Hlavní navigace

Otevřela první samoobslužná prodejna, do níž se dostanete i bez chytrého telefonu

Sdílet

 Autor: Get24
Už více než dva roky máme v Česku samoobslužné prodejny, které fungují dvacet čtyři hodin sedm dní v týdnu, v noci obvykle zcela bez obsluhy. Ke vstupu ale potřebujete bankovní identitu. V případě nové prodejny je to jinak.

Už jsou to dva a půl roku, co se jedna z družstevních prodejen COOP proměnila v první plně samoobslužnou prodejnou v zemi. Svaz českých a moravských spotřebních družstev ji otevřel tehdy ve Strakonicích. Od té doby už COOP zprovoznil celou řadu dalších identických prodejen, díky nimž prodejny na vesnicích mohou přežít.

Kombinací otevírací doby a bezobslužnosti totiž řeší ekonomiku prodejny. „Náklady na provoz prodejen nám rostou, počet obyvatel na venkově ale stagnuje, takže každá prodejna v malé obci se zákonitě musí jednou dostat do špatných čísel, a toto je cesta, jak ji udržet,“ řekl nám již dříve ředitel rozvoje a marketingu sítě COOP Lukáš Němčík.

VIDEO: Letos budeme mít až stovku automatizovaných prodejen, říká Lukáš Němčík z Coopu

Zdroj: Youtube.com

Plně samoobslužných prodejen je celá řada

Zatímco COOP kombinuje běžný prodej, kde vás za pultem obslouží prodavačka, s bezobslužným prodejem, v Praze nedávno otevřela prodejna čistě bezobslužná. Je součástí sítě Minute Shop a nakoupíte v ní kdykoliv 24/7. 

Na rozdíl od stávajících konceptů samoobslužných pokladen si zde zákazník nemusí sám markovat jednotlivé položky. Veškeré zboží je zde opatřeno speciální technologií RFID čipů, umožňující okamžité načtení a úhradu celého nákupu, jakmile taška projede tunelem s neviditelnými anténami. Díky tomu se prodejny obejdou zcela bez personálu a také dlouhých front.

Galerie: Automatická prodejna COOP v Českém Krumlově

Samoobslužná kontejnerová prodejna Samoška 24/7 byla před letními prázdninami otevřena i v kampusu Západočeské univerzity v Plzni na Borech. Letos v červenci se první bezobslužná prodejna v rámci sítě ESO otevřela i v Karlovarském kraji v Hořicích v Podkrkonoší.

Pro vstup do všech těchto prodejen potřebujete mít ale tzv. bankovní identitu, speciální aplikaci či QR kód, nově je ale otevřena prodejna, do níž vstoupíte i s obyčejným tlačítkovým telefonem.

Outstream Placeholder

Do prodejny vstoupíte i bez chytrého telefonu

Veverské Knínice nemají ani tisíc obyvatel, ale mají první SMS prodejnu potravin v Česku, která funguje zcela bez obsluhy. Unikátní je tím, že přístup do prodejny je možný nejen pomocí aplikace nebo smartphonu, ale také prostřednictvím běžného tlačítkového telefonu pomocí SMS kódu.

Protože při přístupu pomocí SMS nelze ověřit věk, prodejna disponuje alkoholovou místností, kde je možné po načtení občanského průkazu zakoupit alkoholické nápoje a cigarety.

Pro pohodlí těch, kteří nemají mobilní telefon nebo preferují hotovostní platby, je v prodejně některé dny během dopoledne přítomna prodavačka. Tento hybridní model umožňuje efektivní provoz prodejny bez nutnosti celodenní obsluhy.

Už jste nakupovali v plně samoobslužném obchodě?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).