Hlavní navigace

Porušení pacientských práv? Budeme se moci obrátit na nemocniční ombudsmany

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vláda poslala do parlamentu novelu, která mimo jiné ukládá nemocnicím povinnost zřídit a platit funkci ombudsmana. Jeho stěžejním úkolem bude řešit stížnosti a spory. Funkce ale není zcela nová, některé nemocnice mají ombudsmana už léta.

Autorka tohoto textu využila nemocničního ombudsmana jedné fakultní nemocnice už v roce 2015. Lékař jí tehdy předepsal proužky do glukometru za své, jenže je měla hradit její pojišťovna. 

Pochybení lékaře bylo v tom, že nezaregistroval změnu pravidel platnou pouhých pár týdnů. Pacientka proto nemocničnímu ombudsmanovi zaslala písemné vyjádření její pojišťovny i paragon z lékárny a požádala ho, aby věc prověřil. Stížnost posoudil jako oprávněnou a nemocnice pacientce zpětně proplatila zhruba 500 korun. 

Funkce nemocničních ombudsmanů, tedy strážců pacientských práv, přitom bude za dva roky povinná. Vláda před pár dny (ve středu 11. září) poslala do parlamentu novelu zákona o zdravotních službách, jež mimo jiné ukládá všem nemocnicím bez ohledu na to, kdo je vlastní, povinnost ji zřídit.

Poskytovatel lůžkové nebo jednodenní péče je povinen ustanovit osobu pověřenou vyřizováním stížností. Dále na svých internetových stránkách a na veřejně přístupném místě ve svém zdravotnickém zařízení uveřejnit informaci o kontaktních údajích na osobu pověřenou vyřizováním stížností a o možnosti podat stížnost,  uvádí návrh novely odsouhlasený vládou.

Ačkoliv tuto funkci zřizuje a platí nemocnice, sloužit má ombudsman v prvé řadě pacientům při řešení jejich stížnosti či podnětů. Zároveň by měl dbát na dodržování jejich práv v celé jejich šířiZdravotnickým zařízením pak má pomoci zlepšit přístup k pacientům. 

Co řeší nemocniční ombudsman

Jak má práce ombudsmana v nemocnici vypadat, Ministerstvo zdravotnictví popsalo před rokem. Tehdy také vyčíslilo, že vlastního ochránce pacientů má 34 nemocnic, z toho osm fakultních.

Legislativní úprava nemocničních ombudsmanů v zákoně o zdravotních službách na tuto metodiku z roku 2023 navazuje, podotýká rezort v prezentaci z pracovní snídaně s novináři věnované aktuální novele.

V případě stížnosti ze strany pacienta ji musí ombudsman přijmout, informovat o jejím přijetí, objektivně ověřit, co se stalo, přičemž v odůvodněných případech může nahlížet i do zdravotnické dokumentace. Dále stěžovatele průběžně informuje o vyřizování stížnosti a je-li třeba, zajistí její ústní projednání. 

Ombudsman je také ten, kdo o stížnosti rozhoduje a výsledek stěžovateli zdůvodňuje včetně podání informace, jak může dál postupovat (např. obrátit se na krajský úřad).

Když musí dítě do nemocnice… Kdy můžete s ním a jak je to s ošetřovným? Přečtěte si také:

Když musí dítě do nemocnice… Kdy můžete s ním a jak je to s ošetřovným?

Agenda ombudsmanů je ovšem širší. Mají také napomoci, když mezi nemocničním lékařem a pacientem nastane spor. Ministerstvo proto uvádí, že v ideálním případě by ombudsman měl být vyškolený v mediačních a komunikačních technikách.

Nemocnici může navrhovat nápravná opatření, ale také ta preventivní, která mají za cíl předcházet stížnostem. V rámci prevence může neohlášeně navštěvovat nemocniční kliniky nebo čekárny. Ministerstvo hovoří také o tom, že mezi pacienty může uskutečnit třeba anketu nebo aktivně spolupracovat s pacientskými organizacemi.

V pokynu ministerstvo apeluje, aby nemocnice ombudsmanovi zajistily plnou součinnost a dělali vše pro zjednání nápravy toho, na co si pacienti stěžují oprávněně. Napomůže to udržení dobrého jména nemocnice, a to i proto, že pacient v případě kvalitní intervence ombudsmana nejspíš nepůjde se svým příběhem do médií.

Spádovost neplatí, žádanku mít nemusíte. Práva pacientů jsou zdarma na internetu Přečtěte si také:

Spádovost neplatí, žádanku mít nemusíte. Práva pacientů jsou zdarma na internetu

Kdo může být ombudsmanem

Ačkoliv ombudsmana zaměstnává nemocnice, o lékaře jít nemusí. Naopak, ministerstvo uvádí, že pokud by jeden člověk léčil a zároveň se měl zastávat pacientů, mohl by se ocitnout ve střetu zájmů.

Ombudsman může být kmenovým zaměstnancem nebo někdo nemocnicí najatý třeba skrze smlouvu o poskytování služeb. Ministerstvo také dodává, že jeden člověk může tuto funkci vykonávat pro více nemocnic.

Ministerstvo také jednoznačně neříká, jaké vzdělání má ombudsman mít. Jen doporučuje, aby byl zdatný v komunikaci a právu. 

Povinností nemocnic není ani to, aby ombudsman vykonával pouze agendu spojenou s pacienty. Dělat pro nemocnici může i jinou práci, nesmí se ale při ní dostat do střetu zájmu.

Využili jste někdy služeb nemocničního ombudsmana?

Novinka by měla platit od ledna 2026

Nová povinnost pro nemocnice by měla platit od ledna 2026. Aby se tak stalo, musí novela zákona o zdravotních službách ještě projít Sněmovnou, Senátem a podepsat ji musí prezident. Při schvalování přitom může návrh doznat změn. Nemocniční ombudsmani ale v novele pravděpodobně zůstanou. Už jen proto, že nejde o nijak politicky výbušné téma, navíc část nemocnic ombudsmana má již nyní.

Sama novela ale zdaleka nezavádí jen tuto novinku. Jak už jsme dříve psali, přináší také novou možnost pokutovat ordinace za nelegální poplatky (text o tomto záměru najdete zde) nebo mění strukturu pohotovostí, jejich provoz nově budou zajišťovat zdravotní pojišťovny v nemocnicích s urgentními příjmy (psali jsme zde). 

Co chce mimo jiné změnit novela zákona o zdravotních službách

  • Zřizuje centra komplexní péče pro děti – tedy malokapacitní zařízení rodinného typu určená dětem s vážným tělesným onemocněním či zdravotním postižením, děti by se tam měly možnost doléčovat, rodina by centrum mohla jednou za čas využít jako odlehčovací službu hrazenou ze zdravotního pojištění
  • Zákaz umísťovat děti do nemocnic kvůli zajištění náhradní ústavní výchovy – novela zakazuje soudům, aby nemocnice využívaly jako dočasné útočiště pro děti, které potřebují náhradní či ústavní výchovu
  • Konec bezdůvodných dlouhodobých hospitalizací dětí – u dětí, které jsou v nemocnici týdny a měsíce, novela nařizuje minimálně každých 90 dnů přezkoumat účelnost hospitalizace
  • Konec péče pro agresory – novela zdravotnických zařízením umožňuje ukončit poskytování péče lidem, kteří se vůči jejich pracovníkům dopustí úmyslného trestného činu
  • Lepší přístup k dokumentaci – pacient, jehož lékař náhle a dlouhodobě onemocní, bude moci nově nahlížet do své zdravotní dokumentace prostřednictvím krajského úřadu

Zdroj: MZ ČR, tisková snídaně

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).