Hlavní navigace

Lékaři bez čekání vyšetří pacienty s revmatem. Zkontrolují jim plíce, kosti i pokožku

Sdílet

Mezi první příznaky revmatoidní artritidy většinou patří bolestivé otoky kloubů na rukou nebo nohou. Bývají spojené se ztuhlostí. Autor: Depositphotos
Mezi první příznaky revmatoidní artritidy většinou patří bolestivé otoky kloubů na rukou nebo nohou. Bývají spojené se ztuhlostí.
Nejen bolesti kloubů, ale i vyšší riziko zlomenin, plicní embolie nebo infekcí. To všechno patří mezi komplikace nemoci zvané revmatoidní artritida, kterou lékaři ročně nově diagnostikují asi třem tisícům lidí. Na vyšetření se přitom často čeká celé měsíce. V neděli 6. října se však na osvětovém dni můžete nechat zkontrolovat rovnou na místě.

Nejen novým, ale i zkušenějším pacientům je určená akce s mottem Včasná péče – silnější obrana, která se koná tuto neděli. Lidé na ní mohou probrat své potíže s lékaři mnoha specializací a zjistit tak, zda je kromě artritidy neohrožují i další choroby. Osvětový den startuje v pražské restauraci Spojka Karlín 6. října v 10 hodin.

Boj s revmatoidní artritidou není jednoduchý, a proto se pacientům snažíme usnadnit život s touto nemocí. Slouží k tomu mimo jiné osvětové dny, které pořádáme řadu let. Pacienti na nich mohou probrat své problémy s řadou specialistů, vysvětluje David Kříž, koordinátor a fundraiser pacientské organizace Revma Liga.

Revma, jak se nemoc často nepřesně označuje, provází mnohdy i jiné choroby, například řídnutí kostí, lupénka nebo plicní onemocnění. Do pražského Karlína proto dorazí kromě revmatologů také osteolog, dermatolog, pneumolog, ortoped a fyzioterapeuti. Pacienti bohužel čekají na vyšetření u těchto specialistů neúměrně dlouhou dobu. Teď budou mít příležitost setkat se s nimi na jednom místě v jeden den – a zjistit od nich, co potřebují, doplňuje David Kříž.

Biologické léky na revmatoidní artritidu by mohlo dostávat dvakrát více lidí Přečtěte si také:

Biologické léky na revmatoidní artritidu by mohlo dostávat dvakrát více lidí

V Česku se s revmatoidní artritidou potýká přibližně 158 000 pacientů. Mezi její první příznaky většinou patří bolestivé otoky kloubů na rukou nebo nohou. Bývají spojené se ztuhlostí. Pacienti mají například problém sevřít ruku v pěst nebo udělat prvních pár kroků. Bolesti mívají zpočátku hlavně ráno, popisuje  profesor Ladislav Šenolt z Revmatologického ústavu v Praze, předseda České revmatologické společnosti. 

V případě obtíží by podle něj měli nemocní nejprve navštívit svého praktického lékaře, který je při podezření na revmatoidní artritidu odešle ke specialistovi. Ideální je, když praktický lékař revmatologa rovnou kontaktuje sám. Jinak se totiž může stát, že bude nemocný čekat na vyšetření i několik měsíců, zdůrazňuje profesor Šenolt. Podle něj je kromě včasné léčby potřeba myslet i na ostatní přidružené choroby. Pacienti mohou mít i jiné orgánové projevy, například postižení plic, jež se projevuje kašlem nebo dušností. V případě aktivního onemocnění mohou nastat i další komplikace – pacienti mají zvýšené riziko infekcí nebo závažných kardiovaskulárních onemocnění, jakými jsou mozková příhoda, srdeční infarkt nebo žilní trombózy a plicní embolie. Předejít tomu lze včasnou terapií a komplexní péčí, vysvětluje lékař. 

Připomněl rovněž, že existuje i jiný typ artritidy, která souvisí s lupénkou. Jde o takzvanou psoriatickou artritidu. Může způsobit destruktivní postižení periferních kloubů, ale i na páteři. Ve většině případů jí lupénka předchází. Také u pacientů s tímto onemocněním platí, že pokud se zahájí léčba včas, lze závažným kloubním problémům zabránit. 

Bolí vás klouby?

Nemocní, kteří se potýkají s revmatoidní artritidou, jsou náchylnější k řídnutí kostí. Osteoporóza se projevuje zlomeninami, ke kterým dochází i bez úrazu. Této chorobě se říká ‚tichý zloděj kostí‘ – mnozí pacienti totiž neví, že ji mají. O to vážnější pak má následky, popisuje profesor Vladimír Palička,  předseda Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu. Podle něj je dobré vědět, že každé chronické zánětlivé onemocnění ovlivňuje kvalitu kostí. Pokud lidé s revmatoidní artritidou užívají dlouhodobě glukokortikoidy, riziko vzniku osteoporózy stoupá. 

Na akci konané ke Světovému dni artritidy proto mohou pacienti vyplnit speciální dotazník, s jehož pomocí lékaři zhodnotí riziko vzniku zlomenin. Osobně jim pak vysvětlíme, jaké komplikace jim hrozí a jak jim předejít, doplňuje osteolog.

Právě možnost osobních konzultací přilákala loni na obdobnou akci stovky pacientů. Pacienti chtěli často znát i druhý lékařský názor na svou léčbu. Velký zájem byl také o vyšetření plic pomocí spirometru, které ukáže, v jakém stavu plíce jsou. Měření spirometrem nabídneme příchozím i letos, říká David Kříž z Revma Ligy. 

KL24

Pro návštěvníky je připraven doprovodný program, přednášky a křest prvního komiksu pro teenagery s revmatickým onemocněním, na programu je i výstava fotografií pacientské skupiny Myozitida. 

Akce, která se koná pod záštitou první dámy České republiky Evy Pavlové a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, se uskuteční 6. října od 10 do 14 hodin v pražské Spojce Karlín. Kromě Světového dne artritidy upozorní i na Světový den osteoporózy, myozitidy a psoriázy. Vstup je zdarma a zúčastnit se jí může kdokoli, nejenom pacienti. 

O Revma Lize 

Společnost lidí s revmatismem, jejich rodinných příslušníků a přátel. Snaží se zvyšovat povědomí o revmatických chorobách a pomáhat nemocným. Její členové bojují za plnohodnotný a rovnoprávný život zdravotně postižených a vytvářejí pro ně regionální kluby po celé České republice.

Revma Liga spolupracuje s mezinárodními organizacemi stejného zaměření, je vyhledávaným a rovnocenným partnerem pro pacienty, lékaře, zdravotníky i státní správu. Svou činností motivuje pacienty a ukazuje zdravé populaci svět očima revmatiků. Heslem ligy je: Revma si nevybírá, ale spolu to zvládneme. 

Zdroj: YouTube.com

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).