Hlavní navigace

Příští sobotu si nakoupíte jen málokde. Velké obchody zavřou, půjde to třeba na pumpě

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Státní svátek 28. září letos připadá na sobotu. Jak budou mít obchody otevřeno? To, jestli si během volna nakoupíme, se řídí zákonem.

Den české státnosti, tedy 28. září, je sice v letošním roce v sobotu, zároveň jde ale o státní svátek. Ti, kdo jezdí o víkendu na nákup, by proto měli zpozornět. Tento svátek totiž zrovna patří mezi ty, kdy mají obchody ze zákona zavřeno.

Kde je zavřeno?

Týká se to prodejen nad 200 m2, tedy povětšinou velkých supermarketů s potravinami a dalším zbožím, elektra, hobby marketů nebo třeba obchodů s nábytkem.

A kde otevřeno?

Otevřít naopak smějí menší prodejny a například také lékárny, obchody na nádražích nebo letištích, obchůdky v nemocnicích či čerpací stanice. Mnohé z nich se ale v tento den připojují k větším podnikům a rovněž zůstávají zavřené. 

Otevřela první samoobslužná prodejna, do níž se dostanete i bez chytrého telefonu Přečtěte si také:

Otevřela první samoobslužná prodejna, do níž se dostanete i bez chytrého telefonu

Co znamená plocha prodejny?

Do velikosti prodejny se přitom počítá celková plocha, kam mají zákazníci přístup, včetně například zkušebních kabinek, plocha zabraná prodejními pulty a výlohami i plocha za prodejními pulty, kde se pohybují prodavači.

Zákon se nedá obejít například tím, že by obchod prodejní plochu zmenšil páskami nebo že by měl otevřené jen výdejní okénko. Pokud zabírá obchod běžně více než 200 metrů čtverečných, musí mít prostě zavřeno. 

Za porušení tohoto zákazu hrozí obchodníkům pokuta až milion korun. Pokud by nařízení nedodržoval opakovaně, bude muset zaplatit až pět milionů.

Nakupujete o svátcích potraviny?

Jak to bude až do konce roku?

Letos nás čekají ještě tři státní svátky, kdy budou obchody zavřené. Půjde o 28. říjen a 25. a 26. prosinec. Na Štědrý den pak prodejny budou muset zavřít v poledne. 

Naopak 17. listopadu si budeme moci nakoupit bez omezení.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).