Proč nás trápí nadýmání a jak se ho zbavit, aniž bychom museli brát léky na zažívání

30. 6. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pocit nafouklého břicha a zvýšený odchod plynů trápí čas od času každého, zvláště po nevhodném jídle. Ale pokud někdo bojuje s těmito potížemi skoro každý den, měl by pátrat po jejich příčině a snažit se najít řešení, které mu přinese úlevu.

Nadýmání je jedním z nejčastějších zažívacích problémů. Pocit nafouknutého břicha je nepříjemný a často doprovázený nadměrným odchodem plynů do okolí, což se stává nejen zdravotním, ale i společenským problémem. 

Plyny v žaludku vznikají přirozeně, vyprodukujeme jich až litr denně. To je naprosto v pořádku. Ale pokud jich je moc – lékaři v tomto případě hovoří o meteorismu – začíná nám to komplikovat život.

Když za to může jídlo

Častou příčinou je konzumace některých potravin, zejména luštěnin, zelí, cibule, kořenové zeleniny a zeleniny obecně – ta je sice zdravá, ale pokud ji běžně moc nejíme a v létě její příjem zvýšíme, může nám to způsobit potíže právě s nadýmáním. 

Stejně jako kvasnice, pšenice, sycené nápoje, káva, džusy – některým lidem nedělají nic, citlivějším dokáží přivodit zvýšenou tvorbu střevních plynů spojenou například také s říháním

Obojí se může objevit, zvláště pokud jíme rychle, ve spěchu, ve stoje a jídlo dostatečně nekoušeme, což vede k tomu, že ho jednak pořádně nerozkoušeme, a navíc spolykáme spoustu vzduchu. Potíže často zhoršují sycené nápoje, ať už slazené, či ne. 

Nehledejte zázračné diety, prostě se na jídlo soustřeďte, hlásá mindful eating Přečtěte si také:

Nehledejte zázračné diety, prostě se na jídlo soustřeďte, hlásá mindful eating

Problémy může způsobit i nedostatek pohybu – může se tak stát, že plynatost bude člověka trápit, pokud musí celý den sedět na nějakém jednání, zatímco jindy se i během pracovní doby relativně dost hýbe. Tohle všechno jsou potíže, které se objevují jen tu a tam a dají se ovlivnit tím, co a jak jíme či pijeme a jak se hýbeme. Nadýmání mohou způsobit i umělá sladidla nebo některé léky. 

Když ze to může stres

Za zažívacími potížemi včetně nadýmání může být také stres, který může vést také k pálení žáhy či bolesti břicha. Nadýmání může být rovněž jedním z projevů takzvané dysbiózy, tedy narušení složení a funkce mikroorganismů ve střevě. Může se kromě toho projevovat nevolností, zácpou, nebo naopak průjmem, únavou, spánkovými obtížemi, ale i kožní vyrážkou, potížemi s močením či rektálním nebo vaginálním svěděním.

Vliv na naši mikrobiotu má také psychická pohoda. S obavami očekáváme, jak se na mikrobiotě podepíše silný stres posledních dvou let způsobený covidovou pandemií, válkou či zdražováním energií. Očekáváme, že dojde k četnějšímu výskytu chronické dysbiózy – tedy narušení složení a funkce mikroorganismů ve střevě, přiblížil své obavy lékař Jiří Vejmelka, člen výboru České mikrobiomové společnosti. 

Nadměrné nadýmání může být také projevem toho, že máme oslabenou slinivku, o čemž Vitalia psala už před časem zde

Trápí vás nadměrné nadýmání?

Čím léčit nadýmání

Zvýšená tvorba plynů ve střevě a jejich následný odchod z trávicího traktu mohou výrazně ovlivnit náš životní komfort. Ve většině případů se jedná o přirozený biologický proces, ale může jít o příznak různých onemocnění. Ale i když máte trávicí systém v pořádku, existují potraviny, které nadýmání způsobují, jako například zelí, luštěniny nebo česnek, říká lékárnice Dana Pavelová

Úlevu od občasných obtíží může přinést například živočišné uhlí nebo přípravky obsahující simeticon, chybu neuděláte ani s probiotiky nebo čaji uklidňujícími trávení, osvědčený je mátový. Vyzkoušet můžete i bylinné volně prodejné léky, obsahující například esenciální oleje kmínu a máty. Mátová silice tlumí vnímání bolesti v trávicím systému a kmínová silice zpomaluje růst potenciálně patogenních bakterií, zatímco podporuje růst prospěšných bakterií. To, že mátové silice pomáhají uklidnit trávení, doložila například tato studie z roku 2018

Stres je nakažlivý. Existují způsoby, jak se ubránit jeho přenosu od jiných lidí Přečtěte si také:

Stres je nakažlivý. Existují způsoby, jak se ubránit jeho přenosu od jiných lidí

Pozor na intolerance

Nadýmání a nadměrná plynatost bývají příznakem než samotným zažívacím problémem. V první řadě je třeba se zaměřit na odstranění příčiny, kterou je nevhodná skladba stravy, nesprávné kombinace či nedostatek pohybové aktivity. Pomoci může také omezení kouření. 

Doporučuje se konzumovat lépe stravitelná jídla, užívat probiotika a pravidelně cvičit či praktikovat sporty, které podporují lepší střevní peristaltiku. Zadržování vylučování plynů se nedoporučuje, protože by mohlo vést k chronickým poruchám trávení.

Při častých a opakovaných bolestech a nadýmání je třeba pátrat i po dalších příčinách. Může to být například laktózová, fruktózová či histaminová intolerance, případně celiakie či alergie na konkrétní potravinu či její složku. Vyšetření mohou zjistit také zánětlivá onemocnění střeva, jako jsou Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida.

Návštěvu lékaře neodkládejte tehdy, pokud jsou plynatost a nadýmání spojené s křečovitými bolestmi břicha, zácpou, průjmem nebo zvracením. Na to, že nadýmání je spojeno s nějakou zdravotní potíží, může ukazovat také nadměrně zapáchající plynatost. 

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).