Hlavní navigace

Každý lékař si o vás bude moci zjistit, zda máte zbrojní průkaz

Sdílet

Člověk nebude moci zakázat, aby se lékařům zobrazila informace o jeho zbrojím průkazu Autor: Depositphotos
Člověk nebude moci zakázat, aby se lékařům zobrazila informace o jeho zbrojím průkazu
Informace o tom, zda si člověk nechal vystavit zbrojní průkaz, by měla být už brzy široce dostupná. Tedy alespoň lékařům. Vláda ve středu projedná novelu, která umožní státu takovou informaci centrálně šířit.

Nyní zná držitele zbrojních průkazů jen policie. Většinou tuhle informaci o svých pacientech mají i jednotliví praktičtí lékaři, protože vyhotovují žadatelům posudky. Tím ale širší povědomí končí.

Co se dozvíte v článku
  1. Vznikne centrální registr pacientů
  2. O zbrojáku se dozví i cizí lékař
  3. Pacient informaci neutají
  4. Dohled lékařů bude povinný
  5. Lze informaci zneužít?

Přitom se už léta vedou debaty, jestli by tahle informace neměla být šířeji dostupná přinejmenším psychiatrům, aby se předešlo tragédiím, jaké se staly třeba v hospodě v Uherském Brodě, v čekárně traumatologie ve Fakultní nemocnici Ostrava nebo na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. 

Po tragédii na vysoké škole vyšlo najevo, že pachatel – šlo o studenta fakulty – měl široký arzenál zbraní, přestože v minulosti vyhledal psychiatrickou péči. Střelba v Praze proto nakonec vedla k tomu, že stát plánuje od 1. ledna 2026 šířeji zpřístupnit informaci o tom, zda člověk drží, nebo nedrží zbrojní průkaz.

Vznikne centrální registr pacientů

Ministerstvo nedávno na Úřad vlády poslalo novelu zákona o elektronizaci zdravotnictví. Vláda ji má dle návrhu programu projednat ve středu 2. října. Novela umožní vznik centrálního registru pacientů (tzv. registru kmenového), do nějž se informace o zbrojních průkazech bude přelévat z databází Ministerstva vnitra.

Některé databáze obou ministerstev budou propojeny tak, že ve chvíli, kdy o vydání zbrojního průkazu bude vědět Ministerstvo vnitra, bude tato informace zanesena také v registru pacientů. Lze předpokládat, že propojení mezi registry bude automatické a online. Jeden z pracovních dokumentů ke kmenovému registru pacientů ovšem podotýká, že údaj či jeho změna musí být do registru zapsán či opraven do třech pracovních dnů. V případě chyb a pochybností bude moci editovat informace v pacientském registru pouze Ministerstvo zdravotnictví.

Kmenový registr pacientů

Bude se jednat o centrální registr některých dat pacientů. Mimo jiné v něm budou rodné číslo, adresa skutečného pobytu, telefon a e-mail, datum a místo narození, pohlaví, zdravotní pojišťovna. Součástí těchto údajů bude také to, zda pacient je držitelem zbrojního průkazu. 

V ostrém provozu registr bude od 1. ledna 2026. Podmínkou je, aby novela zákona o elektronizaci zdravotnictví prošla vládou a parlamentem v podobě, v jaké kmenový registr pacientů navrhuje ministerstvo.

Část zdravotní dokumentace (např. laboratorní výsledky nebo propouštěcí zprávy) se v brzké budoucnosti propíše také do elektronické zdravotní dokumentace (pacientovi známé jako EZKarta). Do té ale bude mít na rozdíl od kmenového registru přístup pouze ošetřující či registrující lékař. 

O zbrojáku se dozví i cizí lékař

Širší zpřístupnění znamená, že nově informaci o zbrojním průkazu budou mít k dispozici všichni tuzemští lékaři. Tedy alespoň ti, kteří už nyní používají některý ze softwarů pro správu dat o pacientech, ať v ambulanci, nebo nemocnici. Právě tyto stávající programy by měly být za necelé dva roky doplněné o novou funkci – zobrazování informace o zbrojním průkazu.

Informaci uvidí jak lékaři ambulantní, tak nemocniční. Pokud novela projde parlamentem tak, jak ji ministerstvo navrhuje, každý lékař se bude moci u konkrétního člověka, byť ten třeba nebude jeho pacientem, podívat, zda drží zbrojní průkaz, či nikoliv. Dostupnost tohoto údaje je vymyšlená stejně jako dostupnost třeba vašeho jména, tedy pro lékaře bez omezení. Nahlížení do registru je vymyšlené pro lékaře jako absolutní, vysvětluje Petr Foltýn, ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví.

Kmenový registr pacientů bude fungovat na základě zadání jména osoby. Nepůjde tedy z ní jednoduše lékařům vyjet všechny držitele zbrojního průkazu.

Pacient informaci neutají

Informace ke zbrojáku bude mít pro lékaře prostou, okamžitě dostupnou podobu. V patřičné kolonce o zbrojním průkazu se prostě objeví ANO/NE. Nebo údaj může vypadat tak, že u držitelů zbraní bude počítačový program či aplikace lékaři zobrazovat piktogram třeba zbraně. Stát zajistí, že informace se dostane do kmenového registru. Jak konkrétně a kde se lékaři zobrazí, je na kreativitě dodavatele aplikace, uvádí Petr Foltýn.

Oblečení a boty, v nichž vyrážíme do přírody, škodí životnímu prostředí i lidskému zdraví Přečtěte si také:

Oblečení a boty, v nichž vyrážíme do přírody, škodí životnímu prostředí i lidskému zdraví

Lékař ovšem v databázi neuvidí, jaký typ zbrojního průkazu pacient drží ani kolik zbraní vlastní. Ani to, zda má platnost zbrojního průkazu pacient pozastavenou. Pokud ano, kmenový registr jej bude stále vnímat jako jeho držitele. K zobrazování takových detailů nemáme oprávnění, říká za Ministerstvo zdravotnictví Petr Foltýn.

Na druhou stranu pacient nebude mít jakoukoliv možnost zakázat, aby si lékaři, ať už někteří konkrétní, či obecně, informace o zbrojním průkazu zobrazili. Třeba u lékového záznamu okruh lékařů a lékárníků omezit může. V budoucnu bude moci pacient omezit i přístup k informacím ve vlastním tzv. emergentním záznamu (tj. alergie, krevní skupina, předepsané léky a případné projevy jejich nežádoucích účinků).

Dohled lékařů bude povinný

Podle ministerstva by nemělo být nahlížení na informaci o zbrojním průkazu nahodilé. Lékaři ji budou povinně využívat u svých pacientů ve chvílích, kdy zjistí, že člověku, jenž drží zbrojní průkaz, se zdraví zhoršilo tak, že by mohl být nebezpečný sám sobě či okolí. 

V případě, že poskytovatel zdravotních služeb zjistí, že taková osoba, která musí splňovat podmínky zdravotní způsobilosti podle zákona o zbraních, popřípadě zákona o munici, vykazuje známky některé z nemocí nebo stavů, které zdravotní způsobilost pro účely držení zbrojního průkazu vylučují nebo omezují (…), bude mít povinnost (zakotvenou již dnes v zákoně o zbraních) informovat registrujícího poskytovatele zdravotních služeb, respektive policii, vysvětlují účel změny autoři novely v důvodové zprávě.

Informace jako překážka ochoty jít k lékaři

Autoři novely diskutovali, zda lékařům dostupná informace o držení zbrojního průkazu nemůže být záminkou pro to, aby se pacient vyhýbal návštěvě psychiatra. Pokud by se totiž zhoršil jeho duševní stav, lékař by to musel nahlásit policii a pacient by o zbrojní průkaz mohl přijít.

Na tuto možnost poukázal jeden z lékařů a má pravdu. K takovým situacím může ze strany pacientů dojít, ale považujeme je za menší zlo, než kdybychom tuto informaci neučinili přístupnou, reaguje Petr Foltýn.

Považujete za správné, aby informaci o zbrojním průkazu viděli všichni lékaři?

Lze informaci zneužít?

Registr nepočítá s tím, že by se v něm zpětně zobrazovalo, kdy, kdo a proč si údaj o zbrojním průkazu zobrazil. Jeho tvůrci nechtěli, aby lékař musel vypisovat při nahlížení do databáze formulář, a byl tedy zatěžovaný další administrativou.

Dohledat informaci, kdo a kdy na údaj nahlížel, bude možné jen prostřednictvím zdravotnického zařízení, ve kterém lékaři pracují. Jednak prostřednictvím systému, skrze nějž zdravotník vstupuje do softwaru používaném ordinací či nemocnicí, pak také prostřednictvím tzv. digitální stopy. Tu po sobě zanechávají všichni uživatelé internetu či softwaru a IT specialisté či policisté ji dokáží dohledat. 

Podle Petra Foltýna návrh novely zákona o elektronizace zdravotnictví nepředpokládá žádné sankce na možné zneužití takové informace. To znamená, že neoprávněné nahlížení do registru nebude považováno za přestupek.

KL24

Trest ovšem může přijít ve chvíli, kdy lékař přístup k informaci zneužije a s její pomocí dojde ke spáchání trestného činu. Ač jej nemusí spáchat samotný lékař, může se i on dopustit některého z již existujících trestných činů. Policie by ho tedy v případě, že by získala důkazy, mohla stíhat a soud mu uložit trest.

Rizikem by byl válečný stav

Kolem úvah, jak by šířeji dostupná informace o držitelích zbrojních průkazů mohla být zneužitelná, panovala chvílemi mezi politiky, lékaři a úředníky vypjatá debata. Zmíněna byla zneužitelnost informace ve válečném stavu. Seznam držitelů zbraní totiž může být použit při jejich odzbrojování či zatýkání. Autoři novely ovšem tuto situaci vyhodnotili tak, že přínos dostupnosti informace lékařům převažuje nad možnými negativními vlivy.

Naopak zmiňováno v diskuzi nebylo to, že by informaci nějak využili zločinci, aby se vyhnuli domu či bytu, jehož obyvatel drží zbraň, či naopak právě proto se do nemovitosti vydali loupit.

A jak dlouho bude stát data pacientů uchovávat po jejich smrti? Lhůta pro kmenový registr bude stejná jako v případě současného registru obyvatel. Tedy 50 let od data úmrtí, prohlášení o mrtvém soudem nebo poslední editace informací v registru.

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).