Růžovky jen pro profíky
Pokud patříte mezi houbařské fanšmejkry a sbíráte například růžovky, měli byste si v těchto dnech dávat veliký pozor, co dáváte do košíku. Růžovka (na fotografii) patří mezi menšinu jedlých muchomůrek, kterou si i jinak celkem znalý houbař může splést s jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Takový omyl mívá fatální následky: muchomůrka tygrovaná obsahuje mykotropin, muskarin a cholin, což jsou jedy, které v menším množství způsobují poruchy oběhové soustavy a srdce, ve větším přivodí i smrt.
Růžovkám i jedovatým muchomůrkám tygrovaným se v těchto dnech daří, takže pokud se vydáte na houby a nikdy dříve jste růžovky nesbírali, radši se o to ani nepokoušejte. Nebo pouze za doprovodu zkušeného houbaře, případně svůj úlovek konzultujte na některé z poboček České mykologické společnosti. Kancelář v Praze v Karmelitské ulici 14 má otevřeno v pondělí, úterý a čtvrtek od 9 do 12 hodin (nebo si můžete domluvit návštěvu telefonicky na čísle 257 530 842).
Houby v těchto dnech skutečně rostou více než dřív, mohou za to deště a vyšší teploty. Nedá se to ale říci o celé republice, situace se lokalitu od lokality dramaticky liší,
říká šéf mykologické společnosti Jaroslav Landa. Podle našich zkušeností se dají houby najít spíše na kyselejším podloží, ale i v místech s vápencovou půdou. Lokálně jsou skutečně místa, kde jich roste hodně, i několik stovek vedle sebe, ale pak desítky kilometrů okolo není nic,
vysvětluje.
Byli jste už letos na houbách?
Kde rostou okolo Prahy
V okolí Prahy by se podle Landy daly najít houby tradičně na jih od obce Srbsko poblíž Karlštejna, a také směrem na Rokycansko, u Mýta. A co roste? Z lesních hub hřib dubový (na snímku), kozák březový, liška obecná a holubinka, z travních pak žampiony a špička travní,
vypočítává Landa. Na severní Moravě lze v těchto dnech narazit na hřiby hnědé, smrkové, dubové a suchohřiby, známé jako babky. Kromě toho houbaři narazí také na ryzce a růžovky. Roste ale i naše nejjedovatější houba muchomůrka zelená,
varoval v severomoravské příloze MF Dnes ostravský mykolog Libor Tmej.
Růst hub neovlivňuje jen to, zda prší, nebo na jakém podloží rostou. Důležitá je i venkovní teplota, a to hlavně v noci. Podle Jaroslava Landy se to dalo odpozorovat na přelomu předminulého a minulého týdne: „Teplota klesla a houby přestaly růst.“ Jakmile totiž noční teploty klesnou k patnácti až deseti stupňům a je zároveň mokro, není to pro houby ideální a jejich růst se zpomalí. Naopak, pokud je vlhko a noční teploty se pohybují k dvacítce, mohou se houbaři těšit na velký úlovek.
Při sbírání hub byste měli dbát na několik pravidel. Houbu přímo na místě očistěte, uřízněte podhoubí a vraťte ho do země. Houby přenášejte v otevřených přepravkách nebo košících, měly by mít možnost dýchat. Rozhodně je nenoste v igelitových taškách nebo pytlících, tam by se mohly zapařit a ztratit svou chuť, ale především byste se jimi mohli otrávit. Doma úlovek ihned zpracujte: buď do polévky nebo smaženice, do nějaké omáčky, případně zavařte nebo rozkrájejte a usušte. V žádném případě houby nenechávejte vcelku v lednici, opět by jim hrozilo zapaření a vám otrava.
Jak se neotrávit
Pokud si nejste u některé houby jisti, že jde opravdu o jedlý druh, raději ji nesbírejte. Při veškerých pochybnostech houbu vyhoďte, i když jste si už donesli v košíku domů. Raději se zbavte houby, která by mohla být jedlá, než byste riskovali otravu. A jak se taková otrava houbami projevuje? Záleží na druhu houby. Nejedlý hřib satan (na snímku), kterého poznáte lehce podle hořké chuti, se už sám o sobě jí dost těžko. Pokud byste ho ale přece jenom snědli, hrozí vám maximálně střevní potíže.
Horší to je u muchomůrek. Po několika hodinách přichází značná nevolnost a nucení na zvracení. Dochází k závratím a poruchám vidění, rychle se mění srdeční tep. V tu chvíli jde skutečně o minuty. Nejprve je třeba vyvolat zvracení, aby se postižený co nejdříve zbavil co největšího množství snědených hub. Mezitím přivolejte záchranku a transportujte postiženého do nejbližší nemocnice, kde mu vypumpují žaludek. Čas hraje velmi důležitou roli.
Při potvrzené otravě houbami lékařům velmi pomůže, když zajistíte zbytek zkonzumovaných hub, aby mohli přesně určit druh a podle něj také látku, kterou se pacient otrávil – klidně i ze zvratků. K otravě houbami může dojít i u jedlých druhů, pokud je špatně zpracujete. Rozhodně houby nejezte syrové nebo špatně tepelně zpracované. Potíže mohou způsobit i staré houby, tedy ty, které jste natrhali, ale hned nezpracovali. Vzácně se vyskytuje i alergie na houby.
Foto: www.english-country-garden.com, www.galeria.nagrzyby.pl, http://www.bruschiborgotaro.com