Medvědí česnek: Recept na krémovou polévku a další tipy, jak s ním v kuchyni naložit

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sezóna medvědího česneku je tu a s ní rozumování nad tím, jak hojnou úrodu zužitkovat. Máme tipy i recept od semifinalisty soutěže MasterChef Česko.

Česnek medvědí je planě rostoucí rostlina, která v posledních letech stále častěji nachází uplatnění hlavně v kuchyni. A díky ideálním podmínkám už teď na řadě míst raší, a tak řada lidí už vyrazila na jeho sběr. Jak se při jeho hledání nesplést a jak ho ideálně využít?

Jak poznat medvědí česnek od konvalinky?

Listy medvědího česneku jsou velmi podobné jedovaté konvalince, takže se držte obecné rady ke sběru bylin, kterou nám poskytla Jana Vlková, autorka Květinové kuchařky a webu kytkykjidlu.cz: „Když si nejste jisti, tak nic nesbírejte.“ Nicméně i zde platí: utrhnout, rozemnout, a jakmile cítíte česnek, jste doma a můžete plnit nůše. Medvědí česnek si libuje v nížinách, vlhkých zastíněných místech nebo v lesích.

Jíst z něj můžete i květy ve tvaru bílých bambulek, které mají stejně intenzivní chuť jako listy. „Planě rostoucí rostliny rostou tam, kde chtějí, takže pokud si ho chcete zasadit na zahradě, můžete to zkusit, ale jestli se vám uchytí, to jisté není. Nesmí mít moc těžkou ani moc lehkou hlínu, vyžaduje jarní sluníčko a v pozdější době zas stín. Není to s ním snadné,“ řekla nám již dříve Jana Vlková.

Galerie: Poznáte v přírodě česnek podivný, viničný a medvědí?

Kam s medvědím česnekem

Medvědí česnek má nejlepší chuť, když ho zpracujete čerstvý, bez tepelné úpravy. Připravte z něj pesto se sýrem nebo bez, nakrájený nadrobno skvěle ochutí tvaroh, čerstvý sýr nebo máslo. Zkuste ho rozmixovat se zakysanou smetanou, solí a pepřem a připravte tak skvělý dip ke grilované zelenině nebo k masu. Nebojte se ho přidat do vajíčkové pomazánky.

Máte rádi medvědí česnek?

Své uplatnění ale najde i v teplé kuchyni, teď těsně před Velikonocemi ho můžete zapracovat do nádivky spolu s čerstvými kopřivami, báječný je ve slaných koláčích, v šunkoflecích nebo v haluškách. Máte-li málo času a velkou chuť na krémovou polévku, zkuste polévku z medvědího česneku. 

Recept na ni připravil semifinalista soutěže MasterChef Česko 2020, Pavel Berky. Další tipy na recepty z medvědího česneku najdete v našem dalším článku Lepší než medvědí česnek je česnek podivný.

Krémová polévka z medvědího česneku podle Pavla Berkyho

Autor: Pavel Berky

Suroviny:

  • 100 g čerstvého medvědího česneku
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 100 g brambor
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 70 g žampionů
  • 2 šalotky
  • 10 g pažitky
  • 50 g másla
  • 1 PL oleje
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • zakysaná smetana (na servírování)
  • chléb (na servírování)

Postup: 

V kastrolu rozehřejte olej s máslem. Šalotky oloupejte a nakrájejte najemno. Přidejte je do rozpáleného tuku a zarestujte dosklovita. Brambory a žampiony oloupejte a nakrájejte na malé kostky. Přidejte do kastrolu se šalotkou a za občasného míchání vše restujte ještě zhruba 1 minutu. 

Přilijte vývar a zhruba třetinu medvědího česneku. Osolte, opepřete, zakryjte poklicí a vařte do změknutí brambor. Poté přilijte do kastrolu smetanu, přidejte pažitku a zbylý česnek. Polévku odstavte a v blenderu rozmixujte dohladka. Polévku podávejte s kopečkem zakysané smetany a na másle opečeným krajícem chleba.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).