Hlavní navigace

Naklíčené a usušené luštěniny mají velkou výhodu, nezkazí se vám za pár dní

8. 9. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nakličování semínek, obilovin a luštěnin se doporučuje, protože mimo jiné dodá tělu spoustu živin. Jenže ne každý je tak trochu zahradník, naštěstí jsou kna trhu i naklíčené a usušené, čili trvanlivé plody. A my vám poradíme, jak je v kuchyni využít.

Rostlinné klíčky a výhonky jsou ideálním zdrojem vitamínů, minerálních látek, esenciálních aminokyselin a řady dalších pro tělo důležitých látek. Pravidelnou konzumací naklíčených semen dodáte tělu potřebné živiny a podpoříte imunitu. Což se hodí zejména na jaře a v nadcházející podzimní čas, i když samozřejmě, bez celkově zdravého životního stylu to fungovat nebude. 

Semínka na nakličování nebo již naklíčená semínka si můžete zakoupit v každém lépe zásobeném obchodě. Problém bývá s jejich trvanlivostí, protože i když je uložíte do lednice, týden na vás obvykle v ideální kondici nepočkají. Alternativou nebo jinou variantou, která však vydrží i řadu měsíců, jsou semínka či obiloviny naklíčené a sušené.

Naklíčené, usušené a trvanlivé

Nakličování v domácích podmínkách vyžaduje přípravu, čas a péči, jinak hrozí vznik plísní. Chcete-li si práci usnadnit, existuje varianta klíčených luštěnin, obilovin i pseudoobilovin ve formě sušených lupínků, které jsou určeny k přímé konzumaci a pyšní se taktéž jak vylepšeným nutričním profilem, tak lepší stravitelností.

Znáte Buddha bowl? Exoticky vypadající zdravý oběd zvládnete i doma Přečtěte si také:

Znáte Buddha bowl? Exoticky vypadající zdravý oběd zvládnete i doma

„V klíčených luštěninách, obilovinách a pseudoobilovinách vidíme budoucnost. První hala pro tuto divizi vznikla již v roce 2019 a přístavba nové haly následovala v roce 2022. Divizi jsme rozšířili, abychom navýšili výrobní kapacitu a dostali naše klíčené produkty do více tuzemských obchodních sítí a na zahraniční trhy,“ vysvětluje Kamil Lisal, jednatel firmy Semix Pluso, který se výrobou těchto klíčků zabývá.

Exploze živin

V nových halách klíčí a suší několik typů obilovin, pseudoobilovin a luštěnin. Semena při klíčení částečně změní svůj nutriční profil a enzymatická aktivita v klíčkách pomáhá měnit škroby v menší a jednodušší látky, což vede k lepší stravitelnosti produktu. „Co je ovšem na klíčení tak zajímavé, je skutečnost, že při nakličování dochází v semínkách doslova k explozi živin. Při kontaktu s vodou dojde ke spuštění série biochemických reakcí, během nichž se semínka přemění na neuvěřitelnou zásobárnu blahodárných enzymů, živin, vitaminů a minerálních látek,“ popisuje unikátnost klíčení Kamil Lisal.

Galerie: Semix vyrábí směsi pro pekaře a také obnovuje přírodu

V případě luštěnin dochází v průběhu klíčení k významné redukci tzv. antinutričních látek. Jde o látky, které mohou způsobovat trávicí potíže, zejména plynatost. Ovšem tím, že se při zpracování v přesně určenou dobu proces klíčení zastaví a zrna tepelně ošetří, konkrétně zasuší, dosáhnou v Semixu delší trvanlivosti klíčených zrn bez přídavků jakýchkoliv konzervačních látek, cukru či stabilizátorů.

Hlavním benefitem jejich tepelně upravené varianty je dlouhá trvanlivost, a to bez přídavku konzervantů, cukru či „éček“ a komfortnost manipulace. Luštěniny, obiloviny i pseudoobiloviny ve své vylepšené klíčené podobně dodají tělu zároveň nálož bílkovin a vlákniny. Přestože se u sušené varianty používá tepelná úprava, semena si udržují svůj vylepšený nutriční profil.

Sedm rad pro opravdu zdravý salát k obědu Přečtěte si také:

Sedm rad pro opravdu zdravý salát k obědu

Co se sušenými klíčky?

Ve formě klíčených lupínků seženeme například quinou, pohanku, čočku, ovesné vločky, hrách či cizrnu. Použití je široké, od posypky na saláty, do polévek či na těsto pečiva. Kouzlit však s nimi můžeme i při přípravě sladkých a slaných těst, kdy s nimi doplníme těsto na lívance, sušenky, muffiny či slaný quiche. Klíčenými lupínky můžeme nastavit i masovou směs pro karbanátky či sekanou. Základ nám mohou tvořit také pro luštěninové pomazánky, kdy například z hrachu, čočky a cizrny připravíme nutričně nabitý luštěninový hummus.

Klíčky ale můžete využít i pro sladkou kuchyň. Klíčené lupínky směle nasypte na jogurt místo granoly, přidejte ovoce a rázem máte plnohodnotnou bílkovinami nabitou snídani nebo svačinu.

Sázíte na pestrý jídelníček, nebo doplňky stravy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).