektivních sadařských odrůd prodávaných v retailových řetězcích, dále na výsadbu dalších ovocných stromů a na výrobu a prodej produktů s přidanou hodnotou. Jednou se tak v Pragerových sadech Libina můžeme dočkat produktů, jako jsou mošty, sirupy, pečené čaje nebo třeba povidla.

Čím nejraději zaháníte žízeň?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).