S výstavbou nové linky Oreo pokračuje úspěšná historie pečení sušenek na Opavsku, která sahá až do roku 1840. Výrobní kapacita závodu se díky investici navýší o 37 tisíc tun sušenek ročně, což u výroby Oreo představuje navýšení o 63 procent. Celá produkce nové linky je určena pro zahraničí, což má podpořit růst trhu této oblíbené značky v rámci celé Evropy.
Druhá nejdelší v Evropě
Nová, více než kilometrová výrobní linka se stometrovou elektrickou pecí bude instalována v již dříve postavené hale, která nebyla doposud využívána. Celý projekt bude zahrnovat i modernizaci přívodu elektrické energie do závodu a výstavbu zázemí pro zaměstnance.
Pro zajištění nového provozu bude potřeba přijmout dodatečných 140 zaměstnanců se specializacemi od inženýrů robotiky po SMART operátory. „Spojujeme nejnovější inovace s tradicí, a to dělá z Opavy místo, kde má práce historii i budoucnost,“ dodal Chilaud.
Linka s nejmodernější robotikou bude čtvrtou největší výrobní linkou Oreo na světě, pokud jde o velikost a kapacitu. V evropském žebříčku půjde o druhou nejdelší výrobní linku, délkou ji překoná již funkční sesterská linka v opavském závodě.
10 milionů sušenek každý den
„Nová linka s obsluhou necelých tří desítek zaměstnanců vyrobí přes deset milionů sušenek Oreo každý den, což je více než jen dodatečná výrobní kapacita,“ uvedl Emmanuel Chilaud a dodal, že tímto projektem propojují to nejlepší z robotických technologií s moderní pecí. „Zvýšíme tak bezpečnost zaměstnanců a pomůžeme snížit spotřebu energie. Díky elektrické peci budeme schopni současně snížit naši závislost na zemním plynu a omezit emise skleníkových plynů.“
Současně závod bude i nadále vyrábět tradiční české klasiky, jakou jsou oplatky Fidorka. V Opavě se vyrábí také řada exportních značek, například sušenky belVita (v Česku pod značkou BeBe Dobré ráno).
„Opava je továrna budoucnosti hned ze dvou důvodů,“ uvedl Emmanuel Chilaud, ředitel výrobního klastru společnosti Mondelēz v Česku. „Náš tým techniků a inženýrů propojuje v Opavě inovativní technologie budoucnosti s výrobou potravin. Současná investice tak přirozeně navazuje na roky zdejší výroby sušenek a věřím, že ji zajistí i do budoucna.“