Šťavnaté hrušky si většinou spojujeme s koncem léta a podzimem. Podle doby dozrávání se však dělí nejenom na letní a podzimní, ale také na zimní. Za nejméně trvanlivé se považují letní, zatímco zimní vydrží nejdéle. Nejvíce lidí si je rádo sní jako čerstvé ovoce, ale jsou rovněž oblíbenou surovinou v kuchyni teplé i studené.
A co víc, mají v sobě širokou škálu důležitých živin.
Hrušky pěstují lidé už od starověku, a dokonce bylo mnoho stop po hruškách a jejich použití nalezeno v prehistorických sídlištích kolem Curyšského jezera. Článek o pěstování hrušní napsal už proslulý arabský zemědělec a experimentátor s řadou plodin Abu Zakariya Ibn al-Awwam, působící ve 12. století ve Španělsku.
Římané je přivezli do Británie
Hrušky znali také starověcí Římané, kteří často toto ovoce jedli vařené, anebo ho používali k výrobě nápojů – z římské kuchařky z 5. století pochází například recept na kořeněný hruškový pokrm, podobný suflé. Římanům se připisuje také rozšíření hrušek na území Británie.
Plod hrušky byl vždy považován za symbol štědrosti, dobroty a nenáročnosti, také síly osobnosti. Samotný plod nebo strom s hruškami se od středověku užíval v heraldice jako erbovní znamení nebo součást erbu. Ale nejenom plod stromu se ocitl v centru zájmu. Také hruškové dřevo bylo ceněným materiálem pro výrobu nábytku nebo hudebních nástrojů a používalo se jako bloky pro dřevoryty.
Naslano i nasladko
Na celém světě se pěstují asi 3000 známých odrůd hrušek. Nejčastěji si na nich pochutnáváme v syrovém stavu, ale dají se báječně využít také do koláčů, marmelád, různých dezertů a dalších dobrot. Samozřejmě nesmíme zapomínat na kompoty a hrušková povidla. Dokážou však také zabodovat i jako doplněk slaných pokrmů, tedy třeba sýrů nebo masa či salátů, kde převažuje zelenina.
Hrušky se také využívají k výrobě pálenky, která má příjemně nasládlou chuť a vůni po zralém ovoci. A pak jsou zde také sušené hrušky, které jsou zdravou pochoutkou především pro zimní dny.
Ovšem při všech kladech, které hrušky mají, je třeba počítat s tím, že jsou zdrojem poměrně velkého množství etylénu. Pokud tato látka přijde do styku s některými dalšími druhy ovoce, podporuje jejich rychlé dozrávání, a tudíž i kažení. Čerstvé hrušky proto ukládejte co nejdále například od manga nebo avokáda, ale i od dalšího ovoce a zeleniny.
Podobnou vlastnost mají třeba také švestky, jablka nebo meruňky či nektarinky a broskve.
Jak hrušky chrání srdce
Jedna středně velká hruška o váze cca 180 gramů poskytuje následující živiny:
• Kalorie: 101 kcal
• Bílkoviny: 0,8 gramu
• Sacharidy: 27 gramů
• Vláknina: 6 gramů
• Vitamín C: 12 % doporučené denní dávky (DDD)
• Vitamín K: 6 % DDD
• Draslík: 4 % DDD
• Měď: 16 % DDD
Stejná porce také poskytuje malé množství folátu (kyselina listová), provitamínu A a niacinu (vitamín B3). Folát a niacin jsou důležité pro buněčnou funkci a produkci energie, zatímco provitamín A podporuje zdraví kůže a hojení ran. Hrušky obsahují také měď a draslík. Měď hraje roli v imunitě, metabolismu cholesterolu a nervové funkci, zatímco draslík napomáhá svalovým kontrakcím a funkci srdce. A co víc, tyto plody jsou vynikajícím zdrojem polyfenolů, které chrání před oxidačním poškozením.
Hrušku si neloupejte, protože právě její slupka se může pochlubit opravdu vysokým obsahem polyfenolů. Ta obsahuje také značné množství vlákniny, která podporuje zdravou funkci trávicího traktu. Vláknina je obsažena v celém ovoci, ale právě slupka jí obsahuje nejvíce.
Jaké ovoce máte nejraději?
Hrušky mají mnoho zdraví prospěšných rostlinných sloučenin, které dávají těmto plodům různé barevné odstíny. Například zelené hrušky obsahují lutein a zeaxantin, obě tyto sloučeniny pomáhají k udržení zdravého zraku, a to zejména v souvislosti s degenerativními změnami následkem stárnutí.
Naproti tomu antokyany propůjčují některým hruškám červený odstín a mohou zlepšit zdraví srdce a celého kardiovaskulárního systému. Opět přitom platí, že mnoho z těchto rostlinných látek je koncentrováno právě ve slupce.
Hrušky jsou bohatým zdrojem flavonoidů, což jsou antioxidanty, které mohou pomoci snížit zánět a chránit před určitými onemocněními. Další látky mohou mít potenciální účinek v boji proti rakovině, ke snížení cholesterolu a při předcházení rizika mrtvice.
Zdroje:
Health Line: 9 Health and Nutrition Benefits of Pears
Medical News Today: Are pears good for you? Types, nutrition, calories, benefits, and more